Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1540-0263




Παρουσίαση

Αντικείμενο του βιβλίου αποτελούν οι βασικοί κομματικοί σχηματισμοί της μετεμφυλιακής-προδικτατορικής περιόδου, οι σχέσεις που διαμόρφωσαν, σε αυτήν την περίοδο, με τις κοινωνικές δυνάμεις και τις καμπές του κοινωνικού ανταγωνισμού, η θέση που καταλαμβάνουν μέσα στη συγκεκριμένη μορφή του κράτους. Επίσης, η ανάδειξη των παραγόντων εκείνων που συνδέουν την προδικτατορική με τη μεταδικτατορική περίοδο, σε ό,τι αφορά στη συγκρότηση των δύο βασικών κοινωνικών συμμαχιών και στην εξέλιξη της πολιτικής τους εκπροσώπησης. Αυτές οι πολιτικές εκφράσεις της πάλης των τάξεων, που διεξάγεται στον ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό της μεταπολεμικής περιόδου, εγγράφονται στις υλικές (κοινωνικές και πολιτικές) προϋποθέσεις της Μεταπολίτευσης, μέσα στην αντιφατική και καθόλου ευθύγραμμη σχέση «τομής-συνέχειας». (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)
Λεπτομέρειες
ISBN139789602560655
ΕκδότηςΕΞΑΝΤΑΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάρτιος 1991
Αριθμός σελίδων420
Διαστάσεις21x14
Κωδικός Πολιτείας1540-0263
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

dimos, iliagrou, kzacharakis

Κριτικές για το προϊόν

[27/07/2017] Livorno.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Η επιστημονική μονογραφία των Χριστόφορου Βερναρδάκη & Γιάννη Μαυρή, με τίτλο 'Κόμματα & Κοινωνικές συμμαχίες στην προδικτατορική Ελλάδα-οι προϋποθέσεις της Μεταπολίτευσης', συνιστά μία διαφορετική έρευνα της προδικτατορικής περιόδου.. Πιο συγκεκριμένα, μελετά τους όρους συγκρότησης του μετεμφυλιακού κράτους (πάνω στη διαιρετική τομή εθνικόφρονες-μη εθνικόφρονες-το κράτος ως αναφορά & πεδίο αντανάκλασης κοινωνικών συμμαχιών), την κινητοποίηση του μπλοκ των λαϊκών-υποτελών τάξεων, τις αλλαγές στο πεδίο της ελληνικής κεφαλαιοκρατικής οικονομίας, την δράση των κύριων πολιτικών κομμάτων της Δεξιάς, του κέντρου και της Αριστεράς, όροι που παραπέμπουν σε ευρύτερες στοιχίσεις-παρατάξεις, καθώς και την συγκρότηση και την μεταβολή κοινωνικών συμμαχιών/κοινωνικών μπλοκ που επέδρασαν στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι. Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται αναφορά στις πλαισιώσεις του πολιτικού μέσα στο δι-ιστορικό πεδίο (Κατοχή, ίδρυση-δράση του ΕΑΜ), στα μίκρο-πεδία της εκλογικής έρευνας, στο μετεμφυλιακό κράτος που 'τρέφει' και 'τρέφεται' από τους συμβολισμούς του.. Η πρωτοτυπία της μελέτης έγκειται και σε μία ιδιαίτερη ανάλυση των γεγονότων του θέρους του 1965, των περιώνυμων 'Ιουλιανών': οι δύο συγγραφείς, εξετάζουν με αναφορές στη λενινιστική θεωρία, αν τα γεγονότα και οι μεγάλες διαδηλώσεις των 'Ιουλιανών' του 1965, στοιχειοθετούν την αναφορά περί ύπαρξης 'επαναστατικής κατάστασης'..
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
MARX KARL
€8.00 €4.00
(-50%)
Κερδίζετε €4.00
Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ
KADARE ISMAIL
€8.48 €3.39
(-60%)
Κερδίζετε €5.09

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS