Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Η ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΖΙΟΡΤΖΙΟ ΝΤΕ ΚΙΡΙΚΟ

Η ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΖΙΟΡΤΖΙΟ ΝΤΕ ΚΙΡΙΚΟ

+
-
ΚΑΦΕΝΤΑΡΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Κωδ. Πολιτείας: 2772-0030
Τιμή Έκδοσης
€10.60
Τιμή Πολιτείας
€7.42
(-30%)
Κερδίζετε €3.18


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Η εικαστική δημιουργία του Ντε Κίρικο, σ' ότι αφορά το σημαντικότερο τμήμα της, χαρακτηρίσθηκε ως "μεταφυσική", με την έννοια ότι μέσα στο χώρο της εμπειρίας και με στοιχεία αντιληπτής φυσικής υπόστασης έχει συνθέσει φαντασιώδεις παραστάσεις.
Κάθε μεταφυσική θεώρηση αντανακλά την πνευματική ανάγκη του ανθρώπου να υπερβεί το αμετακίνητο όριο του φυσικού status των πραγμάτων και να αποτινάξει την καταδυνάστευση της φυσικής διαδικασίας.
Ο Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, ισόβια δεσμώτης μιας ελληνικής επιρροής, με διαθέσιμα κυρίως τα ελληνικά στοιχεία, διαμόρφωσε ένα ύφος και μια συνθετική παραστάσεων, που οδηγούν στον εμπειρικά απροσπέλαστο χώρο της μεταφυσικής. Ο μύθος, το θέατρο, τα σιδηροδρομικά σύμβολα, μεταμορφώνονται στην εικαστική του σύλληψη σε αντικείμενα παράδοξης αισθητικής επεξεργασίας.
Ο ανήσυχος δημιουργός, παρόλα αυτά, επιχειρεί να ξεφύγει από τις αρχές της λογικής του Αριστοτέλη, δίνοντας δικές του ερμηνευτικές προσεγγίσεις των πραγμάτων, επιθυμώντας πάντως να διευρύνει τα όρια της ανθρώπινης εμπειρικής γνώσης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

[...] Η μελέτη της Δέσποινας Καφενταράκη, γραμμένη με έλεγχο, εξονυχιστική προσοχή στην περιγραφή, επιλεκτική εστίαση σε στοιχεία που δεν έχουν φθαρεί από την πολλή ανάλυση (σημαντικό κατόρθωμα μετά από τόσες και τόσες μελέτες), με γλωσσικές εξάρσεις και με μια τάση ρομαντικοποίησης της δημιουργικής διαδικασίας, είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε ή και να πρωτογνωρίσουμε τον καλλιτέχνη που "εισέδυσε σ' ένα φαντασιώδη χώρο, όπου συντελείται η υπέρβαση της ανθρώπινης αδυναμίας, των φθαρτών ορίων και του ανέφικτου, για να κατακτήσει τελικά τους πνευματικούς μηχανισμούς της αλληγορίας" όπως παρατηρεί εύστοχα η συγγραφέας.
Μια ωραία ιδέα θα ήταν, καθώς διαβάζουμε το βιβλίο, να αφιερώσουμε παράλληλα λίγο χρόνο για να περιηγηθούμε στην εικονογραφία του αινιγματικού ελληνοϊταλού, με "την ιδιαίτερη οξύνοια", "τη μελαγχολική διάθεση", "τις παράδοξες φοβίες", την "εκούσια απομόνωση", "τη φιλάσθενη ιδιοσυγκρασία" και να γνωρίσουμε τον αλαζόνα, τον ευαίσθητο, τον μελετητή της φιλοσοφίας, τον αντιφατικό, τον υπερβατικό. Τον άριστο σχεδιαστή με τις λιτές του αναπαραστάσεις κι αργότερα τον φωνακλά κολορίστα με τους νεοκλασικούς μονομάχους του (που θυμίζουν γελοιογραφίες). Τέλος, τον ανυπέρβλητο ποιητή του τρένου και της πλατείας. Τον δημιουργό των θλιμμένα φουτουριστικών ανδρείκελων. Αυτόν που, με όλες του τις απότομες στροφές και τις μαχητικές αντιφάσεις, υπήρξε ένας ιδιοφυής καλλιτέχνης. Ο ανήσυχος και ανησυχαστικός Τζόρτζιο Ντε Κίρικο. (ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΓΙΑΝΝΟΥ, BookPress.gr, 6/5/2015)

Περιεχόμενα

Πρόλογος Δημήτρη Σιάτρα
Προλεγόμενα της συγγραφέως
Εισαγωγή
Α. ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
Ολύμπιοι θεοί και ήρωες της θεματικής του Ντε Κίρικο
Ο Κένταυρος στην εικαστική οπτική του Ντε Κίρικο
Β. ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ
Η πολιτισμική ανάμνηση στην πολυτμηματική δόμηση της σύνθεσης
Γ. ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ
"Τα μυστηριώδη λουτρά"
Η ατμομηχανή, ο σταθμός, το ρολόι, η καμάρα - μυστηριώδες τούνελ
Δ. ΤΟ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ
Έλεγχος ψυχικής διάθεσης, επίδραση ελληνικών ιδεών - εικόνων, εικαστική εξέλιξη - συνέπεια
ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΑ
Πηγές
Παράρτημα εγγράφων και εικόνων
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάρτιος 2013
Αριθμός σελίδων144
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΣΙΑΤΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Κωδικός Πολιτείας2772-0030
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

Giorgos Tsakaloglou

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Ανθολογία πορτογαλικής ποίησης
ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ
€23.32 €10.49
(-55%)
Κερδίζετε €12.83
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ. . . ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΣΠΙΤΙ
SCHULZ M. CHARLES
€14.20 €6.39
(-55%)
Κερδίζετε €7.81

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS