Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

BLUNDELL SUE
Κωδ. Πολιτείας: 1470-2384




Παρουσίαση

Η μελέτη της Sue Blundell, που αντιπροσωπεύει μια απόπειρα να προστεθούν οι γυναίκες στην ιστορία των ανδρών, έχει δύο κύριους αντικειμενικούς σκοπούς: τη μελέτη της ελληνικής κοινωνικής πραγματικότητας των γυναικών και τη μελέτη της θέσης τους στις φιλολογικές και εικαστικές απεικονίσεις. Η συγγραφέας, ξεπερνώντας την κατεστημένη παραδοσιακή ανδροκεντρική αλήθεια για το «σιωπηρό σύνολο» των αρχαίων Ελληνίδων, φέρνει στο φως μία σχεδόν άγνωστη γυναικεία αλήθεια. Ο κεντρικός σκοπός της παραμένει να καλύψει το κενό που θα έπρεπε να καταλάμβαναν οι γυναίκες και οι σχέσεις τους με τους άνδρες στις γενικές ιστορίες της αρχαίας Ελλάδος. Η έρευνα της Blundell καταπιάνεται με την Αρχαϊκή και Κλασική Εποχή (750 π.Χ. - 336 π.Χ.) και καταγράφει παράλληλα τις πολιτικές, κοινωνικές, νομικές και πνευματικές δομές που προσδιόριζαν τη γυναικεία υποκειμενικότητα και την ποιότητα της ζωής των γυναικών. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Οι διασωθείσες πηγές που προσφέρονται για τη μελέτη της ελληνικής αρχαιότητας, αναφέρονται ως επί το πλείστον στις αντρικές δραστηριότητες, ενώ αντιθέτως οι πληροφορίες που μας παρέχονται για τις γυναίκες είναι αποσπασματικές και τα ελάχιστα πορτρέτα που μας δίνονται μέσα από το γραπτό λόγο είναι επινοημένα από άντρες. Ελάχιστες γυναικείες φωνές ακούγονται "απευθείας", ανάμεσα στις οποίες είναι και τα σαράντα ποιητικά "σπαράγματα" της Σαπφούς.
Η μελέτη της Sue Blundell επιχειρεί να καλύψει το κενό που παρουσιάζεται από την απουσία της άμεσης και αδιαμεσολάβητης καταγραφής της γυναικείας εμπειρίας κατά τους αρχαίους ελληνικούς χρόνους.
Το γεγονός πως στην Αρχαία Ελλάδα οι γυναίκες ήταν ένα "σιωπηρό σύνολο" δεν σημαίνει μόνο πως στερηθήκαμε μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες τους στην ιδιωτική σφαίρα αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια άλλη, εξίσου σημαντική διάσταση της πραγματικότητας, καθώς η θέση της γυναίκας μεταβάλλεται και διαμορφώνεται ανάλογα με τη νομοθεσία του κάθε τόπου.
Το βιβλίο έχει ως στόχο τη μελέτη της ελληνικής κοινωνικής πραγματικότητας των γυναικών μέσα από τη μελέτη της θέσης της στις φιλολογικές και εικαστικές απεικονίσεις. Στο τέλος του βιβλίου παρατίθενται και κάποια αντιπροσωπευτικά γυναικεία γλυπτά, στα οποία διακρίνεται μια κάποια "φορτισμένη ακινησία", ενώ αντιθέτως στα αντρικά γλυπτά κυριαρχούν η δράση και η κίνηση.
Πρόκειται για ένα ακόμα "μεταβατικό" βιβλίο, μια απόπειρα "να προστεθούν οι γυναίκες στην ιστορία των αντρών", το οποίο, όπως και άλλα βιβλία του είδους, θα καταστεί περιττό, όταν "οι ιστορικές μελέτες θα έχουν εξελιχθεί στο σημείο που θα ενσωματώνουν και το άλλο μισό του ανθρώπινου γένους". (ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΝΤΟΓΛΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 17/12/2004)

Περιεχόμενα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΜΥΘΟ
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: Η ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ 750-500 π.Χ.
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 500-336 π.Χ.
ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ: ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςWOMEN IN ANCIENT GREECE
ISBN139789604063543
ΕκδότηςΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΣεπτέμβριος 2004
Αριθμός σελίδων376
Διαστάσεις23x15
ΜετάφρασηΧΑΤΖΗΦΩΤΗ Ι. ΛΙΤΣΑ
ΕπιμέλειαΧΑΤΖΗΦΩΤΗ Ι. ΛΙΤΣΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΜΠΛΑΝΤΕΛ ΣΟΥ
Κωδικός Πολιτείας1470-2384
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

leukokrino

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ, Ο ΜΗΔΕΝΙΣΤΗΣ
GONCHAROV ALEXANDROVICH IVAN
€15.90 €5.56
(-65%)
Κερδίζετε €10.34
Η ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ
KALINKOVA IRVANA
€14.90 €5.96
(-60%)
Κερδίζετε €8.94

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS