Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ ( ΧΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ )

ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ

+
-
KUNDERA MILAN
Κωδ. Πολιτείας: 1710-1506
Τιμή Έκδοσης
€25.86
Τιμή Πολιτείας
€18.10
(-30%)
Κερδίζετε €7.76


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

«Το αστείο», το μυθιστόρημα με το οποίο έγινε παγκοσμίως γνωστός ο Μίλαν Κούντερα, κυκλοφορεί και πάλι, 30 χρόνια έπειτα από την πρώτη του έκδοση στη χώρα μας, σε νέα μετάφραση, με βάση την αναθεωρημένη, οριστική έκδοση του έργου, που πραγματοποιήθηκε στα γαλλικά από τον συγγραφέα.
«Ο οπτιμισμός είναι το όπιο του λαού. Το υγιές πνεύμα βρομάει βλακεία. Ζήτω ο Τρότσκι». Με αυτά τα λόγια θέλησε να πειράξει την ενθουσιώδη φίλη του ο Λούντβιχ, ο ήρωας του βιβλίου. Και γι' αυτό το αστείο θα διαγραφεί από το κόμμα, θα αποβληθεί από το πανεπιστήμιο, θα καταταγεί στο στρατό σε τάγμα «τιμωρημένων» και θα υπηρετήσει τη θητεία του δουλεύοντας στα ορυχεία, στα οποία θα παραμείνει «εθελοντικά» άλλα 3 χρόνια.
«Το αστείο» γράφτηκε το 1965 και πρόλαβε να εκδοθεί στην Τσεχοσλοβακία το 1967. Την εποχή της «Άνοιξης της Πράγας» και του βίαιου τερματισμού της με την εισβολή των ρωσικών τανκς «Το αστείο» αποτελούσε μια ηχηρή καταγγελία του σοβιετικού σοσιαλιστικού μοντέλου έγινε έτσι το «ευαγγέλιο της εποχής» και γνώρισε τεράστια επιτυχία διεθνώς. Το ίδιο συνέβη και στην Ελλάδα, όπου κυκλοφόρησε το 1971, με την επιπλέον φόρτιση που συνεπαγόταν για μας η δικτατορία της 21ης Απριλίου και η νωπή διάσταση του έργου, και παραμερίστηκε η καθαυτό μυθιστορηματική του αξία. Γι' αυτό και παρουσιάζει ενδιαφέρον να το επαναπροσεγγίσουμε σήμερα, έπειτα από 30 χρόνια, και να το ανακαλύψουμε στις πραγματικές του διαστάσεις, να ανακαλύψουμε βασικά, πίσω από την υποτιθέμενη πολιτική καταγγελία, το γνωστό μας έκτοτε ιδιότυπο κουντερικό χιούμορ. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Το διαβάσαμε για πρώτη φορά σαν Ευαγγέλιο μέσα στη δικτατορία, σ' εκείνο το τομίδιο μικρού σχήματος, με το μαύρο, εγκάρσια μαχαιρωμένο θαρρείς, εξώφυλλο των εκδόσεων «Κάλβος». Η μετάφραση ήταν του Ανδρέα Τσάκαλη -από τα τσέχικα. Ο σταλινικός ολοκληρωτισμός καταγγελλόταν εδώ με συγκλονιστική τόλμη μαζί μ' έναν σαρκαστικό κυνισμό που έκανε τα εφηβικά μας αντανακλαστικά να μουδιάζουν. Και τώρα το ξαναδιαβάζουμε, στην καινούρια ελληνική μετάφρασή του, με βάση την αναθεωρημένη γαλλική έκδοση, με ανανεωμένο ενδιαφέρον, με λίγη από την παλιά συγκίνηση, με μεγαλύτερη ωριμότητα, με λογοτεχνικά περισσότερο και όχι τόσο πολιτικά κριτήρια. Και το επανεκτιμάμε: όχι μονάχα για την απροσχημάτιστη κριτική του στο σοβιετικό σοσιαλιστικό μοντέλο, αλλά για τη σχεδόν κινηματογραφική τεχνική του, τις ποικίλες αποχρώσεις της αφήγησης, τη σκυτάλη της οποίας παίρνουν διαδοχικά διάφορα πρόσωπα, συνθέτοντας μια τοιχογραφία μεγάλης ζωντάνιας και, μελαγχολικά οξυδερκούς, παρατηρητικότητας. Και κυρίως για το ιδιότυπο χιούμορ του -την αξία του οποίου, καθώς ομολογούσε πριν από χρόνια ο Κούντερα στον Φίλιπ Ροθ, διδάχτηκε στη διάρκεια της σταλινικής τρομοκρατίας - σημάδι αναγνώρισης στους δύσκολους καιρούς, σημάδι αντίστασης σε έναν στυφό, σοβαροφανή, φανατικό κόσμο." (Κατερίνα Σχινά, Ελευθεροτυπία, 5/7/2002)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςZERT
ISBN139789600510225
ΕκδότηςΕΣΤΙΑ
ΣειράΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2011
Αριθμός σελίδων404
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΧΑΡΗΣ Η. ΓΙΑΝΝΗΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΚΟΥΝΤΕΡΑ ΜΙΛΑΝ
Κωδικός Πολιτείας1710-1506
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

kikika, anestis, ntamazaki, mariachara, dimbik, alicestam, Ελισάβετ., tosca88, droupa

Κριτικές για το προϊόν

[04/11/2022] ΓιώργοςΜ.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Κούντερα που διαβάζω. Η πλοκή/ιστορία του βιβλίου είναι αρκετά ενδιαφέρουσα με φόντο τη μεταπολεμική Τσεχοσλοβακία, που ζούσε υπό τον τρόμο της Μόσχας. Ο Κούντερα καταφέρνει να μεταφέρει την γκρίζα ατμόσφαιρα των πόλεων (π.χ. της Οστράβα), αλλά και τη φωτεινότητα κάποιων εκ των πρωταγωνιστών του βιβλίου, οι οποίοι αναζητούν το μίτο της ζωής τους ανάμεσα σε κομματικές συνελεύεις, χαλκευμένες κατηγορίες, στρατόπεδα ανεπιθύμητων κι ανέξοδους έρωτες. Ο Κούντερα εντάσσει σφήνα στο βιβλίο του και στοιχεία της τσεχικής λαογραφίας, μουσικής και ιστορίας, τα οποία ναι μεν έχουν έναν αρνητικό αντίκτυπο στη ροή του βιβλίου, αλλά από την άλλη, παράλληλα το εμπλουτίζουν. Σε ορισμένα σημεία ο Κούντερα φλυαρεί και χάνεται σε φιλοσοφικούς στοχασμούς. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα αξιανάγνωστο βιβλίο, το έργο-αναφοράς της Άνοιξης της Πράγας, αλλά κι ένα παράθυρο στην υψηλού επιπέδου καλλιτεχνική σκηνή της Τσεχίας/Τσεχοσλοβακίας.
[03/08/2022] anestis.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Εξαιρετικό. Πολύ καλή εισαγωγή στο έργο του Κουντερα, η ιδιαίτερη γραφή του οποίου σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι. Αν και δεν είμαι μεγάλος οπαδός του συγγραφέα το συγκεκριμένο μου άρεσε πολύ.
[30/05/2015] antonis moros.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:3
Προσωπικά, τον βαριέμαι τον Κούντερα. Μου αρέσει η ανάλαφρη γραφή και έκφραση του, μα όσα βιβλία του έχω διαβάσει χρησιμοποιούν σαν μέθοδο ανάπτυξης, την συγχρονισμένη τυχαιότητα, μία ακατάσχετη συρραφή συμπτώσεων.
[30/01/2013] Evagri.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Εξαιρετικό!
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΤΑ ΖΥΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ [Πεζογράφος]
€5.97 €2.98
(-50%)
Κερδίζετε €2.99
ΣΚΕΨΟΥ ΣΑΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ
ERNST GERHARD
€15.00 €7.50
(-50%)
Κερδίζετε €7.50

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS