Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ

ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ

BATAILLE GEORGES
Κωδ. Πολιτείας: 0020-1018




Παρουσίαση

Ο Μπατάιγ ολοκληρώνει το "Γαλάζιο του ουρανού" τον Ιούνιο του 1935, παραμονές του Ισπανικού Εμφυλίου. Κυριαρχεί ο ερωτισμός και ατμόσφαιρα πολιτικής τραγωδίας, σε μια αφήγηση γυμνή και χωρίς διάκοσμο, "αντι-λογοτεχνική". Η δράση τοποθετείται ανάμεσα στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Βαρκελώνη. 1935, 1957. Χρειάζεται να περάσουν δύο δεκαετίες μέχρι να δει το φως ένα σκάνδαλο, ένα σοκ για τους κατά παράδοση "μισοκοιμισμένους αναγνώστες μυθιστορημάτων ". Το "Γαλάζιο του ουρανού", όντως, δεν δείχνει "την παραμικρή συγκατάβαση για το σημερινό αισθητικό κριτήριο, κάτι που φοβάμαι πώς κανείς φυσιολογικός εκδότης δεν θέλει... Ιδού ένα βιβλίο πού δεν έχει τίποτε το ανθρωπιστικό! Χωρίς να είναι κακή λογοτεχνία, χωρίς να κάνει παραχωρήσεις στις πολιτικές προτιμήσεις της εποχής... Παραείναι καλό για τους κυρίους αυτούς " γράφει ο Andre Masson το καλοκαίρι του '35. Στο βιβλίο, όπου ο συγγραφέας έρχεται αντιμέτωπος με τον κυκλώνα της Ιστορίας, αντανακλώνται μια δική του προσωπική ηθική και ερωτική κρίση στις αρχές της δεκαετίας του '30, οι προβληματισμοί του για τον φασισμό, η έννοια του ιερού και η απουσία του θεού, οι αναζητήσεις του στα θέματα του ερωτισμού, της ψυχανάλυσης και της ψυχοπαθολογίας. Ένας πρόχειρος κατάλογος από το "Γαλάζιο" είναι εύγλωττος: αγωνία, σύμπλεγμα ευνουχισμού, κατάθλιψη, εμμονές, μεγαλομανία, φετιχισμός, σαδομαζοχισμός. Τρέλα. Το μέτρο της δικής του "τρελής λογοτεχνίας" είναι η αταξία, η βία ως βάση της τέχνης που βρίσκει το βηματισμό της "μέσα από αλλεπάλληλες καταστροφές". (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Το γαλάζιο του ουρανού" αντιστρέφει αυτή τη φρόνιμη ηθική, περιγράφοντας ένα πρόσωπο που αναλώνεται μέχρι να αγγίξει το θάνατο, με μεθύσια, λευκές νύχτες και σαρκικές ηδονές. Αυτή η δαπάνη, εθελούσια και συστημική, είναι μια μέθοδος που μετασχηματίζει την απώλεια σε γνώση και αποκαλύπτει τον ουρανό στα χαμηλά. [...]"
(Από ένθετο φυλλάδιο της πρώτης έκδοσης του 1957)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Εισαγωγή
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Ο κακός οιωνός
Τα μητρικά πόδια
Ιστορία του Αντόνιο
Το γαλάζιο του ουρανού
Η μέρα των νεκρών
ΕΠΙΜΕΤΡΟ
Εργοβιογραφία του George Bataille
ΝΙΚΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ: Σχετικά με το "Γαλάζιο του ουρανού"
Από ένθετο φυλλάδιο της έκδοσης του 1957
Από το δελτίο Τύπου των εκδόσεων Pauvert, 1957
Σημειώσεις
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςLE BLEU DU CIEL
ISBN139789603259299
ΕκδότηςΑΓΡΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 2010
Αριθμός σελίδων240
Διαστάσεις21x12
ΜετάφρασηΤΣΟΛΑΚΕΛΛΗ ΕΙΡΗΝΗ
ΕπιμέλειαΠΕΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΜΠΑΤΑΙΓ ΖΟΡΖ
Κωδικός Πολιτείας0020-1018
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

HOTEL DE DREAM
WHITE EDMUND
€4.98 €1.99
(-60%)
Κερδίζετε €2.99
Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
DESPENTES VIRGINIE
€13.94 €5.58
(-60%)
Κερδίζετε €8.36

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS