Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
1915, Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ

1915, Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ

+
-
ΜΑΥΡΟΓΟΡΔΑΤΟΣ Θ. ΓΙΩΡΓΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3330-7613
Τιμή Έκδοσης
€15.50
Τιμή Πολιτείας
€10.85
(-30%)
Κερδίζετε €4.65


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Αυτό το βιβλίο είναι αποτέλεσμα σαράντα ετών έρευνας, στοχασμού, συγγραφής και διδασκαλίας για τον Εθνικό Διχασμό. Επιδίωξή του είναι η κατανόηση, η εξήγηση, η ερμηνεία. Όχι η εξύμνηση, ούτε η καταγγελία. Αν δημιουργηθεί στον αναγνώστη η εντύπωση ότι το βιβλίο μεροληπτεί υπέρ του Ελευθερίου Βενιζέλου, αυτό προκύπτει από τα ίδια τα πράγματα, όχι από πρόθεση.
Αφού παρουσιαστούν τα κυριότερα γεγονότα από το 1909 έως και το 1922, ο Εθνικός Διχασμός ερμηνεύεται ως οιονεί θρησκευτικό "σχίσμα" χαρισματικής προέλευσης, ως κρίση στη διαδικασία εθνικής ολοκλήρωσης, ως ταξική σύγκρουση, αλλά και ως διαμάχη που απέκτησε τις διαστάσεις εμφυλίου πολέμου. Με την ερμηνεία μπορεί να διαφωνήσει κανείς. Όχι όμως με τα γεγονότα στα οποία βασίζεται. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Πρόλογος
Συντομογραφίες και ημερομηνίες
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ 1909-1922
Η Επανάσταση του 1909
Ανόρθωση με προετοιμασία για πόλεμο
Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι
Μετά τους Βαλκανικούς
Η ρήξη
Η πρωθυπουργοποίηση του Γούναρη
Αποχώρηση του Βενιζέλου από την πολιτική
Οι εκλογές της 31ης Μαΐου 1915
Ο Βενιζέλος πάλι πρωθυπουργός
Η δεύτερη παραίτηση του Βενιζέλου
Κυβέρνηση Ζαΐμη
Οι μονόπλευρες εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου 1915
Η κυβέρνηση Σκουλούδη και η παράδοση του Ρούπελ
Η συμμαχική διακοίνωση της 8ης Ιουνίου 1916
Η παράδοση της Ανατολικής Μακεδονίας
Η Προσωρινή Κυβέρνηση
Τα Νοεμβριανά
Ο αποκλεισμός
Οι δυσκολίες της Προσωρινής Κυβέρνησης
Η εκδίωξη του Κωνσταντίνου
Το Βενιζελικό καθεστώς
Η τύφλωση με τη Σμύρνη
Οι εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920
Το Αντιβενιζελικό καθεστώς
Καταστροφή και Δικτατορία
Η εκτέλεση των Έξι
Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΩΣ ΣΧΙΣΜΑ
Μεσσίας και Σατανάς
Κωνσταντίνος Α', ο "Δωδέκατος"
Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΩΣ ΚΡΙΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ
Παλαιά Ελλάδα και Νέες Χώρες
Έλληνες και αλλοεθνείς
Κράτος και Έθνος
Η προτεραιότητα του αλυτρωτισμού
Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΩΣ ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Αστοί
Μικροαστοί
Εργάτες
Αγρότες
Διαταξικές συμμαχίες
Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΩΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Το τραύμα των Νοεμβριανών
Τα θύματα της Προσωρινής Κυβέρνησης
Στασιαστές, λιποτάκτες, προδότες
Το Αντιβενιζελικό μαρτυρολόγιο
Η εκτέλεση των Έξι
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Λεπτομέρειες
ISBN139789601664989
ΕκδότηςΠΑΤΑΚΗΣ
ΣειράΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΙΣΤΟΡΙΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2015
Αριθμός σελίδων344
Διαστάσεις21x14
ΕπιμέλειαΣΙΜΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
Κωδικός Πολιτείας3330-7613
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

[03/11/2022] mickeydevyl.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Είναι μία σπουδαία και πλήρης μελέτη για την πιο σημαντική ιστορική περίοδο της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Είναι απαραίτητο για όποιον ασχολείται με εκείνη την περίοδο, να το διαβάσει.
[11/12/2020] ΖΗΣΗΣ.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Ένα ευανάγνωστο βιβλίο το οποίο πέρα από την ιστορική διαδρομή του Εθνικού Διχασμού την οποία παραθέτει σε αρκετά αναλυτικό επίπεδο, βασικός στόχος του είναι να παρουσιάσει στον αναγνώστη πως ο Εθνικός Διχασμός δεν ήταν απλά μια σύγκρουση δυο προσώπων αλλά μια σύγκρουση πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών αρχών και αξιών. Ο συγγραφέας θέλει να αναδείξει μια σύγκρουση εξουσίας την οποία κάθε πλευρά διεξήγαγε με τα δικά της πιστεύω και τις δικές της αρχές σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πεδίο Γι αυτό και το μισό βιβλίο καλύπτει την πολιτική-κοινωνική προσέγγιση του Εθνικού Διχασμού ως αντιπαράθεση δυο διαφορετικών τρόπων σκέψης και αυτό είναι το καινούριο που προσφέρει
[03/10/2019] alexandrosg5.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Μια ωραία, νηφάλια και τακτοποιημένη ανάλυση των αιτιών και συνεπειών (μέχρι ενός χρονικού σημείου) του εθνικού διχασμού του 1915.
[19/10/2018] Α.Πα..   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Από τα καλύτερα ιστορικά βιβλία που έχω διαβάσει. Προσφέρεται για αναγνώστες που γνωρίζουν ελάχιστα για την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο καθώς ο συγγραφέας δεν περιορίζεται στην καταγραφή και ερμηνεία των πολιτικών γεγονότων αλλά παρέχει επίσης αρκετές λεπτομέρειες για τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της εποχής.
[17/03/2017] Βιβλιοφάγος.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:3
Το συγκεκριμενο πολυδιαφημισμενο βιβλιο, σιγουρα ειναι καλογραμμενο, αλλα απο εκει και περα, εν ετει 2015(που εκδοθηκε) δεν εχει να προσθεσει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ στις γνωσεις μας περι Εθνικου Διχασμου, διοτι πολυ απλα δεν εχουν ερθει στο φως νεα στοιχεια για εκεινη την περιοδο(και κατα πασα πιθανοτητα, ουτε προκειται να ερθουν)!Προκειται απλως για μια επαναληψη γνωστων φιλοβενιζελικων θεσεων με μια επικαλυψη αντικειμενικοτητας, χρησιμοποιωντας φτωχη βιβλιογραφια και προσπερνοντας κρισιμα γεγονοτα, οπως οι εγγυησεις που εδωσε η Γερμανια στον Κωνσταντινο τον Σεπτεμβριο του 1915! Σιγουρα δεν προκειται για το "πληρεστερο και επιστημονικοτερο βιβλιο για εκεινη την περιοδο" οπως ειπωθηκε καπου!! Τα πληρεστερα βιβλια για εκεινη την περιοδο, ειναι τα "Greece And The Great Powers 1914-1917"(δυστυχως μονο στα αγγλικα) και "Η Ελλαδα στον Πρωτο Παγκοσμιο Πολεμο 1917-1918" του τροτσκιστη Γ.Β Λεονταριτη, ο οποιος ειχε προσβαση σε αρχεια που ο Μαυρογορδατος ουτε στον υπνο του δεν εχει δει(αδημοσιευτα διπλωματικα αρχεια Γερμανιας και Ελλαδας, αδημοσιευτα κυβερνητικα αρχεια Βρετανιας και ΟΛΑ τα δημοσιευμενα διπλωματικα αρχεια των υπολοιπων εμπλεκομενων στον Πολεμο χωρων). Οσο για τις δηλωσεις του συγγραφεα οτι αν καπου μεροληπτει υπερ του Βενιζελου ειναι διοτι μεροληπτουν υπερ αυτου τα γεγονοτα, εχω να πω οτι πολυ απλα, σε αρκετα σημεια κανει επιλεκτικη χρηση γεγονοτων και στοιχειων(ειδικα μαλιστα οταν για να αποδειξει τα λεγομενα του, ταχα επικαλειται τα γραπτα των φιλοβασιλικων Στρειτ και Μεταξα, τα οποια ομως οσοι τα εχουν διαβασει γνωριζουν οτι δεν υπαρχει κατι το μεμπτο σε αυτα)...Οπωσδηποτε για τον Διχασμο ευθυνονται και οι δυο παραταξεις, αλλα υπαρχουν σημαντικα γεγονοτα που αποφευγουν να μελετησουν συστηματικα και να σχολιασουν ερευνητες με την οπτικη του Μαυρογορδατου...

ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΤΛΑΣ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
KONSTAM ANGUS
€24.70 €9.88
(-60%)
Κερδίζετε €14.82
Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
€29.68 €11.87
(-60%)
Κερδίζετε €17.81

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS