Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΤΟ ΣΟΚ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ - 18ΟΣ 21ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ

ΤΟ ΣΟΚ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ

18ος - 21ος ΑΙΩΝΑΣ

FERRO MARC
Κωδ. Πολιτείας: 0170-0346




Παρουσίαση

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου μεγέθυναν τη σύγχυση της Δύσης μπροστά στην «επιστροφή του ισλάμ». Αυτή η επιστροφή, την οποία κανένας δεν είχε φανταστεί πριν από την ιρανική επανάσταση του 1979, εκδηλώνεται ως απάντηση στα πλήγματα που έχει υποστεί η μουσουλμανική Ανατολή από τον 18ο αιώνα: ευρωπαϊκή αποικιοκρατία, ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, στρεβλές επιπτώσεις της νεωτερικότητας και της παγκοσμιοποίησης. Υποστηρίζεται εξάλλου από μια σειρά ανοίγματα στη σύγχρονη τεχνολογία (τρανζίστορ, κασέτες, Ίντερνετ, Αλ Τζαζίρα) που έχουν ζωτική σημασία γι’ αυτό τον κατεξοχήν προφορικό πολιτισμό.
Απ' αυτή την αφετηρία, ο επιφανής γάλλος ιστορικός Μαρκ Φερρό προχωρεί σε μια διερεύνηση αντάξια της πολυπλοκότητας του ισλαμικού κόσμου, τοποθετώντας στο ιστορικό τους πλαίσιο τις πέντε βασικές τάσεις που τον διατρέχουν: τον κοσμικού τύπου ρεφορμισμό (Κεμάλ στην Τουρκία, Μπουργκίμπα στην Τυνησία), την κομμουνιστική επαγγελία (Ενβέρ Πασά στην κεντρική Ασία), τον εθνικισμό (Μπουμεντιέν στην Αλγερία, Νάσερ στην Αίγυπτο), την ισλαμική επανάσταση (Χομεϊνί στο Ιράν) και τον διάσπαρτο "ιερό πόλεμο" (Μπιν Λάντεν και Αλ-Κάιντα). Διασταυρώνοντας αυτές τις διαφορετικές κατευθύνσεις, ή "δελεασμούς", ή "δρόμους που ακολουθεί το ισλάμ για να αναγεννηθεί", το βιβλίο φωτίζει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των καιρών: τη δραματική αμφιταλάντευση ανάμεσα στον εκσυγχρονισμό του ισλάμ και τον εξισλαμισμό της νεωτερικότητας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Πολυσύνθετο και πυκνό, το βιβλίο βρίθει από ιστορικές πληροφορίες και λεπτομερείς αναλύσεις των ποικίλων κόσμων του ισλάμ: από το Μαγκρέμπ ως τον Ινδικό ωκεανό, περνώντας από το Ιράν, την Τουρκία, την αραβική Εγγύς Ανατολή, το ασιατικό ισλάμ ή εκείνο τον Καυκάσου. Μας επιτρέπει να πάρουμε την απαραίτητη απόσταση ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τα βαθύτερα ελατήρια της κρίσης που σοβεί στον αραβικό πολιτισμό καθώς και τη σύγχυση της Δύσης απέναντί του." (LE MONDE DIPLOMATIQUE)

Περιεχόμενα

Πρόλογος
ΕΝΑΡΞΗ
Για να ξεφύγουμε από μια δυτική οπτική της Ιστορίας
Το τραύμα: Πως γίναμε οι σκλάβοι των σκλάβων των προγόνων μας;
Δεύτερο τραύμα: το Ισραήλ
Η άλλη καταστροφή: η διάσπαση του Πακιστάν
Οικογένεια, το απαραβίαστο καταφύγιο
Το σώμα του Ισλάμ αφουγκράζεται
ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ
Ένα χρονολόγιο από την οπτική γωνία της Ανατολής
Ρεφορμισμός: επιστροφή στις ρίζες ή νεωτερικότητα
Η κομμουνιστική πρόκληση: το επαναστατικό Ισλάμ
Η εθνική πρόκληση
Η ισλαμική επανάσταση
Ο εξισλαμισμός της νεωτερικότητας
ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΗ ΔΥΣΗ, ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δύση: παρενέργεια ή γοητεία
Ανατολή. Εξισλαμισμός του έθνους ή εθνικοποίηση του Ισλάμ
Γλωσσάρι
Βιβλιογραφία
Ευρετήριο
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςLE CHOC DE L' ISLAM
ISBN139799602213550
ΕκδότηςΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
ΣειράΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2006
Αριθμός σελίδων280
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΒΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΛΙΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΦΕΡΟ ΜΑΡΚ
Κωδικός Πολιτείας0170-0346
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

kkaravassilis

Κριτικές για το προϊόν

[24/11/2018] constam77.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:2
Από τις χειρότερες μεταφρασεις που έχω δει ποτέ.Δυσκολεύεσαι να ακολουθήσεις το νόημα στις περισσότερες φράσεις.Το ίδιο το κείμενο είναι κατακερματισμένο, χωρίς συνέχεια και προυποθέτει τόσο βαθιά και λεπτομερή γνώση της ιστορίας του Ισλάμ για να το αποκωδικοποιήσεις που αν την κατέχεις το βιβλίο δεν έχει να σου προσφέρει τίποτα.
[06/05/2015] IOANNAVAS.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:3
Όντας το πρώτο βιβλίο το οποίο διάβασα για το Ισλάμ ομολογώ ότι με «βασάνισε». Έμαθα αρκετά πράγματα αλλά δυσκολεύτηκα πολύ γιατί δεν έχω διαβάσει πρώτα την ιστορία του Ισλάμ. Πολλά γεγονότα δεν τα γνώριζα και ο τρόπος που παρουσιάζονται στο βιβλίο αφορά κυρίως αυτούς που έχουν καλύτερη από εμένα γνώση. Θα έπρεπε λοιπόν να ξεκινήσω με κάτι άλλο και όχι με αυτό.

Το βιβλίο είναι καλό και με βοήθησε να μάθω αρκετά πράγματα και σίγουρα να σχηματίσω μια ιδέα της πορείας των χωρών από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις μέρες μας. Το αναφέρω γιατί πιστεύω ότι το αδικώ. Πιστεύω όμως επίσης ότι χρειάζεται μια πιο προσεγμένη μετάφραση με προσοχή στη σύνταξη γιατί πολλές φορές χάνεσαι από την αρχή μέχρι το τέλος της πρότασης. Επίσης πολλές παραπομπές ενώ είχαν αστερίσκο δεν υπήρχαν πουθενά. Θα προσπαθήσω να μελετήσω καλύτερα το θέμα και πιθανά θα επανέλθω στο βιβλίο «σοφότερη» για να μπορέσω να παρακολουθήσω καλύτερα τον ειρμό του συγγραφέα.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΑΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΤΗΤΟΥ (ΣΕΙΡΑ 5 ΤΟΜΟΙ)
ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ
€59.36 €29.68
(-50%)
Κερδίζετε €29.68
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ «ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ»
LANDAUER GUSTAV
€9.95 €4.97
(-50%)
Κερδίζετε €4.98

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS