Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΣΟΛΩΜΟΣ: Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ

+
-
ΣΟΛΩΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3970-0317
Τιμή Έκδοσης
€9.54
Τιμή Πολιτείας
€6.68
(-30%)
Κερδίζετε €2.86


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Στα 1833-1834 ΓΡΑΦΕΤΑΙ ο «Κρητικός», σε ομοιοκατάληκτα δίστιχα, κατά την παράδοση του "Ερωτοκρίτου". Ο Σολωμός είχε παρακολουθήσει την εξέλιξη της Επανάστασης στη Μεγαλόνησο. Το καλοκαίρι του 1823 οι Τούρκοι, στην προσπάθειά τους να καταστείλουν την εξέγερση, προχώρησαν από την Αγία Βαρβάρα στη Μεσαρά και χτύπησαν ανεπιτυχώς το λεγόμενο «Σπήλαιο του Λαβυρίνθου», όπου είχε καταφύγει πλήθος Χριστιανών. Τον Μάρτιο του επομένου έτους εισέβαλαν και στα Σφακιά. Οι Κρητικοί, κυρίως άμαχοι, αλλά και αγωνιστές, άρχισαν να φεύγουν από τη δυτική Κρήτη με καΐκια και άλλα πλοία, προσπαθώντας να σωθούν στα αγγλοκρατούμενα Κύθηρα και στην Πελοπόννησο.
Ο Σφακιανός οπλαρχηγός Στρατής Βουρδουμπάς αφηγείται σε επιστολή του ότι τα κρητικά καΐκια ξεκίνησαν από το Λουτρό Σφακίων, αλλά συνάντησαν, στην Ελαφόνησο, τον τουρκικό στόλο που με κανονιοβολισμούς τα υποχρέωσε να γυρίσουν στην ακτή. Εκεί, όπως γράφει και ο ιστορικός Ψιλάκης, οι Τούρκοι έσφαζαν τους γέρους, τις γριές, τα παιδιά, και αιχμαλώτιζαν τους υπόλοιπους. Τα καΐκια, αν δεν βυθίζονταν από τα κανόνια, κινδύνευαν και από το Κρητικό Πέλαγος, ιδιαίτερα τρικυμιώδες στην εποχή των γεγονότων, τον μήνα Μάρτη. Ο Σολωμός ήταν άριστα πληροφορημένος για όλα: αναφέρει ονομαστικά τη μάχη του Λαβυρίνθου, τις σφαγές, τα ναυάγια. Αναπολεί την πατρίδα των προγόνων του, την Κρήτη, τον Ψηλορείτη.
Στο ποίημα, ένας νέος Κρητικός και η αρραβωνιαστικιά του ναυαγούν κοντά σε ακτές με ψηλά βουνά (της Πελοποννήσου), που αντιλαλούν τους κεραυνούς. Τα γεγονότα τα αφηγείται ο ίδιος, ύστερα από χρόνια. Ορκίζεται ότι θα πει την αλήθεια, «μα την ψυχή» της κοπέλας του, κι αυτό τον κάνει να μεταφερθεί νοερά σ' ένα απώτατο μέλλον, στην ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας, όταν θα ξανασυναντήσει τη νέα. Μετά την παρέκβαση αυτή συνεχίζει τη διήγηση. Κολυμπούσε προσπαθώντας να σώσει την αρραβωνιαστικιά του και να φτάσουν στην παραλία. Ξαφνικά, μια οραματική γυναικεία μορφή, ντυμένη με το φως του φεγγαριού, παρουσιάζεται πάνω στη θάλασσα που ησυχάζει. Ο νέος θυμάται τη δυστυχία του: οι Τούρκοι αιχμαλώτισαν τα αδέλφια του, βίασαν και έσφαξαν την αδελφή του, σκότωσαν τον πατέρα και τη μητέρα του. Το μόνο που θέλει τώρα είναι να σώσει την αγαπημένη του. Η οραματική μορφή δεν απαντά, δακρύζει, τον κοιτάζει, χαμογελά και εξαφανίζεται, ενώ ακούγεται μια υπερφυσική μουσική. Το δάκρυ έχει πέσει στο χέρι του και από τότε η ζωή του θα αλλάξει: δεν θα είναι πια πολεμιστής. Συνεχίζει την προσπάθεια, κολυμπά και τέλος φτάνει στην ακτή, αλλά η νέα έχει πεθάνει. [...] (Από την εισαγωγή στη δεύτερη έκδοση)

Περιεχόμενα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ (1994)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΣΗ (2007)
Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ
ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΑΛΕΞΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΟΛΩΜΟ
Λεπτομέρειες
ISBN139789602692561
ΕκδότηςΣΤΙΓΜΗ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάρτιος 2014
Αριθμός σελίδων64
Διαστάσεις25x18
ΠρόλογοςΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
ΕπιμέλειαΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
Κωδικός Πολιτείας3970-0317
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

Κριτικές για το προϊόν

[18/07/2017] Livorno.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Ο 'Κρητικός' του Διονύσιου Σολωμού (με την κατατοπιστική επιμέλεια του Στυλιανού Αλεξίου), προσδιορίζει το εύρος της ιστορίας, την ελευθερία ως 'κόρη' που αναζητείται, ως επιτάχυνση & ως όραμα.. Ο νεαρός Κρητικός του ποιήματος, για να σωθεί από τον Οθωμανικό στρατό, 'εξορίζεται'εκούσια από την 'μητρική' γη, επιδιώκοντας να φθάσει στην Πελοπόννησο.. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού δια θαλάσσης, ναυαγεί.. Μία υπερφυσική παρουσία θα τον οδηγήσει στην ακτή, στον εκ νέου θάνατο ή στη συνειδητοποίηση του θανάτου (της αγαπημένης του) και στην ανά-μνηση.. Ο Διονύσιος Σολωμός, με μία ποιητικότητα που δύναται να υπερβεί τις απλές ταυτίσεις με το μείζων πρόσωπο (Κρητικός), συν-διαλέγεται με τις πλαισιώσεις του οράματος, μίας γειωμένης υπερβατικότητας η οποία συμπληρώνει & ονομάζει, διακρατεί και αναφέρει μία διάστικτη ελευθερία.. Η γυναικεία μορφή καθίσταται 'ύλη' που 'διασώζει' την μνήμη, την αξίωση της εικόνας, την ίδια την ζωή ως ταυτότητα εν κινήσει.. 'Ο Κρητικός' εγγράφεται στην παράδοση του α-συνεχούς, φέροντας το βίωμα ως αίσθηση, ουσία & 'είναι'.. Το ποίημα ο 'Κρητικός' ενσωματώνει μοτίβα διερώτησης (τι σημαίνει ο πόθος για την ελευθερία;), μετατοπίζει τα όρια του εφικτού, αναπαράγει το πεδίο του επώδυνου, αναπαριστά μία δια-πάλη με τους συμβολισμούς, με το μετέωρο πλαίσιο: σε μία θάλασσα δίχως γη, ο ποιητής φέρει τις σημάνσεις μίας έκκεντρης ελληνικότητας που προσδιορίζεται σε μία λέξη: παρουσία..
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Διαλογισμός
ANDERTON BILL
€9.00 €4.50
(-50%)
Κερδίζετε €4.50
Η ΖΗΛΙΑ
ROBBE-GRILLET ALAIN
€14.00 €6.30
(-55%)
Κερδίζετε €7.70

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS