Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΦΑΓΗ ΚΥΡΙΕ ΚΡΑΚ

ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΦΑΓΗ ΚΥΡΙΕ ΚΡΑΚ

+
-
ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ ΘΩΜΑΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1290-0201
Τιμή Έκδοσης
€8.48
Τιμή Πολιτείας
€5.94
(-30%)
Κερδίζετε €2.54


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

"Σίγουρα περίεργη η εμπειρία της πρώτης επαφής με την ποίηση του πρωτοεμφανιζόμενου Θωμά Τσαλαπάτη (γέν. 1984), με τα πεζόμορφα ποιήματα που συνιστούν το βιβλίο να παραπέμπουν ευθέως στη μπρεχτική εγκεφαλική ειρωνεία, εντύπωση που επιβεβαιώνεται από τη δραματουργικά επεξεργασμένη αφηγηματικότητά τους, η οποία συχνά ερωτοτροπεί με την αγωγή της σκηνικής παρουσίασης. Στα περισσότερα ποιήματα πρωταγωνιστεί ο «κύριος Κρακ», αν και από ποίημα σε ποίημα, αλλά και μέσα σε κάθε ποίημα, αλλάζει συνεχώς ο σημασιολογικός ορίζοντας.
Με όλα αυτά τα ρίσκα που παίρνει ο νεαρός ποιητής, είναι φυσικό κάπου να ξαστοχεί, κάποτε μάλιστα, όπως στο δεύτερο ποίημα της συλλογής, «Γέφυρες», η δίνη τόσων φυγόκεντρων δυνάμεων οδηγεί τον λόγο στην όχθη της πεζογραφίας, αν και το εν λόγω διηγηματικό κείμενο είναι απολαυστικό. Αλλά αυτό δεν μειώνει τη δυναμική του εγχειρήματος, γιατί ό,τι βλέπουμε να ξετυλίγεται, σελίδα τη σελίδα, είναι σπάνιο, και όχι μόνο για πρωτοεμφανιζόμενο: είναι η απόφαση του ποιητή να εκτεθεί, αναμετρώμενος με τα εκφραστικά του μέσα, πιέζοντάς τα μέχρι το μη παρέκει, δίνοντάς μας μια ποίηση που θέλει να είναι τέχνη, όχι να μιμείται την τέχνη, όπως συμβαίνει με τόσες και τόσες ποιητικές συλλογές, σε τόσα και τόσα λογοτεχνικά βιβλία... Εδώ έρχεται αρωγός η θεατρική παιδεία του Τσαλαπάτη (είναι απόφοιτος Θεατρολογίας), και του επιτρέπει την άνετη σκηνοθέτηση ακόμα και του ποιητή-αφηγητή, γιατί κι αυτόν τον ανεβάζει επί σκηνής, απογυμνώνοντάς τον από κάθε άλλοθι. Στη σκηνή όμως πρωταγωνιστεί ο «κύριος Κρακ», και φτιάχνεται έτσι μια εξαιρετική πόλωση, ανάμεσα στις διαδρομές-εκδοχές του αεικίνητου «κυρίου Κρακ» και στον καθηλωμένο καλλιτέχνη, που μοίρα του είναι αυτή του «υποβολέα», μόνο που δεν κοιτάζει προς τη σκηνή αλλά προς το κοινό, ώστε κανείς να μην έχει αυταπάτες για το πώς γράφονται τα ποιήματα: μόνο με αίμα, με την ανάλωση του ποιητή, με την απόλυτη έκθεσή του, με την υπαγωγή του στο έργο, με την απόσβεσή του μέσα σε αυτό.
Ο δρόμος που επέλεξε ο Τσαλαπάτης συνιστά μια απόφαση, μια καλλιτεχνική στάση με μπόλικη γενναιότητα. Ήδη έχει κατακτημένο έναν τρόπο να χειρίζεται τις αισθητικές προϋποθέσεις του εγχειρήματός του, αλλά το αποτέλεσμα θα κριθεί όταν αναμετρηθεί μαζί τους, εκεί που η ίδια η εξέλιξη του έργου θα απαιτήσει την αρτίωσή του. Και με τη φορά που έχει, αυτό θα συμβεί πολύ σύντομα." (ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ, Η ΑΥΓΗ, 12/2/2010)

Περιεχόμενα

Βαρέλι
Γέφυρες
Η συνάντηση
Η νύχτα που απαγάγαμε τον Ζακ Πρεβέρ
Το άλογο
Το καλοκαίρι και οι σκιές
Απόηχος
Το καρφί
Διάφανος
Γίγαντες
Το κουτί
Ο γιος του κυρίου Κρακ...
Ενεστώτας
Ποίημα ενός κακού ανθρώπου
Η ανάγνωση είναι μαρτύριο, κύριε Κρακ
Στον κήπο
Απαντήσεις
Λεπτομέρειες
ISBN139789604081424
ΕκδότηςΕΚΑΤΗ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2011
Αριθμός σελίδων48
Διαστάσεις21x14
Κωδικός Πολιτείας1290-0201
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

geo.thomo, efie.thanou, dimos

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΥΜΑ
ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
€31.35 €14.11
(-55%)
Κερδίζετε €17.24
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ
BENNETT ALAN
€5.33 €2.66
(-50%)
Κερδίζετε €2.67

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS