Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Ο ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ο ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

NESIN AZIZ
Κωδ. Πολιτείας: 1920-0231




Παρουσίαση

Αγαπητοί Έλληνες Αναγνώστες μου,
Θέλησα να γράψω ένα πρόλογο στο βιβλίο μου που για πρώτη φορά κυκλοφορεί στα Ελληνικά. Αυτό το ζήτησα για τον εξής λόγο: Επιθυμώ τα διηγήματά μου, που ένα μέρος απ' αυτά μεταφράστηκε στα Ελληνικά, να συντείνουν στο να ζήσουν συμφιλιωμένοι οι δυο λαοί μας. Και αντί να αναζητάμε φιλίες με μακρινότερους και αγνώστους σ' εμάς λαούς, είναι προτιμότερο να προηγηθούμε εμείς οι κοντινοί γείτονες σε μιαν ειρηνική και με πνεύμα αδερφικής συνύπαρξης ζωή.
Προσέξτε ιδιαίτερα αυτό το σημείο: Τα αίτια της εχθρότητας ανάμεσα στους Έλληνες και Τούρκους, δεν προήλθαν από μας, από τους λαούς μας. Οδηγηθήκαμε σ' αυτούς τους πολέμους κάτω από την πίεση ξένων και έξω από τα συμφέροντα των δύο λαών επιρροών. Ξέρουμε ότι τα σημερινά βιβλία της ιστορίας κρύβουν την αλήθεια. Όμως η ιστορική αλήθεια δεν μπορεί να μένει για πάντα κλειδωμανταλωμένη.
Σήμερα είμαι πενήντα χρονών. Υπάρχει λόγος που αναφέρω την ηλικία μου. Τα παιδικά μου χρόνια πέρασαν στις πιο στενόχωρες περιόδους των Ελληνοτουρκικών συγκρούσεων. Τότε που ήμουνα εφτά-οχτώ χρονών παιδί, ήταν ντροπή μας να φοράμε ένα πουκάμισο η μια φανέλλα με το γαλάζιο-άσπρο χρώμα της ελληνικής σημαίας. Ξέρω πολύ καλά ότι την εποχή εκείνη και τα Ελληνόπουλα της ηλικίας μου, των εφτά-οχτώ χρονών, τα έπιανε η ίδια αλλεργία στο να φορέσουν κάτι με το κόκκινο και άσπρο χρώμα της τούρκικης σημαίας.
Γιατί τα παιδικά μας χρόνια πέρασαν μ' αυτή την έχθρητα στο γαλάζιο-άσπρο χρώμα, και στο κόκκινο-άσπρο; Αν βαθύνουμε την σκέψη μας πάνω σ' αυτά τα ερωτήματα, μπορούμε να βρούμε τα αίτια των συγκρούσεων που τόσο ύπουλα μας επέβαλαν από το Εξωτερικό, άνθρωποι ξένοι σ' εμάς.
Ομολογώ ότι σήμερα ντρέπομαι για την έχθρητα των παιδικών μου χρόνων προς τα χρώματα της Ελληνικής σημαίας. Ξέρω όμως ότι σήμερα πολλοί Έλληνες διανοούμενοι ντρέπονται κι αυτοί για παρόμοια αισθήματα της παιδικής τους ηλικίας προς τα χρώματα της σημαίας μας. Αυτή η αμοιβαία γνώση των πραγμάτων πρέπει να μας αφυπνίσει, να μας κάνει να καταλάβουμε ότι δε γεννήθηκε καμιά εχθρότητα ανάμεσα στους λαούς μας από δική τους πρωτοβουλία.
Όταν ήμουνα παιδί καθόμασταν στη Χάλκη. Εκεί υπήρχαν και πυκνοκατοικημένοι μαχαλάδες Ρωμιών. Εμείς τα Τουρκάκια, ακόμα απ' εκείνη την ηλικία, οπλιζόμασταν με ραβδιά, λοστούς και πέτρες, κάναμε επιδρομή στους ελληνικούς μαχαλάδες και χτυπούσαμε τα Ρωμιόπουλα. Νομίζω πως και τα Ελληνόπουλα έπαιζαν το ίδιο πολεμικό παιχνίδι.
Ύστερα απ' αυτό το εφιαλτικό παιδικό παιχνίδι πέρασαν πάνω από σαράντα χρόνια. Πριν από ένα μήνα, ήρθαν σπίτι μούσκεμα στον ιδρώτα τα δυο μου αγόρια, το ένα οχτώ και το άλλο εννιά χρονών. Τους ρώτησα την αιτία. "Τσακωθήκαμε με τα Ρωμιόπουλα", μου είπαν.
Θυμήθηκα την παιδική μου ηλικία, των εφτά και των οχτώ χρόνων και κύλησαν δάκρυα απ' τα μάτια μου. Την αφυπνισμένη έχθρητα των παιδικών μας χρόνων, παρ' όλο ότι πέρασαν σαράντα χρόνια από τότε, δεν μπορέσαμε να τη σβήσουμε από τα παιδιά μας.
Τα ιστορικά γεγονότα μπορούν να κάμουν τους σημερινούς ανθρώπους και φίλους και εχθρούς. Εμείς όμως πρέπει σήμερα να ξεχωρίσουμε από την ιστορία τα γεγονότα που θα οδηγήσουν τους λαούς μας στη φιλία. [...] (Από τον πρόλογο του συγγραφέα)

Ο Αζίζ Νεσίν γεννήθηκε το 1915 στην Πόλη. Το 1935 αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων και ονομάστηκε αξιωματικός του τουρκικού στρατού. Το 1937 τέλειωσε τη Σχολή Πολέμου. Παράλληλα παρακολούθησε τη Φυσικομαθηματική Σχολή, απ' όπου αποφοίτησε το 1939. Πήγε επίσης και 2 χρόνια στη Σχολή Καλών Τεχνών. Το 1944 έφυγε από το στράτευμα. Άλλαξε διάφορα επαγγέλματα ώσπου να καταλήξει στη δημοσιογραφία. Συνεργάζεται σε εφημερίδες και περιοδικά γράφοντας άρθρα, διηγήματα, μυθιστορήματα. Έχουν εκδοθεί ως τώρα πολλοί τόμοι με τα διηγήματά του, 6 μυθιστορήματα και δυο θεατρικά έργα.[...] (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Αυτά είναι τα βάσανα μας
Ο καφές και η Δημοκρατία
Το Φαντίκο
Για την τάξη
Οι ουρές των σκύλων
θα 'ρθουν σπίτι μας αμερικάνοι μουσαφίρηδες
Μη μιλάς πολύ
Αν ήμουν γυναίκα
Εμείς οι άνθρωποι
Το σημειωματάριο
Τα ματογυάλια
Το σπίτι μας...
Οικόπεδο 70 χιλιοστών
Η παρεξήγηση
Καλώς να τη δεχτεί ο Αλλάχ
Ο ανεψιός του Φισγκεντίν μπέη
Τί ωραία γραφομηχανή!...
Η ευτυχισμένη γάτα
Το παράθυρο που άνοιξε στη Δύση
Αχ, εμείς οι γάιδαροι!..
Σε ποιόν ανήκει ο Ταρζάν;
Να μην ήταν αυτές οι μύγες
Εκποίηση επίπλων αμερικανικής οικογενείας
Τα βάσανα του κόσμου
Ένα φοβερό όνειρο
Λεπτομέρειες
ISBN139789603101222
ΕκδότηςΘΕΜΕΛΙΟ
ΣειράΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΑύγουστος 1991
Αριθμός σελίδων184
Διαστάσεις19x12,5
ΜετάφρασηΑΡΓΑΙΟΣ ΕΡΜΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΝΕΣΙΝ ΑΖΙΖ
Κωδικός Πολιτείας1920-0231
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

mitsost, GkaCFU, geopap1984

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

mitsost

Κριτικές για το προϊόν

[24/08/2017] mitsost.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Αγνό και όμορφο γράψιμο.Σαν παραμύθια της ανατολής,κείμενα που "μυρίζουν" άνθρωπο,μεστά σε νόημα και καλοί πρεσβευτές φιλίας των απλών ανθρώπων.Χρειαζόμαστε τα παλιά έργα για να βλέπουμε πόσο επίκαιρα είναι τα βάσανα και οι αγωνίες των λαών.Και πόση επαγρύπνιση χρειάζεται για να μην ξαναχαθεί ο κόσμος.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
ΚΑΛΦΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
€9.90 €2.97
(-70%)
Κερδίζετε €6.93
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΡΕΛΑΣ
VOLPI JORGE
€25.44 €10.18
(-60%)
Κερδίζετε €15.26

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS