Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΗΜΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΗΜΙ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ, ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

+
-
ΜΟΥΖΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1920-0020
Τιμή Έκδοσης
€19.08
Τιμή Πολιτείας
€13.36
(-30%)
Κερδίζετε €5.72


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Σ' αντίθεση με τις περισσότερες χώρες του Τρίτου Κόσμου, μερικές κοινωνίες στα Βαλκάνια και την Λατινική Αμερική απέκτησαν την ανεξαρτησία τους στις αρχές του περασμένου αιώνα. Παρόλο δε που άργησαν να μπουν στο δρόμο της εκβιομηχάνισης, υιοθέτησαν σχεδόν αμέσως μετά την ανεξαρτησία τους δημοκρατικές, κοινοβουλευτικές μορφές διακυβέρνησης.
Το βιβλίο του Νίκου Μουζέλη εξετάζει τη σχέση μεταξύ του πρόωρου κοινοβουλευτισμού και της καθυστερημένης εκβιομηχάνισης στις κοινωνίες αυτές καθώς και τις συνέπειες που προέκυψαν για τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις μακροπρόθεσμα. Η ανάλυση εστιάζεται κυρίως σε δύο ιστορικές καμπές.
Η πρώτη αναφέρεται στη μετάβαση προπολεμικά από τον ολιγαρχικό κοινοβουλευτισμό σ' ευρύτερες μορφές πολιτικής συμμετοχής, όπου και επισημαίνονται τρεις βασικοί τρόποι κατάλυσης του ολιγαρχικού καθεστώτος: Ο αστικός λαϊκισμός στη Νότια Λατινική Αμερική, ο αγροτικός λαϊκισμός στα Βόρεια Βαλκάνια και η διεύρυνση της πολιτικής συμμετοχής μέσω της επέκτασης των δικτύων πολιτικής πατρωνείας στην Ελλάδα.
Η δεύτερη καμπή αναφέρεται στη μεταπολεμική άνοδο στρατιωτικών δικτατοριών στην Ελλάδα, Αργεντινή και Χιλή. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται οι τρόποι με τους οποίους τ' αυταρχικά αυτά καθεστώτα συνδέονται με βασικές δομές πολιτικού ελέγχου που εδραιώθηκαν στην περίοδο του μεσοπολέμου.
Ο Νίκος Μουζέλης διερευνά τις θεωρητικές συνέπειες της εμπειρικής αυτής ανάλυσης για ορισμένες έννοιες - κλειδιά, όπως το σύστημα της πολιτικής πελατείας, τον λαϊκισμό, καθώς επίσης και για τις τρέχουσες συζητήσεις σχετικά με τον πραιτωριανό χαρακτήρα των καπιταλιστικών κοινωνιών που άργησαν να μπουν στο δρόμο της εκβιομηχάνισης, τις περιορισμένες δυνατότητες χρησιμοποίησης της Μαρξιστικής πολιτικής θεωρίας στην ανάλυση του ήμι - περιφερειακού κράτους κτλ. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Ευχαριστίες
Γενική εισαγωγή
- ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑ-ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η ΕΚΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
- ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Ι: ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΩΣ ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΣΣΩΜΑΤΩΣΗΣ
- ΔΡΟΜΟΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, ΧΙΛΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
- ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΙΙ: ΠΡΑΙΤΩΡΙΑΝΙΣΜΟΣ, ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΑΓΩΓΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ
Γενικό συμπέρασμα
Βιβλιογραφία
Ευρετήριο
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςPOLITICS IN THE SEMI-PERIPHERY: EARLY PARLIAMENTARISM AND LATE INDUSTRIALISATION IN THE BALKANS AND LATIN AMERICA
ISBN139789603100454
ΕκδότηςΘΕΜΕΛΙΟ
ΣειράΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 2005
Αριθμός σελίδων392
Διαστάσεις21x14
Κωδικός Πολιτείας1920-0020
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

Κριτικές για το προϊόν

[07/09/2018] The Big Brother.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Σίγουρα πρόκειται για μια πρωτότυπη σύλληψη που μετέφερε τα δεδομένα της έρευνας πέρα από τις αυστηρές μαρξιστικές αντιλήψεις. Ο Μουζέλης σχολιάζει ακόμα και τον Πουλαντζά,που, παρόλο που δεν υπήρξε χυδαίος μαρξιστής, δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει τη σχηματική ανάλυση του μαρξισμού: οικονομική βάση και εποικοδόμημα. Ο κοινωνιολόγος Β. Φίλιας ασκεί σφοδρή κριτική στο Μουζέλη στο έργο του Κοινωνιολογία της Υπανάπτυξης. Κατά τη γνώμη μου, ο Μουζέλης πρότεινε διαφορετικά εργαλεία ανάλυσης. Είναι ένα σοβαρό έργο με επιχειρήματα και μεγάλο ιστορικό-πολιτικό ενδιαφέρον. Ήταν βιβλίο διδακτικό στην κατεύθυνση Πολιτικής Ανάλυσης του τμήματος της Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Πάνε χρόνια από τότε που είχε πέσει στα χέρια μου από φίλο αυτό το βιβλίο. Θυμάμαι κυρίως τις εντυπώσεις: τον όμορφο τρόπο γραφής και ανάλυσης του Μουζέλη, καθώς και το κατόρθωμά του να ξεφύγει από το μαρξισμό και να προτείνει διαφορετικά εργαλεία ανάλυσης για την ιστορία της λεγόμενης ημι-περιφέρειας.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS