Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΓΥΜΝΟΣΟΦΙΣΤΗ // Η AVADHUTA GITA ΚΑΙ Η JIVANM

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΓΥΜΝΟΣΟΦΙΣΤΗ

Η AVADHUTA GITA ΚΑΙ Η JIVANMUKTA GITA TOY DATTATREYA

-
Κωδ. Πολιτείας: 1250-0314




Παρουσίαση

Το Τραγούδι του γυμνοσοφιστή περιλαμβάνει τη μετάφραση της "Avadhuta Gita" και της "Jivanmukta Gita", δύο από τα πιο χαρακτηριστικά έργα της ασκητικής φιλοσοφίας των Ινδουιστών. Η σύνταξή τους αποδίδεται στον Dattatreya, τον πρώτο δάσκαλο (guru) των γυμνών ασκητών, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, τα δίδαξε στον Gorakhnath (15ος αιώνας μ.Χ.), τον ιδρυτή του τάγματος των Natha Yogi (ή Gorakhpanthis). Αντίθετα με την "Bhagavad Gita" τα έργα του Dattatreya δεν απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Έχουν γραφτεί γι' αυτούς που έχουν επιλέξει τον ασκητικό τρόπο ζωής. Είναι φυσικό λοιπόν να διακρίνει κανείς έναν έντονο εκθειασμό της ασκητικής ζωής στους στίχους τους.
Τα πρωτότυπα κείμενα είναι γραμμένα στη σανσκριτική, "τη γλώσσα των θεών" ("devabhasa") όπως την αποκαλούν οι θρησκευόμενοι Ινδοί. Η γλώσσα αυτή με το πλούσιο πνευματικό λεξιλόγιο και την τελειότητα με την οποία μπορεί να ορίζει τις έννοιες της ινδικής φιλοσοφίας έχει επιλεχθεί από όλες τις γενεές των ινδουιστών φιλοσόφων ως το καταλληλότερο μέσο για τη μεταβίβαση της πνευματικής γνώσης.
Η γλώσσα του Dattatreya είναι λακωνική και τηλεγραφική. Συχνά συναντάμε και μονότονες επαναλήψεις κάτι που συνηθίζεται στα φιλοσοφικά κείμενα της σανσκριτικής λογοτεχνίας. Δυστυχώς, λόγω της έλλειψης αντιστοίχων λέξεων και των συντακτικών δυσκολιών, η κατά λέξη μετάφραση στην ελληνική ήταν αδύνατη. Για τον λόγο αυτό διάφοροι γνωστοί σανσκριτικοί όροι έχουν διατηρηθεί στη μετάφραση.
Ο σκοπός αυτής της μελέτης είναι να μεταφέρει τη φιλοσοφία των περιπλανώμενων γιόγκι στον Έλληνα αναγνώστη, ο οποίος θα μπορέσει έτσι να διαλογιστεί πάνω στην αξία και τη σκοπιμότητά της. Όπως οι Upanisads που αποτελούν τη βάση όλων των μεταγενεστέρων φιλοσοφικών σχολών της Ινδίας, έτσι και η φιλοσοφία του Dattatreya, είναι δύσκολο να ταξινομηθεί σε ένα ομοιογενές σύστημα. Οι αντικρουόμενες μεταφυσικές και αξιολογικές αντιλήψεις που ενυπάρχουν στα έργα του μας κάνουν να υποθέτουμε ότι η τελική συγγραφή τους έχει συμπεριλάβει στίχους από διαφορετικές ασκητικές σχολές της Ινδίας χωρίς να έχει προηγηθεί μια βαθυστόχαστη και αναλυτική εξέτασή τους.
Εδώ όπως και στη Bhagavad Gita έχουμε να κάνουμε με ιερές γραφές που αποκαλύπτονται σε μας από μια από τις ενσαρκώσεις του Θεού (avatara) [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
O DATTATREYA
ΟΙ 24 GURU ΤΟΥ DATTATREYA
Ο ΑΣΚΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ AVADHUTAS
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ DATTATREYA
Η AVADHUTA GITA
ΚΕΦΑΛΑΙΑ 1 - 8
Η JIVANMUKTA GITA
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Λεπτομέρειες
ISBN139789603850748
ΕκδότηςΔΩΔΩΝΗ
ΣειράΙΝΔΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΙανουάριος 2001
Αριθμός σελίδων136
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ Θ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΜετάφρασηΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ Θ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Κωδικός Πολιτείας1250-0314
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Υπόγειο

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

eleutheriakos7

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΚΑΒΑΦΗΣ: ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΕΝ ΟΛΩ (+CD)
ΚΑΒΑΦΗΣ Π. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
€11.90 €5.36
(-55%)
Κερδίζετε €6.54
ΚΟΜΗΣ ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ
STOKER BRAM
€18.00 €9.00
(-50%)
Κερδίζετε €9.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS