Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β΄ Ο ΜΑΚΕΔΩΝ

ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β' Ο ΜΑΚΕΔΩΝ

+
-
WORTHINGTON IAN
Κωδ. Πολιτείας: 3330-6213
Τιμή Έκδοσης
€29.26
Τιμή Πολιτείας
€20.48
(-30%)
Κερδίζετε €8.78


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Ο Φίλιππος Β' ήταν άραγε ένας ιμπεριαλιστής που ήθελε να στερήσει την ελευθερία από την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως τον κατηγορούσε ο Δημοσθένης, ένας καιροσκόπος που εκμεταλλεύτηκε κυνικά τις περιστάσεις και την τύχη για να πετύχει τους σκοπούς του; Ή μήπως ήταν ένας βασιλιάς που επιδίωκε απλώς να ενώσει τη Μακεδονία, η οποία οδηγούνταν σταθερά προς τη διάλυση εξαιτίας του εμφύλιου σπαραγμού και των επιδρομών των ξένων, να αλλάξει την οικονομία της και να δημιουργήσει συνθήκες ευημερίας για τον λαό της; Φιλοδοξούσε να γίνει απόλυτος μονάρχης και να θεοποιηθεί στο τέλος της ζωής του; Αν ναι, σε ποιο βαθμό επηρέασε σε αυτό τον Αλέξανδρο, που η αξίωσή του να λατρεύεται ως θεός υπαγόρευε τις πράξεις και τις πολιτικές του; Λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα και επανεξετάζοντας όλες τις γραπτές μαρτυρίες, ο Ian Worthington ανασυνθέτει με λεπτομέρειες τον βίο του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, φωτίζοντας τα επιτεύγματά του στον πολιτικό, τον οικονομικό, τον στρατιωτικό και τον πολιτισμικό τομέα. Στο βιβλίο περιγράφεται το πώς ο Φίλιππος πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει, και ακόμα περισσότερους, συνδυάζοντας τη διπλωματία (μέρος της οποίας ήταν η πολυγαμία και η δωροδοκία) και τη στρατιωτική ισχύ με μια απαράμιλλη ικανότητα να στρέφει τους εχθρούς του τον έναν εναντίον του άλλου. Ο συγγραφέας επίσης εξετάζει τις επιρροές που δέχτηκε ο Φίλιππος, τα κίνητρα και τους στόχους του, αλλά και την πολύπλοκη σχέση του με τον Αλέξανδρο. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

"Συνηθίζουμε να λέμε ότι τα παιδιά σπουδαίων γονέων είναι καταδικασμένα να ζουν στη σκιά τους και πως η ιδιοφυΐα - πόσο μάλλον η μεγαλοφυΐα - δεν μεταβιβάζεται. Οι εξαιρέσεις είναι πολύ λίγες - και μία από αυτές, σύμφωνα με τον Ιαν Γουόρθινγκτον, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Missouri-Columbia, είναι η περίπτωση του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του πατέρα του Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας. Εδώ ο πατέρας, μολονότι σημαντική μορφή, πέρασε ιστορικά στο περιθώριο και κατά κάποιον τρόπο τον σκέπασε η μετέπειτα γιγάντια σκιά του γιου του. Από τη σκιά θέλησε, όπως λέει, να τον βγάλει ο Γουόρθινγκτον γράφοντας τη βιογραφία του, στο προοίμιο της οποίας δεν διστάζει να τον ονομάσει (έστω και προσθέτοντας ένα ερωτηματικό στο τέλος) "τον μεγαλύτερο βασιλιά της Ευρώπης".
Εύλογα λοιπόν το βιβλίο ξεκινά με τη μάχη της Χαιρώνειας το 338, μάχη πολύ πιο φονική από όσο πιστεύεται, στην οποία κρίθηκε η πορεία του ελληνισμού αλλά και η ιστορική εξέλιξη του τότε γνωστού κόσμου. (Αυτό το τελευταίο λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τα απίστευτα που πέτυχε αμέσως μετά ο Μέγας Αλέξανδρος.)
Τι κρίθηκε ωστόσο σε εκείνη τη μάχη; Πρώτα πρώτα η μοίρα της Ελλάδας. Αν δεν νικούσε ο Φίλιππος, οι ελληνικές πόλεις κατά πάσα πιθανότητα και για μεγάλο διάστημα θα διατηρούσαν την αυτονομία τους. Ο "ιμπεριαλιστής Μακεδών" δεν θα κατέβαινε ξανά κάτω από τον Όλυμπο (το φυσικό σύνορο της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα) και οι Έλληνες δεν θα έχαναν την ελευθερία τους. Αλλά ενδεχομένως να μην είχε δημιουργηθεί και η μακεδονική αυτοκρατορία.
Η Ιστορία φυσικά δεν γράφεται με υποθέσεις. Όταν ωστόσο αξιολογείται το έργο των μεγάλων φυσιογνωμιών οι υποθέσεις είναι αναπόφευκτες και μας βοηθούν να εκτιμήσουμε όχι μόνο την πορεία των γεγονότων, αλλά και την αξία των πραγματικών επιτευγμάτων." (ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΤΗΣ, ΤΟ ΒΗΜΑ, 17/8/2008)

Περιεχόμενα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Η ΖΩΗ ΚΑΙ Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ - ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1. Προοίμιο: "Ο σημαντικότερος από τους βασιλείς της Ευρώπης"
2. Η Μακεδονία του Φιλίππου
3. Τα νεανικά χρόνια του Φιλίππου και η ανάρρησή του στον θρόνο
4. Ο νέος στρατός και η ενοποίηση της Μακεδονίας
5. Ο πόλεμος για την Αμφίπολη
6. Ο Σωτήρας του Απόλλωνα - Ο Φίλιππος
και ο Ιερός Πόλεμος
7. Η πτώση της Ολύνθου
8. Η σωτηρία του Απόλλωνα και η Φιλοκράτειος Ειρήνη
9. "Ψυχροπολεμικό" κλίμα
10. Θράκη - Ο κύβος ερρίφθη
11. Η Χαιρώνεια και το τέλος της ελληνικής ελευθερίας
12. Από κύριος της Ελλάδας κατακτητής της Περσίας;
13. Η δολοφονία
14. Μετά τον Φίλιππο
15. Ο Φίλιππος αναδρομικά. Βασιλιάς, άνθρωπος - και Θεός;
16. Φίλιππος και Αλέξανδρος - Το μήλο κάτω από τη μηλιά;
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςPHILIP II OF MACEDONIA
ISBN139789601637396
ΕκδότηςΠΑΤΑΚΗΣ
ΣειράΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΙΣΤΟΡΙΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάρτιος 2011
Αριθμός σελίδων456
Διαστάσεις24x17
ΜετάφρασηΡΙΣΣΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΕπιμέλειαΜΑΡΤΖΟΥΚΟΥ ΕΛΕΝΗ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΓΟΥΟΡΘΙΝΓΚΤΟΝ ΙΑΝ
Κωδικός Πολιτείας3330-6213
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

konkitr80

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

konkitr80

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣ
BERNET JORDI
€7.51 €3.00
(-60%)
Κερδίζετε €4.51
GENTLEMAN
ROETZEL BERNHARD
€50.00 €22.50
(-55%)
Κερδίζετε €27.50

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS