Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΦΩΤΙΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ, ΣΤΑΧΤΕΣ ΤΟΥ ΟΙΔΙΠΟΔΑ

ΦΩΤΙΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ, ΣΤΑΧΤΕΣ ΤΟΥ ΟΙΔΙΠΟΔΑ

+
-
ΓΑΛΑΝΑΚΗ ΡΕΑ
Κωδ. Πολιτείας: 2250-4905
Τιμή Έκδοσης
€9.90
Τιμή Πολιτείας
€6.93
(-30%)
Κερδίζετε €2.97


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Η άφιξη μιας νεαρής Ελληνοεβραίας δασκάλας σε ορεινό χωριό της Κρήτης, το έτος 2000, όσο και το πασχαλινό έθιμο της καύσης του Ιούδα, δίνουν αφορμή για μια τομή στο «άβατον» των σύγχρονων ορεινών κοινωνιών της νήσου, αλλά και για το ξεδίπλωμα μιας παλιάς κρητικής παράδοσης, που αποδίδει στο πρόσωπο του βιβλικού Ιούδα τη μοίρα του μυθικού Οιδίποδα. Νόμος και παρανομία, έρωτες και τελετουργίες, φονικά και αποσιωπήσεις, ρηξικέλευθες αλλά και απαρχαιωμένες αντιλήψεις, συνθέτουν ένα σκηνικό γεμάτο συγκρούσεις και αντιφάσεις, μέσα στο οποίο η νεαρή γυναίκα αναζητεί τις ρίζες της ταραγμένης οικογενειακής της ιστορίας. (. . .) (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

«Από την πρώτη κιόλας σελίδα ξαναβρίσκει κανείς τη δύναμη μιας γλώσσας ρευστής και καίριας, ενώ χριστιανικές και αρχαιοελληνικές παραδόσεις ανακατεύονται στη χοάνη της λαϊκής παράδοσης. Η ορεινή Κρήτη βέβαια, με τις ανθρωπολογικές και πολιτισμικές της ιδιαιτερότητες, είναι και πάλι το σκηνικό του δράματος, όμως η Εβραία ηρωίδα σε συνδυασμό με το μυθικό μπόλιασμα της ιστορίας καθιστούν το «Φωτιές του Ιούδα ? Στάχτες του Οιδίποδα» (Καστανιώτης) το πιο ενδιαφέρον βιβλίο της σεζόν». (Κ.Β. Κατσουλάρης, bookpress.gr, 17/12/2009)
Λεπτομέρειες
ISBN139789600349924
ΕκδότηςΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 2009
Αριθμός σελίδων278
Διαστάσεις21x14
ΕπιμέλειαΚΑΛΕΥΡΑ ΕΥΑ
Κωδικός Πολιτείας2250-4905
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

Μενέλαος, clea

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

Μενέλαος, Menis Kazoglou, vassils, kostavas, ninagal, alsoul, antreask, stavropouloswil

Κριτικές για το προϊόν

[10/01/2021] clea.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Ο μύθος για τον Ιούδα, όπως τον εξιστορεί ένα έμμετρο ποίημα της κρητικής Αναγέννησης, συμπλέκεται με τον μύθο του Οιδίποδα και μέσα από τα αρχετυπικά βαριά παραπτώματα η Ρέα Γαλανάκη αναδεικνύει τις παθογένειες ορεινών και απομονωμένων τόπων της Κρήτης. Γνώριμο το μοτίβο της αντιπαραβολής μύθων διαφορετικών πολιτισμών και παραδόσεων, όπως συμβαίνει και στο έργο "η γυναίκα με τα κόκκινα μαλλιά" του Ορχάν Παμούκ, όπου η αρχαία ελληνική τραγωδία συναντά το περσικό έπος Σαχναμέ. Το έργο όμως της Γαλανάκη είναι πολύ δυνατό, γιατί κυρίως αναδεικνύει τη γυναίκα της Κρήτης, αυτήν την για δεκαετίες προορισμένη να παραμένει θαμμένη κάτω από την εκάστοτε ανδρική εξουσία, της δίνει πίσω τη χαμένη της υπόσταση και της προσδίδει χαρακτηριστικά, όπως η λεβεντιά, η δικαιοσύνη, η εκδίκηση - που από παράδοση, συνήθεια και στερεοτυπική διαιώνιση φαίνεται να αποτελούν υπόθεση των ανδρών. Η ιστορία διαδραματίζεται το 2000 και σίγουρα πολλά έχουν βελτιωθεί από τότε, άνθρωποι και τόποι έχουν εκσυγχρονιστεί εξοβελίζοντας αναχρονιστικές ιδέες και σκοταδιστικές αντιλήψεις, ωστόσο μένει δρόμος ακόμα να διανυθεί, ώστε η τοπική κρητική και εν γένει η ελληνική κοινωνία να αποκτήσει ένα πλέον ξεκάθαρο ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, αυτόν που πρέσβευαν οι αρχαίοι Έλληνες τραγικοί.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
TAYLOR LAINI
€18.61 €8.37
(-55%)
Κερδίζετε €10.24
ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΡΗΛΙΟΣ: ΤΑ ΕΙΣ ΕΑΥΤΟΝ
MARCUS AURELIUS
€17.49 €8.74
(-50%)
Κερδίζετε €8.75

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS