Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΛΙΘΟΞΟΟΣ

ΛΙΘΟΞΟΟΣ

+
-
ΠΡΑΤΙΚΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 2300-5198
Τιμή Έκδοσης
€9.50
Τιμή Πολιτείας
€6.65
(-30%)
Κερδίζετε €2.85


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Η συλλογή Λιθοξόος είναι η δεύτερη μιας τριλογίας που άρχισε με την Κιβωτό (2012). Είναι εμπνευσμένη από το ακατοίκητο νησί Γαϊδουρονήσι (πρόσφατα Χρυσή), εννιά μίλια μόλις από το Μύρτος Ιεράπετρας, απ' όπου κατάγομαι. Εννιά μίλια μόλις "από έναν μικρό παράδεισο", από τα νότια παράλια της Κρήτης προς την Αφρική, όπως έγραψε ξένος επισκέπτης.
Στη συλλογή συμπεριλαμβάνεται ένα ποίημα αφιερωμένο "στους ψαράδες που χάθηκαν και δε βρέθηκαν ποτέ, καθώς, ψαρεύοντας, άνοιγαν πανάκι προς Γαϊδουρονήσι μεριά", αγνοώντας τους άγριους ανέμους. Το ποίημα γράφτηκε και εμπνεύστηκε από εκεί. Κατά λάθος εντάχθηκε στην Κιβωτό.
Επίσης στη συλλογή υπάρχουν διάσπαρτοι στίχοι (20 - 30 περίπου) από προηγούμενες συλλογές, όπως συνηθίζω, γιατί δένουν με την ύλη του συνθετικού ποιήματος, σε έναν εσωτερικό διάλογο, που θεωρώ ότι υπερασπίζεται μια συνεκτικότητα της όλης ποιητικής μου. Είναι μια συνομιλία (εκτός της διακειμενικότητας με τόσους άλλους ποιητές και στοχαστές) με παλαιότερα στοιχεία του έργου μου, που ανακαλούνται πηγαία, από την οικονομία του καινούργιου ποιήματος, σε μια διαλεκτική στιχομυθία. Η κίνηση αυτή γίνεται συνειδητά και αποτελεί στοιχείο της γραφής μου. Συχνά, εκτός από τη λειτουργική ανάγκη για ένα ενιαίο Όλον -πράγματι, το ίδιο ποίημα γράφουμε αέναα-, για να πάμε μπροστά χρειάζεται να κάνουμε αρκετά βήματα πίσω. Αυτά κυρίως για τους κακοπροαίρετους που μιλάνε για επαναλήψεις, κ.λπ. (Από το Σημείωμα του συγγραφέα)

Σε όλα σχεδόν τα ποιήματα υπάρχει μια εξαιρετικά πλούσια, ποικιλότροπα ιδιότυπη και γόνιμη συνομιλία με άλλους συγγραφείς και στοχαστές, έργα ζωγράφων και μουσουργών αγαπημένων του ποιητή, ρήσεις και αποφθέγματα. Συνεχής διάλογος με δημιουργούς όλων των ειδών, συνειδητός και σκόπιμος, συχνά προεκτείνοντας μια σκέψη τους ή αναποδογυρίζοντάς την, όπως π.χ. στο "Η φωνή σου διευρύνει της ακοής μου το όστρακο ώσπου να γίνει σχολείο που έχει να δείξει πάμπολλες προτομές και ανθούσες νέες, για να μπορούν αμέριμνες να τρέχουν και να είναι παιδιά μελλοντικών ανθρώπων τα λόγια μας", σε συνομιλία, υπέρβαση και αντίστιξη του Σεφερικού "Είναι παιδιά πολλών ανθρώπων τα λόγια μας" όπου ο στίχος στοχεύει στον στοχασμό, ενώ στον Πρατικάκη αναδεικνύει τον Έρωτα ο οποίος δημιουργεί "Σχολείο". Στο ποίημα "Λιθοξόος", που είναι ταυτόχρονα ένα ερωτικό ποίημα και ένα ποίημα ποιητικής, ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το φαινόμενο Μικελάντζελο, όπου αναφέρεται ότι ο μεγάλος γλύπτης είδε μέσα στην άμορφη πέτρα έναν φυλακισμένο άγγελο "και απλώς με τη σμίλη του τον απελευθέρωσε". Παρελθόν και Μέλλον δεν υπάρχουν γιατί στον αυθεντικό έρωτα ζεις μόνο "τον αιώνιο Ενεστώτα". Χτίζοντας με τη λάβα του "Αυτός, ο κλέφτης της φωτιάς" (Αναφορά στον Ρεμπώ) αποσπώντας μια τόση δα καμαρούλα από το Ανέκφραστο. (Χρύσα Φάντη, BookPress.gr, 14/1/2017)

Περιεχόμενα

Σημείωμα του συγγραφέα
Καταπρόσωπο στην Όστρια
Σχεδία
Μικροί τυφώνες
Ο δημιουργός
Στη μνήμη σας χτίζω το μνήμα μου
Ερυθρόδερμος άνεμος
Γραμματοσειρές μυρμηγκιών
Νήσος Χρυσή
Ωκεάνιος κώδωνας
Ατσαλένια γάγγλια
Κέδρινα αδράχτια
Του πελεκάνου - καύσωνα
Φτερωτές λυχνίες φωσφόρου
Το άλογο
Τα εξόριστα όνειρα
Οβίδιον
Το κρώξιμο των γλάρων
Εγώ ο Αλλού τρυγόνι
Από ανεξικακία σχεδόν άυλη
Με τον τρόπο του Ράινερ Μαρία Ρίλκε
Η άμπελος των άστρων
Ομνύαμε βραδυπορία
Πισωκάπουλα
Μαζί σου, και με ενάντιους ανέμους ουριοδρομώ
Το κεράκι της αγάπης
Λιθοξόος
Η γυναίκα των Κέδρων
Ο αρχάγγελος της ηδονής
Οι σκοτεινοί μαγνήτες του έρωτα
Σφηνοειδής γραφή
Οι άγριες φάσες ή Η οσία τετρακτύς
Ο Καλέ Γιωργάκης
Η ανείπωτη λέξη πριν και μετά τα βιβλία
Των ανέμων
Όχι θάνατος από πνιγμό, αλλά ο σοφός αποσύρεται
Επιτύμβιο
Λεπτομέρειες
ISBN139789600446647
ΕκδότηςΚΕΔΡΟΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2015
Αριθμός σελίδων88
Διαστάσεις21x14
ΕπιμέλειαΣΠΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
Κωδικός Πολιτείας2300-5198
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

vt1977

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Τ' ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΡΥ ΛΥΝΤΟΝ
THACKERAY WILLIAM-MAKEPEACE
€12.72 €5.72
(-55%)
Κερδίζετε €7.00
Βωβός θάνατος
KUTSCHER VOLKER
€19.89 €9.94
(-50%)
Κερδίζετε €9.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS