Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΟΥ ΖΑΧΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 4590-0156




Παρουσίαση

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου είναι ο συγγραφέας που από το πρώτο του βιβλίο γνώρισε τη χαρά της επιτυχίας. Έχει γράψει 14 βιβλία, ορισμένα δε από αυτά έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες. Όλα τα βιβλία του αριθμούν πολλές εκδόσεις. Στο δέκατο τέταρτο αυτό βιβλίο του ο Ζάχος Χατζηφωτίου γράφει για τα χρόνια του πολέμου όπως τα έζησε η γενιά του '40 και βεβαίως και ο ίδιος, μια και ανήκει σ' αυτήν. Ξεκινάει από το 1941, όταν 17 χρονών έφυγε από την κατεχόμενη Ελλάδα και βρέθηκε στρατιώτης στην πολιορκία του Τομπρούκ, για οκτώ μήνες, και στη συνέχεια, για δέκα ακόμη μήνες, στην έρημο, με τη μάχη του Ελ Αλαμέιν και το πολύμηνο οδοιπορικό της ερήμου μέχρι την Ελ Αγκέιλα, κοντά στα σύνορα της Τυνησίας. Ακολούθησε η «ανάπαυση του πολεμιστή», στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και τη Βηρυτό, από όπου έφυγε με τα αρματαγωγά για την απόβαση στην Ιταλία. Οκτώ μήνες κράτησαν οι μάχες στην Ιταλία και τελείωσαν με την κατάληψη του Ρίμινι. Επιστροφή στην Ελλάδα στα μέσα των Δεκεμβριανών... Το 1946 τελικά απολύεται. Πέντε χρόνια συνέχεια στον πόλεμο, και πάντα σε μονάδες των πρόσω. Στο βιβλίο εξιστορούνται οι σκληρότερες μάχες αυτού του πολέμου, με όλες τις τραγικές του λεπτομέρειες, όπως ακριβώς τις έζησε ο συγγραφέας τότε, και όχι «εκ περιγραφών», όπως συνηθίζουν να γράφουν οι συγγραφείς-ιστορικοί των πολέμων. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Λεπτομέρειες
ISBN139789604100590
ΕκδότηςΩΚΕΑΝΙΔΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 1998
Αριθμός σελίδων224
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΜΑΓΚΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΕπιμέλειαΛΑΜΨΑ ΚΑΡΙΝΑ
Κωδικός Πολιτείας4590-0156
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

Μιλτιάδης Μ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

CHRISTOSG

Κριτικές για το προϊόν

[26/05/2020] Μιλτιάδης Μ.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Το ξεκίνησα από περιέργεια. Ήθελα να δω ποιές μπορεί να ήταν οι εμπειρίες του γνωστού κοσμικού "δανδή" Ζάχου Χατζηφωτίου, που τον γνώρισα σαν χρονογράφο με το ψευδώνυμο "Ίακχος" στο περιοδικό Ταχυδρόμος στα μέσα της δεκαετίας του '70 και σαν σοβαροφανή σχολιαστή στο διάσημο "πεντάλεπτό" του στην τηλεόραση. Όμως από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου. Σάστισα όταν διάβασα ότι αυτό το κακομαθημένο και ατίθασο πλουσιόπαιδο τόσκασε από το σπίτι του και έσπευσε να καταταγεί για να πολεμήσει στη Μέση Ανατολή τους κατακτητές της πατρίδας του. Ήταν μόλις δεκαοχτώ χρονών όταν βρέθηκε ταμπουρωμένος στα χαρακώματα του Τομπρούκ να περιμένει με τ' όπλο στο χέρι τους Γερμανούς του Ρόμμελ. Οι σκληρές περιγραφές, σχετικά αδούλευτες, αποπνέουν μια περιφρόνηση στον κίνδυνο και στο θάνατο που σοκάρουν. Όταν πάλι βρίσκεται μακριά από τον πόλεμο, ο ίδιος άνθρωπος μετατρέπεται σε ταραξία που μεθοκοπάει στα κακόφημα νυκτερινά κέντρα, ερωτοτροπεί ασύστολα με την κόρη του Γάλου Δικοικητή στο Λιβανο, την παντρεύεται και την παρατάει για να ακολουθήσει ξανά την μονάδα του στην Ιταλία. Εκεί θα ζήσει ακόμη εντονότερα την φρίκη του πολέμου, θα κινδυνέψει, θα διακριθεί, θα τιμηθεί και θα παρασημοφορηθεί. Το ύφος του Χατζηφωτίου έχει κάτι από αυτή την αλαζονεία που διακρίνει όλα του τα κείμενα, όμως αυτό δεν μειώνει στο ελάχιστο την αυθεντικότητα του λόγου και των περιγραφών του. Διότι όταν κανείς έχει τιμηθεί με έξι παράσημα ανδρείας και εξαιρέτων πράξεων δικαιούται να έχει μια κάποια οίηση στο λόγο του. Μετά από αυτό το βιβλίο αισθάνομαι για τον συγγραφέα του ένα βαθύτατο σεβασμό.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΤΑ ΖΥΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ [Πεζογράφος]
€5.97 €2.98
(-50%)
Κερδίζετε €2.99
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΕΙΑΣ
MINOIS GEORGES
€44.52 €17.81
(-60%)
Κερδίζετε €26.71

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS