Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΤΟ ΛΗΞΟΥΡΙ

ΤΟ ΛΗΞΟΥΡΙ

+
-
ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 0910-0651
Τιμή Έκδοσης
€13.60
Τιμή Πολιτείας
€9.52
(-30%)
Κερδίζετε €4.08


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Κατά την συνεδρίαν της Ακαδημίας της 5ης Μαΐου 1954, επαρουσίασα το βιβλίον του κ. Κοσμά Κοσμετάτου, με τας ωραίας εγχρώμους εικόνας: Κεφαλληνιακά. Φορεσιές. Έλαβον εκ τούτου αφορμήν να ομιλήσω συντόμως περί του ιδιάζοντος πολιτισμού των Ιονίων νήσων, όστις ανεπτύχθη και διετηρήθη επί πέντε και πλέον εκατονταετηρίδας και ήδη, ως εκ των σεισμών του Αυγούστου 1953, εξαφανίζεται, όσον αφορά τας παθούσας νήσους, ανεπιστρεπτί. Όσα εκεί ανέφερον περιλαμβάνονται εις τα κεφάλαια 1 και 2 του IV μέρους του παρόντος δημοσιεύματος.
Η αφορμή αύτη μου επανέφερεν εις την μνήμην ζωηράν την εποχήν, ότε ως μαθητής εφοίτων εις τα σχολεία του Ληξουρίου, από του 1875 - 1887 και την τότε κοινωνικήν και πνευματικήν ζωήν του τόπου. Ηθέλησα να συγκρατήσω τας αναμνήσεις ταύτας δια γραπτής περιγραφής της πόλεως και της τότε κοινωνίας, διότι εθεώρησα ότι πάσα ανάμνησις ανεπιστρεπτί απελθούσης περιόδου πολιτισμού, δεν θα ήτο άνευ ενδιαφέροντος. Τούτο αποτελεί το προέχον και κύριον μέρος της πραγματείας (Μέρος 1).
Εκ της απασχολήσεως με το θέμα τούτο προέκυπτε το ερώτημα, οποία θα είναι η σχέσις της αρχαίας πόλεως Πάλης προς την νέαν του Ληξουρίου, από πότε εξέλειπεν η πρώτη και από πότε εμφανίζεται η νέα πόλις, ως και διατί η μετοίκησις εις άλλην περιοχήν της παραλίας; Μέρος ΙΙ.: Ιστορική ανασκόπησις.
Περί της εκλογής του μέρους όπου οικίσθη η νέα πόλις και περί της διαμορφώσεως της παραλίας κατά την εποχήν εκείνην περιλαμβάνει το III μέρος "Τοπογραφία του Ληξουρίου". Περιλαμβάνεται και Τοπωνυμία της πόλεως.
Εις το IV μέρος αποδίδονται όσα ελέχθησαν εις την Ακαδημίαν περί του πολιτισμού των Ιονίων νήσων και ειδικώτερον της Κεφαλληνίας, με ανασκόπησιν περί της πρωΐμου εξελίξεως του Ληξουρίου ως σημαίνοντος κοινωνικού κέντρου, πολύ πριν ή καταστή το Αργοστόλι τοιούτον, ως πρωτεύουσα της όλης νήσου.
Αναγραφών αναμνήσεις δεν εμελέτησα βιβλιογραφίαν ειμή δια το ιστορικόν μέρος την σύντομον ιστορίαν της Κεφαλληνίας υπό Γ. Μοσχοπούλου, το Μέγα Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν και κατ' εξοχήν παρέλαβον πολλά από την πλουσιωτάτην παντοειδή ύλην ήτις περιλαμβάνεται εις το σύγγραμμα του Ηλ. Τσιτσέλη: Κεφαλληνιακά Σύμμικτα.
Θέλων να συγκρατήσω "Αναμνήσεις" και όχι να γράψω λογοτεχνικόν έργον, δεν έδωσα ιδιαιτέραν προσοχήν εις την χρησιμοποιηθείσαν γλώσσαν, η οποία είναι απλή καθαρεύουσα, εις πολλά όμως μέρη, όπου περιγράφονται λαϊκαί σχέσεις και συνήθειαι είναι δημοτική. Τουναντίον εις την ομιλίαν εις την Ακαδημίαν είναι επιμεμελημένη καθαρεύουσα. (Μ. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ, από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Α'. ΚΟΙΝΩΝΙΑ
1. Κοινωνική ζωή
2. Προέχουσαι προσωπικότητες
3. Επαγγέλματα
4. Χαρακτηρισμός του Ληξουριώτη
Β'. Η ΠΟΛΙΣ
1. Αρχιτεκτονικ ή Το Μαρκάτο
2. Οι δρόμοι και τα σπίτια
3. Εκκλησίαι
4. Τεχνικαί εγκαταστάσεις
5. Ο Λιμήν
Γ'. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ
1. Το θρησκευτικόν συναίσθημα
2. Θρησκευτικά έθιμα
3. Εκπαίδευσις
4. Καλαί Τέχναι
Δ'. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ
1. Κοινωνικά! συγκεντρώσεις
2. Θρησκευτικαί και λαϊκαί εορταί
Ε'. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ
1. Περίοδος ανθήρας οικονομίας
2. Το σπίτι μας, ως παράδειγμα της οικονομικής ζωής
3. Παρακμή
4. Τελική επισκόπησις
Λεπτομέρειες
ISBN139789602709283
ΕκδότηςΓΚΟΒΟΣΤΗΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2003
Αριθμός σελίδων148
Διαστάσεις21x14
Κωδικός Πολιτείας0910-0651
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΔΟΞΑ ΤΟΝ ΑΛΛΑΧ ΕΙΜΑΙ ΑΘΕΟΣ (KAFIR)
SHERWAN AMED
€14.84 €7.42
(-50%)
Κερδίζετε €7.42
Ο ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
DICK K. PHILIP
€14.20 €7.10
(-50%)
Κερδίζετε €7.10

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS