Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΔΕΜ. Η ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ - ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ

Η ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ (ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)

FLAUBERT GUSTAVE
Κωδ. Πολιτείας: 3070-0279




Παρουσίαση

Ιστορικό μυθιστόρημα; Χρονικό της επανάστασης του 1848; Αισθηματικό ρομάντζο; Αυτοβιογραφικό τεκμήριο; Κοινωνικός ζωγραφικός πίνακας της περιόδου 1840-1851; Εδώ και έναν περίπου αιώνα, η Αισθηματική αγωγή του Φλωμπέρ δεν παύει να αντιμετωπίζεται ως έργο που εκφράζει μια ορισμένη "σύγχυση των ειδών". Τοποθετείται άλλοτε στη ρομαντική και άλλοτε στη ρεαλιστική-νατουραλιστική σχολή, διαβάζεται ως μυθοπλασία, ως σάτιρα, ακόμη και ως ντοκουμέντο. Αυτό το κορυφαίο έργο του 19ου αιώνα, βρίσκεται στο σημείο μιας τομής: εκεί όπου αρχίζει η "απομυθιστοριοποίηση του μυθιστορήματος". Σε μια εποχή βαθιάς κοινωνικής αλλαγής, ο Φλωμπέρ επισημαίνει την αδράνεια, διαπιστώνει τη χρεοκοπία, εικονογραφεί τη διάλυση προσώπων και ιδεών, απομυθοποιεί τις αυταπάτες του και τις αυταπάτες της γενιάς του. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Το πολλαπλό αδιέξοδο της Αισθηματικής αγωγής (ο Λούκατς μιλούσε για κλειστό ορίζοντα) λειτουργεί ανοίγοντας δρόμους και θέτοντας ερωτήματα γενικότερης και διαχρονικότερης, θα έλεγα, σημασίας. Κάτω από ποιες συνθήκες ένας άνθρωπος σαν τον Φλομπέρ μπαίνει στον χώρο και στον χορό της τέχνης; Πώς κατορθώνει ένα ορισμένο ποιοτικό άλμα; Πώς διαμορφώνει εντέλει το λογοτεχνικό του πρόσωπο σε σχέση (και ουσιαστικά σε αντίθεση) με τις υπάρχουσες ή κυρίαρχες στην εποχή του νόρμες; Αλλά θυμίζω και κάτι άλλο: ότι η αυτονόητη και απαραίτητη μετάβαση από το ατομικό στο συλλογικό πεδίο επιβάλλει, πριν απ' όλα, την ανάγκη μιας παράλληλης ανίχνευσης του στατικού (ποσοτικού) και του δυναμικού (ποιοτικού) στοιχείου, της συνέχειας και της ρήξης.
Κι έπειτα, ας μην ξεχνάμε ότι, τεκμήρια πολλαπλών σχέσεων, τα καλλιτεχνικά έργα μιας εποχής αποτελούν στην ουσία τους παράλληλες, κοινές ή διαφορετικές απαντήσεις σε παράλληλα, κοινά ή διαφορετικά ερωτήματα. Παράδειγμα, η Γαλλία της Δεύτερης Αυτοκρατορίας, όπου, κατά τον Μπουρντιέ, ξεχωρίζουν τρία βασικά ρεύματα: η αστική τέχνη, η κοινωνική τέχνη και η καθαρή τέχνη.
Η πρώτη, συνδεδεμένη κατά κύριο λόγο με την άρχουσα τάξη, διαθέτει όλα τα μέσα επιρροής: χρήματα, Τύπο, θεσμούς, Ακαδημία, αυτοκρατορικά και κοσμικά σαλόνια, βραβεύσεις, επιχορηγήσεις. Είναι προπάντων η τέχνη των προνομιούχων στρωμάτων, με το θέατρο (μπουλβάρ, βοντβίλ, ελαφρά έργα, ρομαντικά δράματα) σε πρωτεύοντα ρόλο και με ανάλογους συγγραφείς: τον Αλέξανδρο Δουμά (πατέρα και υιό), τον Εμίλ Οζιέ, τον Οκτάβ Φεγιέ, τον Πολ ντε Κοκ και αναρίθμητους άλλους.
Η δεύτερη, η κοινωνική τέχνη, υποδεέστερη σε επιρροή, συνδέεται κυρίως με έναν λαϊκισμό σενσιμονικής, σοσιαλίζουσας ή και σοσιαλιστικής απόχρωσης. Εκπροσωπείται (αν παρακάμψουμε τον δημοκρατικό φιλελευθερισμό και φιλανθρωπισμό τύπου Γεωργίας Σάνδης ή Βικτόρ Ουγκό) προπάντων από τους "ρεαλιστές" Σανφλερί (Champfleury) και Ντιραντί (Duranty), εν μέρει μάλιστα και από ορισμένους περιθωριακούς "μποέμ", ανάλογους με όσους συναντούμε στο μυθιστόρημα του Μιρζέ Σκηνές μποέμικης ζωής (1848).
Τέλος, σε αντίθεση με τους δύο άλλους, ο τρίτος δρόμος οδηγεί εκεί όπου, απορρίπτοντας κάθε μορφή εξάρτησής της, η τέχνη διεκδικεί σθεναρά την αυτονομία της ("η τέχνη για την τέχνη"). Ενας σημαντικός ποιητής, ο Μποντλέρ ("νομοθέτης" κατά τον Μπουρντιέ), και ένας σημαντικός πεζογράφος, ο Φλομπέρ, αποτελούν τις αντιπροσωπευτικότερες περιπτώσεις. Παρά τις διαφορές τους, συνδέονται με κοινές προθέσεις, απόψεις και πρακτικές, αλλά και με κοινές δικαστικές διώξεις για το έργο τους. Ουσιαστικά συγκρούονται με ό,τι κυριαρχεί και θριαμβεύει στην εποχή τους: με την εμπορευματοποίηση της τέχνης, με τον αγοραίο εκχυδαϊσμό της και, κοντολογίς, με ό,τι ο Σεντ-Μπεβ είχε ήδη καταγγείλει από το 1839 ως "βιομηχανική λογοτεχνία". (ΠΑΝ. ΜΟΥΛΛΑΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - 02/03/2007)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςL' EDUCATION SENTIMENTALE - HISTOIRE D' UN JEUNE HOMME
ISBN139789602104729
ΕκδότηςΟΔΥΣΣΕΑΣ
ΣειράΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2004
Αριθμός σελίδων546
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΜΟΥΛΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΜετάφρασηΜΟΥΛΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΦΛΟΜΠΕΡ ΓΚΙΣΤΑΒ
Κωδικός Πολιτείας3070-0279
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

messinios

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ
CRANE BERYL
€9.00 €4.50
(-50%)
Κερδίζετε €4.50
Η φάρμα των ζώων
ORWELL GEORGE
€9.54 €4.77
(-50%)
Κερδίζετε €4.77

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS