Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

+
-
ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ Σ. ΙΩΑΝΝΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3730-2965
Τιμή Έκδοσης
€60.00
Τιμή Πολιτείας
€53.40
(-11%)
Κερδίζετε €6.60


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Οι κανόνες του Κληρονομικού Δικαίου του Αστικού Κώδικα διατυπώθηκαν με βάση το προϊσχύσαν δίκαιο και τους αλλοδαπούς Κώδικες που αποτέλεσαν πρότυπο για τον Αστικό Κώδικα. Κατά το διαρρεύσαν διάστημα θεωρία και νομολογία, καθώς και νομοθετικές τροποποιήσεις, διαμόρφωσαν το ζωντανό Κληρονομικό Δίκαιο της Χώρας μας, προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα και απαλλαγμένο από αλλοδαπές επιδράσεις.
Το Κληρονομικό Δίκαιο αυτό ερευνάται στο παρόν έργο.
Στόχος του γράφοντος είναι η έρευνα με βάση την αξιολογική στάθμηση των συμφερόντων και η παρουσίαση ενός δυναμικού συστήματος που θα ικανοποιεί -στο μέτρο του δυνατού- τις ανάγκες του θεωρητικού ερευνητή, του πρακτικού ερμηνευτή και του φοιτητή. Και η προσπάθεια αυτή συνοδεύεται από την ελπίδα, ότι ο στόχος αυτός (μπορεί να) έχει επιτευχθεί. Είθε ο αναγνώστης να διαπιστώσει, τουλάχιστον με την επιείκεια που τον διακρίνει, πως η ελπίδα αυτή δεν έμεινε μόνο ελπίδα.
Η τυπικότητα που χαρακτηρίζει το Κληρονομικό Δίκαιο -με κίνδυνο αυτό να εμφανίζεται ως δίκαιο αριθμητικών πράξεων και υπολογισμών- αντισταθμίζεται κατά την ερμηνεία με την αξιολόγηση των συμφερόντων, την αναζήτηση της ratio κάθε επί μέρους ρυθμίσεως και την κατάστρωση συστήματος γενικών αρχών. Διαγράμματα, γραφικές παραστάσεις και παραδείγματα καθιστούν ευχερέστερη την κατανόηση της δομής και της λειτουργίας του τμήματος αυτού της έννομης τάξεως.
Η δομή του έργου ακολουθεί τη δομή του Εγχειριδίου Κληρονομικού Δικαίου, το οποίο -ανατυπούμενο και συμπληρούμενο- κυκλοφορεί από το έτος 1980. Στο βιβλίο ενσωματώνονται, κατάλληλα προσαρμοσμένα, τμήματα μεταγενέστερων μονογραφιών του γράφοντος για θέματα Κληρονομικού Δικαίου. Οι παραπομπές στη βιβλιογραφία και τη νομολογία είναι περιορισμένες, ώστε να μην επιβαρυνθεί η έκταση του έργου, συγχρόνως όμως είναι επαρκείς για την πλήρη ενημέρωση του αναγνώστη. Με το εκτενές αλφαβητικό ευρετήριο και το ευρετήριο νόμων το έργο καθίσταται περισσότερο εύχρηστο.
Και από τη θέση αυτή αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους όσοι βοήθησαν στην ολοκλήρωση της προσπάθειας και τις Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα που πρόθυμα ανέλαβαν και την έκδοση του βιβλίου αυτού.
Απρίλιος 2002, Ι.Σ. Σπυριδάκης (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Ι ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ"
1. Περιεχόμενο - Η ρύθμιση του Κληρονομικού Δικαίου (1.1. Περιεχόμενο του πέμπτου βιβλίου - 1.2. Άλλες διατάξεις Κληρονομικού Δικαίου - 1.3. Ειδικοί νόμοι - 1.4. Γενικό, Ειδικό και Δικονομικό Μέρος;)
2. Ιστορική καταγωγή
3. Έννοια Κληρονομικού Δικαίου
4. Η λειτουργική σημασία του ΚληρΔ (4.1. Γενικά, οι επιδιωκόμενοι σκοποί - 4.2. Η συνέχιση των περιουσιακών σχέσεων του αποβιώσαντος - 4.3. Η επιλογή του προσώπου του κληρονόμου - 4.4. Άλλοι σκοποί: 4.4.1. Εκκαθάριση θεμάτων κληρονομικής διαδοχής - 4.4.2. Προστασία κληρονόμων - 4.4.3. Προστασία δανειστών - 4.4.4. Προστασία κληρονομουμένου - 4.5. Η λειτουργική σημασία του ΚληρΔ)
5. Συγκρουόμενα συμφέροντα και γενικές αρχές του ΚληρΔ (5.1. Γενικά - 5.2. Το συμφέρον του κληρονομουμένου - 5.3. Το συμφέρον της οικογένειας του κληρονομουμένου - 5.4. Το συμφέρον των κληρονόμων - 5.5. Το συμφέρον των δανειστών και των οφειλετών του κληρονομουμένου - 5.6. Το συμφέρον των συναλλαγών - 5.7. Το συμφέρον του κράτους - 5.8. Αξιολόγηση και νομοθετική ρύθμιση - 5.9. Οι γενικές αρχές του ΚληρΔ: 5.9.1. Καθολικότητα και αμεσότητα κληρονομικής διαδοχής - 5.9.2. Ελευθερία του διατιθέναι - 5.9.3. Προστασία της οικογένειας - 5.9.4. Αναγνώριση [ιδιωτικού] κληρονομικού δικαιώματος - 5.9.5. Προστασία ασφάλειας συναλλαγών - 5.9.6. Ικανοποίηση συμφερόντων του κράτους - 5.10. Η λειτουργία των γενικών αρχών του ΚληρΔ)
6. Φύση των κανόνων του ΚληρΔ
II Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΔΟΧΗ ΓΕΝΙΚΑ
7. Έννοια κληρονομικής διαδοχής (7.1. Έννοια, ορολογία - 7.2. Χαρακτηριστικά της κληρονομικής διαδοχής - 7.3. Κληρονομική διαδοχή σε στενή, ευρεία και ευρύτατη έννοια - 7.4. Οιονεί καθολική διαδοχή - 7.5. Κληρονομική διαδοχή και κτήση αιτία θανάτου - 7.6. Κληρονομική διαδοχή και επαγωγή της κληρονομιάς)
8. Λόγοι και είδη της κληρονομικής διαδοχής (8.1. Λόγοι κληρονομικής διαδοχής, είδη - 8.2. Ειδικότερα οι ειδικοί λόγοι - 8.3. Είδη κληρονομικής διαδοχής - 8.4. Ειδικότερα η κληρονομική σύμβαση: 8.4.1. Έννοια, ευρεία - 8.4.2. Έννοια, στενή [γνήσιες κληρονομικές συμβάσεις] - 8.4.3. Άλλες κληρονομικές συμβάσεις - 8.4.4. Επιτρεπόμενες κληρονομικές συμβάσεις)
9. Τα υποκείμενα της κληρονομικής διαδοχής (9.1. Γενικά - 9.2. Ο κληρονομούμενος - Χρόνος επαγωγής - 9.3. Ο κληρονόμος, κληρονομική ικανότητα: 9.3.1. Φυσικό πρόσωπο - 9.3.2. Νομικό πρόσωπο - 9.3.3. Ένωση προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα)
10. Το αντικείμενο της κληρονομικής διαδοχής (10.1. Γενικά, η κληρονομιά - 10.2. Κανόνας κληρονομητού και ακληρονομήτου - 10.3. Περιπτωσιολογία [επισκόπηση] - 10.4. Ιδιωτική αυτονομία και κληρονομητό ή ακληρονόμητο των σχέσεων - 10.5. Το πτώμα του κληρονομουμένου - 10.6. Σχέσεις εξ ιδίου δικαίου)
11. Το κληρονομικό δικαίωμα
III ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΔΟΧΗ ΕΚ ΔΙΑΘΗΚΗΣ
α. Γενικά
12. Η ελευθερία του διατιθέναι και οι περιορισμοί της (12.1. Γενικά, έννοια ελευθερίας του διατιθέναι - 12.2. Δικαιολογία της ελευθερίας του διατιθέναι - 12.3. Περιορισμοί της ελευθερίας του διατιθέναι - 12.4. Η ελευθερία του διατιθέναι στο δίκαιό μας, γενικά)
13. Η προτεραιότητα της εκ διαθήκης και της αναγκαστικής κληρονομικής διαδοχής [...]
Η (αν)ικανότητα για σύνταξη διαθήκης
Σύνταξη της διαθήκης - Τα είδη (ο τύπος) των διαθηκών
Ανάκληση της διαθήκης
Δημοσίευση της διαθήκης
Περιεχόμενο της διαθήκης
Προϋποθέσεις εγκυρότητας του περιεχομένου διαθήκης
Η ακυρότητα και η ακυρωσία των διαθηκών
Ερμηνεία των διαθηκών
IV Η ΕΞ ΑΔΙΑΘΕΤΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΔΟΧΗ
Έννοια, προϋποθέσεις και γενικές αρχές της εξ αδιαθέτου κληρονομικής διαδοχής
Οι τάξεις της εξ αδιαθέτου διαδοχής
V Η ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΔΟΧΗ (ΝΟΜΙΜΗ ΜΟΙΡΑ)
VI Η ΠΕΡΙΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟ
VII Η ΣΧΟΛΑΖΟΥΣΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
VIII Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥ
ΙΧ ΤΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΤΗΡΙΟ
Χ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΓΚΛΗΡΟΝΟΜΩΝ
ΧΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
ΧΙΙ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΧΙΙΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ
XIV ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑ
XV ΚΛΗΡΟΔΟΣΙΑ
XVI ΤΡΟΠΟΣ
XVII ΔΩΡΕΑ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ
Ευρετήρια
Λεπτομέρειες
ISBN139789601507354
ΕκδότηςΑΝΤ. Ν. ΣΑΚΚΟΥΛΑΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάιος 2002
Αριθμός σελίδων700
Διαστάσεις24x17
ΕπιμέλειαΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ Ι. ΜΙΧΑΗΛ
Κωδικός Πολιτείας3730-2965
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΠΑΡΘΕΝΙΚΕΣ
PONS MAURICE
€12.32 €6.16
(-50%)
Κερδίζετε €6.16
Ο ΛΕΥΚΟΣ ΤΙΓΡΗΣ
ADIGA ARAVIND
€12.90 €5.81
(-55%)
Κερδίζετε €7.09

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS