Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ Ο ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ Ο ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ

MAZIS A. JOHN
Κωδ. Πολιτείας: 2760-3371




Παρουσίαση

Άνθρωπος ορμητικός, γοητευτικός και ιδιόρρυθμος, επιφανές μέλος της ελίτ, διπλωμάτης, ήρωας ενός εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα (του Μακεδονικού), πολιτικός, διανοούμενος, ο Ίων Δραγούμης (1878-1920) συγκαταλέγεται μεταξύ των ηγετών του αντιβενιζελισμού κατά τον Εθνικό διχασμό. Δολοφονήθηκε από βενιζελικούς την επομένη της απόπειρας δολοφονίας κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι.
Στη συγκεκριμένη βιογραφία γίνεται προσπάθεια να αποδοθεί η σκέψη του πολιτικού χωρίς τις διάφορες ιδεολογικές παραμορφώσεις και στρεβλώσεις που επικρατούν, έξω από έναν ορισμένο ρομαντισμό που τον περιβάλλει. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο Ίων Δραγούμης παραμένει ο πρώτος έλληνας διανοούμενος τέτοιου διαμετρήματος που έθετε με σοβαρούς και επεξεργασμένους όρους το μέγα ερώτημα: πώς ένα μικρό έθνος της Γηραιάς Ηπείρου μπορεί να γίνει και να είναι ένας ισότιμος συνομιλητής των ευρωπαϊκών κέντρων. [...] Χάρη στη μελέτη του Μάζη [...] ο Ίων Δραγούμης ζει για ακόμα ρια φορά. Κυρίως όμως θεωρώ ότι αποκαθίσταται ανάμεσα στους μείζονες έλληνες διανοούμενους των αρχών του 20ού αιώνα, πέρα από μύθους είτε αγιοποίησής του είτε καταδίκης του στο μαύρο σκοτάδι της λήθης. Διότι τα πρόσωπα και οι κοσμοθεωρήσεις τους μπορεί ασφαλώς μέσα στην ελεύθερη αγορά ιδεών να εργαλειοποιούνται πολιτικά κατά το δοκούν, από τη μια ή την άλλη πλευρά, αλλά ένα από τα καθήκοντα της ψύχραιμης ιστοριογραφίας είναι να παλεύουν να τα ξαναφέρουν μπροστά μας μέσα στη σχετικότητα της εποχής κατά την οποία έζησαν και στοχάστηκαν. (Από τον πρόλογο του Δημήτρη Σωτηρόπουλου)

Περιεχόμενα

Σημείωμα του συγγραφέα στην ελληνική έκδοση
Πρόλογος
Ευχαριστίες
Εισαγωγή
1. Θάνατος το απομεσήμερο
2. Το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον
3. Η ζωή και η εποχή του Ίωνα Δραγούμη
4. Ο Ίων Δραγούμης και ο φασισμός
5. Ο Ίων Δραγούμης μεταξύ Ανατολής και Δύσης
6. Από τη Μεγάλη Ιδέα στην Ανατολική Ομοσπονδία
7. Ο Ίων Δραγούμης και το ιδεώδες του για το ελληνικό κράτος και την ελληνική κοινωνία
Παράρτημα
Βιβλιογραφία
Ευρετήριο
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςA MAN FOR A SEASONS: THE UNCOMPROMISING LIFE OF ION DRAGOUMIS
ISBN139786180306897
ΕκδότηςΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2016
Αριθμός σελίδων496
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ Π. ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜετάφρασηΠΑΠΠΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΕπιμέλειαΛΕΛΟΥΔΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΜΑΖΗΣ Α. ΓΙΑΝΝΗΣ
Κωδικός Πολιτείας2760-3371
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

σωτηριος κεφαλας, ΚΩΝ.ΝΟΣ

Κριτικές για το προϊόν

[05/02/2022] karaman.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό, αρκετές φορές αναρωτήθηκα πόσο μπροστά ήταν ο Ίων Δραγούμης για την εποχή του. Προτάσεις όπως π.χ. η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών το 1917 για τις οποίες εξορίστηκε, αποδεικνύουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στη νοοτροπία του λαού μας αυτα τα 105 χρόνια που μεσολάβησαν από τότε μέχρι σήμερα, αφού κάθε απόπειρα εφαρμογής τους πέφτει στο κενό, υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους εφαρμογής τους, αλλά και των αντιδράσεων από τους "θιγόμενους".
Πιστεύω ότι είναι ένα χρήσιμο -για να μην πω πολύτιμο- βοήθημα όχι μόνο για τους λάτρεις της νεώτερης ιστορίας, αλλά πολύ περισσότερο για όσους θέλουμε να κατανοήσουμε τί πάει στραβά στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια. Είναι ένα διαχρονικό βιβλίο, καλογραμμένο και βασισμένο σε πολλές πηγές, που διαβάζοντάς το, συχνά νομίζεις ότι ζεις στην εποχή του. Το προτείνω!
[03/11/2017] Βιβλιοφάγος.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Το να γραψει καποιος μια πληρως εμπεριστατωμενη βιογραφια του Ιωνος Δραγουμη, ειναι πιο δυσκολο απ'οτι φαινεται, διοτι ο συγκεκριμενος ανθρωπος ηταν μια πολυσχιδης και εν μερει αντιφατικη προσωπικοτητα, με ευρυ πεδιο ενδιαφεροντων και δρασεως(διπλωματης, πολιτικος, διανοουμενος, συγγραφεας). Το αποτελεσμα που εχουμε με αυτο το βιβλιο, ειναι εκπληκτικο και ειναι ισως η μοναδικη βιογραφια του Δραγουμη που κυκλοφορει στην βιβλιαγορα που πληροι τα δεδομενα της επιστημονικης ιστοριογραφιας! Ο συγγραφεας εξεταζει ενδελεχως και μας παρουσιαζει την προσωπικη ζωη, την διπλωματικη και πολιτικη δραση και τις ιδεες του Δραγουμη χωρις θετικες η αρνητικες προκαταληψεις και παραλληλα μας παρεχει ενα ικανοποιητικο ιστορικο πλαισιο ωστε να κατανοησουμε τις συνθηκες της εποχης που εζησε ο Δραγουμης. Πολυ σημαντικο και το γεγονος οτι περα απο τα διαφορα γνωστα εργα ειτε του ιδιου του Δραγουμη, ειτε δημοσιευμενες πηγες σχετικα με τν Δραγουμη και την εποχη του, αξιοποιει και το αδημοσιευτο αρχειο του βιογραφουμενου, το οποιο φυλασσεται στην Γενναδειο Βιβλιοθηκη της Αμερικανικης Σχολης Κλασικων Σπουδων στην Αθηνα. Το βιβλιο συστηνεται ανεπιφυλακτα οχι μονο σε οσους θαυμαζουν τον Δραγουμη, αλλα και σε οσους ενδιαφερονται για την νεοτερη πολιτικη ιστορια μας καθως και την ιστορια των ιδεων και ιδεολογιων στην Ελλαδα. Πρωτιστως ομως απευθυνεται σε αδογματιστους ανθρωπους, διοτι τετοιος ηταν και ο Ιων Δραγουμης! Καποιες ελαχιστες διαφωνιες που εχω με την θεωρηση του συγγραφεα σε καποια ζητηματα, δεν αναιρουν το γεγονος οτι εχουμε στην διαθεση μας ενα σπουδαιο εργο!
[27/05/2017] toliskostas.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Το συνιστώ ανεπιφύλακτα, για όποιον/όποια έχει ενδιαφέρον για εκείνη την εποχή. Είναι πράγματι αστείο ή/και τραγικό, πόσες ομοιότητες θα συναντήσεις κανείς μεταξύ της Ελλάδας του 1900 και του 2000...
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ (ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)
ΑΝΩΝΥΜΟΣ
€18.02 €9.01
(-50%)
Κερδίζετε €9.01
ΚΑΝΤ: Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ
CASSIRER ERNST
€32.00 €16.00
(-50%)
Κερδίζετε €16.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS