Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΟΥ ( 2 ΙΣΤΟΡΙΚ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΟΥ

+
-
ΜΕΛΑΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 0870-0194
Τιμή Έκδοσης
€14.00
Τιμή Πολιτείας
€10.50
(-25%)
Κερδίζετε €3.50


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Οι ολέθριες για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό επιπτώσεις από τη βασιλική θητεία του Γερμανόφιλου Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ (μεταξύ 1913-1917 και 1920- 1922) σφράγισαν καθοριστικά τις εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις στις αρχές του 20ού αιώνα. Αρνούμενος πεισματικά, μετά το ξέσπασμα του Α' παγκοσμίου πολέμου, στον λαοπρόβλητο πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο τον πρώτο λόγο στη χάραξη της εθνικής πολιτικής, οδήγησε μοιραία τη χώρα στον μεγάλο εθνικό Διχασμό. Πολιτευόμενος, στη συνέχεια, ως κομματάρχης αποπειράθηκε, μέσα από τη νομιμοποίηση φιλοβασιλικών κυβερνήσεων, να υπονομεύσει τον παραδοσιακό εξωτερικό προσανατολισμό της Ελλάδας με επακόλουθο την κατάτμησή της σε δύο "κράτη" μετά την εκδήλωση του κινήματος της Εθνικής Άμυνας.
Εκθρονισθείς τον Ιούνιο του 1917, έπειτα από δυναμική παρέμβαση της Αντάντ, εξακολούθησε (αυτοεξόριστος) από την Ελβετία την υπονόμευση της εθνικής πολιτικής του Βενιζέλου. Συνεργαζόμενος με τα πλέον ακραία φιλοβασιλικά στοιχεία και Γερμανούς πράκτορες στο εξωτερικό, αρνήθηκε να σεβαστεί τα μεγαλειώδη εθνικά επιτεύγματα του Έλληνα πρωθυπουργού στη Συνδιάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1918-19), υποκινώντας, μάλιστα, απόπειρες εξόντωσής του (1920). Χωρίς αναστολή και παρά τη διεθνή αποστροφή επέστρεψε και πάλι στην Ελλάδα μετά την ατυχή για τους Φιλελευθέρους έκβαση των εκλογών του Νοεμβρίου 1920.
Όμως και στη φάση αυτή (1920-22) η παρουσία και οι επιλογές του επέπρωτο να έχουν, για μια ακόμη φορά, αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία του έθνους. Απομονωμένη διεθνώς η Ελλάδα, με δεδομένους τους ανεπιτυχείς χειρισμούς της φιλοβασιλικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, οδηγήθηκε τελικά στη δίνη της Μικρασιατικής καταστροφής. Χάρη στο επαναστατικό κίνημα Πλαστήρα - Γονατά απηλλάγη, επιτέλους, η χώρα από την επώδυνη βασιλεία του το Φθινόπωρο του 1922. Ωστόσο ήταν πλέον αργά: η Ελλάδα έβγαινε, και πάλι, τραυματισμένη και διχασμένη από τις αέναες αντιπαραθέσεις, ενώ η πολιτική της Μεγάλης Ιδέας ετάφη οριστικά.
Αρμόδιο πρόσωπο να ψυχογραφήσει, εν προκειμένω, τον Κωνσταντίνο ΙΒ', στο μέτρο που τον έζησε εκ του σύνεγγυς ως γραμματέας του, υπήρξε αδιαμφισβήτητα ο Γεώργιος Μ. Μελάς. Γόνος επιφανέστατης οικογένειας και αδελφός του ηρωικού Παύλου Μελά γεννήθηκε στη Μασσαλία το 1866. Περνώντας στην υπηρεσία του βασιλέως δεν δίστασε να τον εγκαταλείψει, στη συνέχεια, διαφωνώντας με τις επιλογές του στα διεθνή και εσωτερικά ζητήματα το 1915. Αμέσως μετά την απομάκρυνσή του από το βασιλικό περιβάλλον ο Γ. Μελάς, συνειδητοποιώντας τις ευθύνες του απέναντι στην ιστορική μνήμη, συνέγραψε το αναδημοσιευόμενο σήμερα έργο του. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου (γραμμένου στα γαλλικά) τυπώθηκε στο Λονδίνο το 1920 και μεταφράστηκε από τον Λέοντα Μακκά. (Από την έκδοση)

Περιεχόμενα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Ο κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ
Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ
ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΝ
ΤΑ ΔΑΡΔΑΝΕΛΛΙΑ
ΤΟ "ΓΚΑΙΜΠΕΝ" ΚΑΙ ΤΟ "ΜΠΡΕΣΛΑΟΥ"
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΣ
ΕΝΔΟΙΑΣΜΟΙ
ΜΕΡΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ
Λεπτομέρειες
ISBN139789601208282
ΕκδότηςUNIVERSITY STUDIO PRESS
ΣειράΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ 2
Χρονολογία ΈκδοσηςΑπρίλιος 2000
Αριθμός σελίδων318
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΠΕΤΡΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
Κωδικός Πολιτείας0870-0194
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

[09/05/2017] pagaion.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:1
Ουδεις αγνωμονεστερος του ευεργετηθεντος. Ταιριαζει γαντι στον συγγραφεα (αδελφο του Παυλου Μελα) που οταν αντεληφθη οτι βουλιαζει το πλοιο το εγκατελειψε και πηγε να κτισει νεα καριερα διπλα στον των ξενων λογχων, φορωντας τον φρυγικο σκουφο.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS