Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Η ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΓΚΑ

Η ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΓΚΑ

+
-
ΤΣΑΚΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 2250-5548
Τιμή Έκδοσης
€15.90
Τιμή Πολιτείας
€11.13
(-30%)
Κερδίζετε €4.77


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Ένα είδος επαγγελματία μάγκα σέρνεται στην αγορά. Και επαγγελματίας θα πει ότι "αξίζει επειδή κερδίζει" - γι' αυτό είναι μάγκας. Μετά τη Μεταπολίτευση, και κυρίων από τα μέσα της δεκαετίας του '80, στην ελληνική κοινωνία εγκαθίσταται ένας τύπος ανθρώπου που δίνει με τον ιδιαίτερο νεοελληνικό τρόπο αυτή την παράσταση του "κερδίζω, άρα αξίζω", στον αντίποδα εκείνων που θεωρούν το κέρδος απόρροια της αξιοσύνης. Το φαινόμενο είναι μαζικό. Οι μάγκες βαδίζουν σαν ένας άνθρωπος. Εξαρτημένοι από τις ανάγκες της πολιτικής εξομοίωσης, στηριγμένοι στη συνενοχή, κρατούν το βήμα ως κίνημα πλήθους.
Ένα νέο ελληνικό φαινόμενο αναδύεται: Η μαζική υιοθέτηση της μαγκιάς αναγορεύει την ίδια σε στοιχείο ταυτότητας, ισότιμο οιονεί με την εθνικότητα και το θρήσκευμα. Η σύγχρονη επανοικειοποίησή της, ως εθνικού πλέον σημείου αυτοαναφοράς, τυγχάνει ειδικής ασυλίας. Το είδος είναι προστατευόμενο. Η επίκληση της μαγκιάς αθωώνει κάθε ενέργεια, αν δεν την αναγορεύει σε άξια λόγου, με τον ίδιο τρόπο που προστατεύει από κάθε έλεγχο το μαγικό επίθετο "λαϊκός". Ο μάγκας είναι ένα είδος τοτέμ της σύγχρονης κοινωνίας. Δεν τον εγγίζει κανείς. Οι αρνητικές συνδηλώσεις με τις οποίες είναι συνδεδεμένο το όνομά του αποδίδονται όλες στον "τζάμπα μάγκα". Και όταν η συζήτηση αφορά τον ίδιο, γίνεται λόγος μόνο για την "αγιογραφία" του. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ
ΤΑ ΛΕΞΙΚΑ
ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΜΑΤΟΛΟΙ
- Οι μάγκες της μάγκας
Μέχρι και την Επανάσταση, Η οικογένεια στο κέντρο του κοινωνικού σχηματισμού, Συσχετισμός δυνάμεων - η πολιτική διάσταση, Κοινωνική νομιμοποίηση - το συμβολικό στοιχείο.
ΟΙ ΝΕΟΙ ΛΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΙ
- Συμπληρωματικοί ρόλοι
Μετά την Επανάσταση - οι όροι, Μέχρι και τον Καποδίστρια, Ελεγχόμενη ανωμαλία - παρανομία, Αμνηστία - εμπέδωση της ατιμωρησίας, Ληστρικός κώδικας - προέλευση και δομή, "Πήτα-κότα" - παράπλευρες απώλειες.
ΤΟ ΕΥΡΥ ΣΥΝΕΧΕΣ ΤΗΣ ΚΛΕΦΤΟΥΡΙΑΣ
- Διάχυση της ληστείας στα λαϊκά στρώματα
Στην αναζήτηση της απήχησης, Αναφορές και μύθοι - όροι εποχής, Δια τον παλληκαρισμόν, Σκέψεις ενός ληστού ή Η καταδίκη της κοινωνίας, Ηρωισμός - ατομικισμός, "ελληνίζοντες" και ρωμιοσύνη", Το συνεχές του παλληκαρισμού - ληστρικό μυθιστόρημα, Ληστρική κοινωνία - ο Τύπος της εποχής, Πίσω στην κλεφταρματολική παράδοση.
ΚΟΥΤΣΑΒΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΑΓΚΕΣ
- Απόληξη του συνεχούς της παλληκαροσύνης
Αρχές - δομή - κοινωνικές ομάδες, Η ανάδυση, Το όνομα του μάγκα, Η "λεύκανση": Καραγκιόζης και Οι απάχηδες των Αθηνών, Ρεμπέτικα τραγούδια: δόξα με αναβολή, Βιογραφίες - ρεμπέτες ή μάγκες, Κλέφτες, ληστές και ρεμπέτες, Η συνέχεια ως εξάσκηση εξουσιαστικής ικανότητας, Από τον μάγκα στον αντάρτη - η μαγκιά, απόληξη του συνεχούς του παλληκαρισμού.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΑΡΧΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
Το τάρακτρο της κοινωνίας, Η αλλαγή της σημασίας των λέξεων, Πρόσωπα, πόλεμος, ήθη, Η μεσότης, Πολιτική κοινωνία, Το είδος, η κοινωνία, ο άνθρωπος - ο νόμος μπορεί να γίνει φύσις, Χαρακτήρας - απαιδευσία - κοινωνία, Πολιτεύματα και ανθρωπολογικοί τύποι, Άρση της αμετάκλητης εκδίκησης, Μόνος φρονείν, Πόλις - άπολις, Οξυρρύγχειοι πάπυροι - συνέχειες και ασυνέχειες.
ΤΟ ΤΑΡΑΚΤΡΟ ΤΟΥ 2000
Νοοτροπίες, Στα καθ' ημάς, Ιδεολογία - αξίες, Στοιχεία της κουλτούρας, Νοοτροπία πόλης;, Κέντρα διάδοσης, Μαζική μερερμηνεία της μαγκιάς, Η παράσταση, Η κάθοδος - τα αποφάγια της μαγκιάς - το περιβόητο λαμόγιο, Αξίζω επειδή κερδίζω - δεν υπολογίζω, επειδή χάνω
ΠΗΓΕΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Λεπτομέρειες
ISBN139789600360189
ΕκδότηςΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάιος 2016
Αριθμός σελίδων336
Διαστάσεις21x14
Κωδικός Πολιτείας2250-5548
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΕΡΩΤΑΣ
PRECHT RICHARD-DAVID
€8.96 €3.58
(-60%)
Κερδίζετε €5.38
ΔΟΚΙΜΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΝΟΗΣΗ
LOCKE JOHN
€47.70 €21.47
(-55%)
Κερδίζετε €26.23

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS