Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑΒΑΡΙΝΟΥ

Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑΒΑΡΙΝΟΥ

WOODHOUSE M. CHRISTOPHER
Κωδ. Πολιτείας: 2250-5555




Παρουσίαση

Η ναυμαχία του Ναβαρίνου έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 1827 στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου. Εκεί οι συμμαχικοί στόλοι -βρετανικός, ρωσικός και γαλλικός- υπό τις διαταγές του Άγγλου ναυάρχου Έντουαρντ Κόδριγκτον σχεδόν εξάλειψαν τον αντίστοιχο τουρκο-αιγυπτιακό.

"Στη ναυμαχία αυτή, που είχε ως αποτέλεσμα την ανεξαρτησία των Ελλήνων, αν δεν δόθηκε εσκεμμένα γι' αυτό τον σκοπό, οι τελευταίοι συμμετείχαν απλώς ως άτομα και το ίδιο συνέβη με πολλούς άλλους που είτε πήραν μέρος είτε παρευρέθηκαν σαν θεατές: ο αυστριακός στόλος. Ιταλοί. Αμερικανοί. Βαυαροί. Άραβες και άλλοι [...].
Η ίδια η ναυμαχία χαρακτηρίστηκε στον Λόγο του θρόνου, κατά την έναρξη της Βουλής στις 29 Ιανουαρίου 1828, "αυτό το ατυχές γεγονός" και ο Ανώτατος Άρχοντας θρήνησε που η σύγκρουση αυτή χρειάστηκε να γίνει με τη ναυτική δύναμη "ενός παλαιού συμμάχου", δηλαδή του σουλτάνου. Η βρετανική κυβέρνηση με πολύ κόπο κατάφερε να προσποιηθεί ότι η καταστροφή του τουρκο-αιγυπτιακού στόλου στο Ναβαρίνο δεν επέφερε καμιά ουσιαστική αλλαγή στο status quo, και την ίδια στάση τήρησαν και οι άλλες Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης, αν και λιγότερο πειστικά [...].
Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τους Τούρκους και τους Έλληνες, οι οποίοι αντιλήφθηκαν την αποφασιστική σημασία του γεγονότος. Παρότι πέρασε περισσότερο από ένας ακόμα χρόνος για να λήξει ο πόλεμος, και περίπου πέντε χρόνια για να εγκαθιδρυθεί το Βασίλειο της Ελλάδας μ' έναν νεαρό Βαυαρό μονάρχη στον θρόνο, δεν υπήρχε πια καμιά αμφιβολία για το αποτέλεσμα. Με τη ναυμαχία του Ναβαρίνου είχε προστεθεί ένα νέο εθνικό κράτος στον χάρτη της Ευρώπης". (Κ. Μ. ΓΟΥΝΤΧΑΟΥΖ, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Το ιστορικό πλαίσιο
Οι οδηγίες προς τον Κόδριγκτον
Η συγκέντρωση των δυνάμεων
Η προσπάθεια για μεσολάβηση
Προετοιμασίες για μάχη
Το "ατυχές γεγονός"
Τα μετέπειτα
Η τελευταία μάχη του Κόδριγκτον
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςTHE BATTLE OF NAVARINO
ISBN139789600360592
ΕκδότηςΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούλιος 2016
Αριθμός σελίδων216
Διαστάσεις21x15
ΜετάφρασηΛΕΒΕΝΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΓΟΥΝΤΧΑΟΥΣ Μ. ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ
Κωδικός Πολιτείας2250-5555
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

vagelis510, Charalampos Tsitsopoulos

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

trikelef, AntonisR, Dexileos14, Achilles Kokkinidis, giannisatha87

Κριτικές για το προϊόν

[10/05/2023] Γρηγόρης Αυξεντίου.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:3
Άρτι ολοκληρωθέν. Το έργο αυτό αφορά τη ναυμαχία του Ναβαρίνου και συγγραφέας είναι ο Γούντχαουζ ,που ήταν μέλος της αγγλικής αποστολής που στάλθηκε στην Ελλάδα στην Κατοχή. Στη ναυμαχία του Ναβαρίνου ο κοινός στόλος Ρώσων,Γάλλων και Άγγλων νίκησε τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο. Ο συγγραφέας υπερτονίζει τη συμβολή των Άγγλων στην επιτυχία.Βοήθησε τους Έλληνες η ασάφεια στις εντολές που είχαν οι 3 ναύαρχοι και η καθυστέρηση στην επικοινωνία.Η αγγλική κυβέρνηση δεν ήθελε την καταστροφή του εχθρικού στόλου και ο Κόδρινγκτον βρέθηκε απολογούμενος λίγο αργότερα. Τέλος, λανθασμένη είναι η διαπίστωση που ξέγνοιαστα και ελαφρά τη καρδία κάνει ο συγγραφέας, πως οι Έλληνες ελευθερώθηκαν χάρη στη ναυμαχία του Ναβαρίνου. Οι Έλληνες ελευθερώθηκαν χάρη στον ηρωικό, πολυετή τους Αγώνα, που συγκλόνισε την ανθρωπότητα και κατά τον οποίο χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ομοεθνείς τους.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Το τέλος (σκληρόδετη έκδοση)
KERSHAW IAN
€22.00 €11.00
(-50%)
Κερδίζετε €11.00
ΙΕΡΟΙ ΛΟΓΟΙ
ΑΙΛΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
€20.00 €10.00
(-50%)
Κερδίζετε €10.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS