Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΖΗΛΕΙΑΣ // ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΜ

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΖΗΛΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΜΟ "ΤΕΡΨΕΙΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΑΙ"

PROUST MARCEL
Κωδ. Πολιτείας: 0020-0192




Παρουσίαση

Το «Τέρψεις και Ημέραι» (Les Plaisirs et les Jours) είναι το πρώτο έργο που έγραψε ο Προύστ και το πρώτο που βγήκε σε βιβλίο (1896). Ο Προύστ έκανε συχνά λόγο γι' αυτό στην αλληλογραφία του, και ως το τέλος της ζωής του. Ποια στοιχεία έχουν κοινά το πρώτο έργο του Προύστ και το «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο»; Είναι στοιχεία πάσης φύσεως. Ροπή προς την ψυχολογική ανάλυση, προς την ανθρώπινη ή την κοινωνική τυπολογία, τάση προς τη διαμόρφωση συμβόλων και την υφολογική μορφολόγηση του ποιητικώς εκφράζεσθαι (η οποία και συγκερνά, αυτή η τελευταία, την κατάχρηση φιλολογικού ναρκισσισμού και ουδετερώνει το ρεαλισμό). Άλλα στοιχεία, αναφέρονται στην προυστική θεματολογία στο επίπεδο των αντικειμένων, των ιδεών ή των συναισθημάτων: τα λουλούδια, τα καράβια, τα σύννεφα, η θάλασσα, το βουνό -η διαλεκτική σχέση απουσίας και φαντασίας, η σχέση ανάμεσα στον έρωτα, τη ζήλεια και τη μοναξιά, η αντιστικτική συμπαράθεση του θανάτου και του χρόνου- η σημασία των γραμμάτων, της μουσικής, της ζωγραφικής, η επιλεκτική περιγραφή των κοσμικών κύκλων, η νοσταλγία της εφηβείας που δεν έχει διαφθαρεί από μια πρώτη εμπειρία. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Ο Marcel Proust ασμενίζει το ίδιο στο να περιγράφει το θλιμμένο λάμπος του ήλιου όταν βασιλεύει και τις ματαιόσπουδες ανησυχίες μιας ψυχής σνομπ. Απαράμιλλα αφηγείται τους κομψοπρεπείς καημούς, τις τεχνητές οδύνες, που είναι τουλάχιστον εξίσου αιματηρές μ' αυτές που μας χαρίζει η φύση με μητρική δαψιλεία. Ομολογώ ότι αυτές τις οδύνες που εφευρίσκονται, τους καημούς αυτούς που επινοούνται από ιδιοφυίαν ανθρώπου, τους καημούς αυτούς έργα της τέχνης, εγώ τους βρίσκω απείρως ενδιαφέροντες και τιμαλφείς, και χρωστάω χάρη στον Μαρσέλ Προυστ που μελέτησε και περιέγραψε ορισμένα διαλεγμένα δείγματά τους. [...] Μας παρασύρει, μας κρατάει καθηλωμένους σε μιαν ατμόσφαιρα θερμοκηπίου, ανάμεσα σε ορχιδέες περινούστατες, που τους χυμούς που τρέφουν την αλλόκοτη και νοσηρή τους ομορφιά δεν τους αντλούν από τη γη. Ξαφνικά, στο βαρύ και ηδύγευστον αέρα περνάει ένα βέλος φωτεινό, μια αστραπή η οποία, σαν την ακτίνα του γερμανού γιατρού, διαπερά τα σώματα. Με μια σαϊτιά ο ποιητής έχει εισδύσει στον κρυφό διαλογισμό, στην αμολόγητην επιθυμία. " (Από τον πρόλογο του Anatole France)

Περιεχόμενα

Anatole France: Πρόλογος στον τόμο Τέρψεις και Ημέραι
1. ο θάνατος του Βαλτάσαρ Σιλβανδού, υποκόμη της Συλβανίας
2. Βιολάντη ή Η κοσμική ζωή
3. Κοσμικά και μουσικά Μπουβαρδή και Πεκουσέτου
4. H εξομολόγηση μιας κοπέλας
5. Το τέλος της ζήλειας
ΕΠΙΜΕΤΡΑ
Υves Sandre: Σημείωμα για το Τέρψεις και Ημέραι
Εργοβιογραφία
Σημειώσεις
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςLA FIN DE LA JALOUSIE
ISBN139789603253877
ΕκδότηςΑΓΡΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΣεπτέμβριος 2001
Αριθμός σελίδων200
Διαστάσεις19x12,5
ΜετάφρασηΠΟΝΗΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΕπιμέλειαΔΕΤΖΩΡΤΖΗΣ ΝΑΣΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΠΡΟΥΣΤ ΜΑΡΣΕΛ
Κωδικός Πολιτείας0020-0192
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

giota kitropoulou, iwanna, harikan

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΑΘΗΝΑΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ
RUPP W. DAVID
€15.00 €7.50
(-50%)
Κερδίζετε €7.50
ΠΡΟΣ Τ' ΑΣΤΡΑ
ΚΑΣΤΑΝΑΣ ΠΑΥΛΟΣ
€18.55 €9.28
(-50%)
Κερδίζετε €9.27

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS