Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ - ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΙΝ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΗΣ ΡΟΛΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΡΟΥΛΑ
Κωδ. Πολιτείας: 1250-0806




Παρουσίαση

Το βιβλίο αυτό ξεκίνησε από τους προβληματισμούς μιας φαινομενικά πρακτικής δραστηριότητας, που γίνεται σε ένα εργαστήρι κατασκευής πιστών αντιγράφων παραδοσιακών φορεσιών στον Ωρωπό. Αρχικό κεφάλαιο αυτής της πρακτικής δραστηριότητας του εργαστηρίου, που είναι οικογενειακή επιχείρηση, ήταν οι γνώσεις της κυρίας Ρούλας Χατζηγεωργίου, πρώην υπεύθυνης της ιματιοθήκης του θεάτρου "Ελληνικοί χοροί Δορά Στράτου" επί σειρά ετών, πριν αυτή η δραστηριότητα γίνει και υπόθεση των μελών της οικογένειάς της ένα εκ των οποίων είναι και ο υπογράφων.
Αν και το ζητούμενο σ' αυτή την δουλειά φαίνεται να είναι η τέχνη της ραπτικής, που εδώ βέβαια έχει τη δικιά της τεχνοτροπία, ωστόσο για το συνειδητό κατασκευαστή της παραδοσιακής φορεσιάς, αυτό είναι η προϋπόθεση για να ολοκληρώσει το έργο του. Είναι υποχρεωμένος να αποχτήσει μια εσωτερική σχέση με το αντικείμενο της εργασίας του και να ψηλαφίσει σχολαστικά αυτό που πρόκειται να αντιγράψει με επισκέψεις σε μουσεία, με ενημέρωση από τη σχετική βιβλιογραφία, ακόμα και με συζητήσεις με παλαιότερης γενιάς ανθρώπους στον τόπο καταγωγής της φορεσιάς.
Ξεφυλλίζοντας ωστόσο κανείς την βιβλιογραφία της παραδοσιακής φορεσιάς ανοίγεται μοιραία μπροστά του ένα ευρύτατο πεδίο ανάγνωσης, όπου το οδοιπορικό της διασταυρώνεται ή εμπεριέχει στοιχεία του βιογραφικού άλλων φορεσιών.
Ο περήφανος χιτώνας λόγου χάρη μετονομάστηκε ελαφρά αλλαγμένος σε "δαλματική τουνίκα" στην περίοδο της ύστερης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και κατέληξε, παραλλαγμένος, σε εσωτερικό κομμάτι πολλών γυναικείων παραδοσιακών φορεσιών μετά από πολλούς αιώνες.
Αυτές οι υπόγειες διασυνδέσεις αισθητικών αντιλήψεων διαφορετικών εποχών, που εξάπτουν την περιέργεια του αναγνώστη, κάνουν μονόδρομο την μετάβαση από την μελέτη της παραδοσιακής φορεσιάς, που έχει συγκεκριμένο ιστορικό ορίζοντα, στη μετάβαση της μελέτης γενικά της φορεσιάς, που έχει τον ίδιο ιστορικό ορίζοντα με την ανθρώπινη ιστορία. Έτσι υποχρεώθηκα και εγώ να ξεκινήσω από την πρωτόγονη εποχή της ενδυμασίας και του ανθρώπου τονίζοντας κάποια στοιχεία που τα θεώρησα σημαντικά, όπως το συμπέρασμα ότι ο πρώτος μεγάλος καταμερισμός της εργασίας θα πρέπει να συνδέεται με τον πρώτο στοιχειώδη διαχωρισμό της ανδρικής από τη γυναικεία φορεσιά. [...] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

Περιεχόμενα

ΤΟ ΥΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΘΟΣ ΤΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ
ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
INTRODUCTION
ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ
ΜΙΑ ΠΑΡΙΖΙΑΝΑ ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΜΙΝΩΑ
ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ Ή Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΒΥΖΑΝΤΙΟ
ΑΝΔΡΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ. ΕΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΜΕΣΟ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ
Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ
ΘΡΑΚΗ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΗΠΕΙΡΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΚΡΗΤΗ
ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
Λεπτομέρειες
ISBN139789603855057
ΕκδότηςΔΩΔΩΝΗ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάρτιος 2008
Αριθμός σελίδων156
Διαστάσεις25x21
ΠρόλογοςΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ Χ. ΚΩΣΤΑΣ
Κωδικός Πολιτείας1250-0806
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΔΑΓΚΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΗΛΟ
SILLS JUDITH
€17.00 €6.80
(-60%)
Κερδίζετε €10.20
Μπάμπιτ
LEWIS SINCLAIR (NOBEL 1930)
€21.20 €10.60
(-50%)
Κερδίζετε €10.60

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS