Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Ο ΠΡΟΥΣΤ ΗΤΑΝ ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ

Ο ΠΡΟΥΣΤ ΗΤΑΝ ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ

LEHRER JONAH
Κωδ. Πολιτείας: 0147-0008




Παρουσίαση

Στην τεχνολογική εποχή μας νομίζουμε πως η επιστήμη μπορεί να λύσει όλα τα μυστήρια. Ωστόσο η επιστήμη δεν είναι η μοναδική οδός προς τη γνώση. Ειδικά στον τομέα της κατανόησης του εγκεφάλου, η τέχνη τα κατάφερε πρώτη.
Παίρνοντας ως παραδείγματα ένα ζωγράφο, έναν ποιητή, ένα σεφ, ένα συνθέτη και μερικούς συγγραφείς, ο Λέρερ δείχνει πως ο καθένας από αυτούς ανακάλυψε μια ουσιαστική αλήθεια για το νου, την οποία η επιστήμη μόλις τώρα ξαναανακαλύπτει. Μαθαίνουμε πως ο Προυστ αποκάλυψε πρώτος την αναξιοπιστία της μνήμης πως ο Τζωρτζ Έλιοτ ανακάλυψε την πλαστικότητα του εγκεφάλου πως ο Γάλλος σεφ Εσκοφιέ εντόπισε την πέμπτη γεύση (το ουμάμι) πως ο Σεζάν επεξεργάστηκε τις άγνωστες πτυχές της όρασης και πως η Γερτρούδη Στάιν διερεύνησε τη βαθύτερη δομή της γλώσσας - μισόν αιώνα πριν από τις έρευνες του Νόαμ Τσόμσκι και των άλλων γλωσσολόγων.
Μ' ένα ευφυέστατο κράμα βιογραφίας, κριτικής και εκλαΐκευσης της επιστήμης, το βιβλίο "Ο Προυστ ήταν νευροεπιστήμονας" καλεί τους επιστήμονες και τους καλλιτέχνες ν' ακούσουν καλύτερα ο ένας τον άλλο και να χαράξουν μια νέα πορεία ανακάλυψης της αλήθειας, της ομορφιάς, του κόσμου και του νου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο Λέρερ, στα ίχνη του Montaigne δημιουργεί ένα δικό του αφηγηματικό ύφος σε αυτό το μεταμοντέρνο πεζογράφημα με λογοτεχνικές αξιώσεις. Κι αν εξαιρέσεις τις ελάχιστες τυπογραφικές αστοχίες, ευτύχησε να έχει έναν επαρκή μεταφραστή, τον Γιάννη Δήμα, ο οποίος κινήθηκε με άνεση από ορολογία σε ορολογία, όλων σχεδόν των επιστημών, των λογοτεχνικών ειδών και των τεχνών. Ως γνήσιος αναγεννησιακός άνθρωπος, ο Τζόνα Λέρερ αρνείται την άκρα εξειδίκευση των σύγχρονων νευροεπιστημόνων, ειρωνεύεται τον κατακερματισμό της Γνώσης, και διαπιστώνει: "Γνωρίζουμε πλέον αρκετά, ώστε να γνωρίζουμε ότι ποτέ δεν θα μάθουμε τα πάντα. Γι' αυτόν τον λόγο χρειαζόμαστε την Τέχνη. Η Τέχνη μάς διδάσκει πώς να συνυπάρχουμε με το μυστήριο. Μόνον ο καλλιτέχνης μπορεί να εξερευνήσει το άφατο χωρίς να μας δίνει κάποια απάντηση, καθώς ορισμένες φορές δεν υπάρχει απάντηση" (σελ. 277). Και προτείνει συνεργασία Επιστήμης και Τέχνης, για να σχηματιστεί "ένα ευρύ μέτωπο οξυμμένης αντίληψης κατά την αναζήτηση της αλήθειας. [...] Ο κόσμος είναι μέγας, όπως παρατήρησε κάποτε ο Γουίτμαν. Χαρακτηρίζεται από πολλαπλότητα" (σελ. 278). Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από λογοτέχνες, επιστήμονες και επιστημολόγους. Ένα βιβλίο που θα τέρψει τον ειδικό, τον υποψιασμένο αναγνώστη, που αναζητεί κάτι παραπάνω από εύπεπτα πεζογραφήματα φυγής από τα προβλήματα της καθημερινότητας. (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 9/1/2009)

Περιεχόμενα

ΠΡΕΛΟΥΔΙΟ
1. ΓΟΥΟΛΤ ΓΟΥΙΤΜΑΝ - ΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΑΙΣΘΑΝΕΣΘΑΙ
2. ΤΖΟΡΤΖ ΕΛΙΟΤ - ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
3. ΟΓΚΙΣΤ ΕΣΚΟΦΙΕ - Η ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ
4. ΜΑΡΣΕΛ ΠΡΟΥΣΤ - Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
5. ΠΟΛ ΣΕΖΑΝ - Η ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ
6. ΙΓΚΟΡ ΣΤΡΑΒΙΝΣΚΙ - Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
7. ΓΕΡΤΡΟΥΔΗ ΣΤΑΙΝ - Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
8. ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ ΓΟΥΛΦ - Ο ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΣ ΕΑΥΤΟΣ
ΚΟΝΤΑ
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςPROUST WAS A NEUROSCIENTIST
ISBN139789604105342
ΕκδότηςΑΒΓΟ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 2008
Αριθμός σελίδων328
Διαστάσεις23x15
ΜετάφρασηΔΗΜΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕπιμέλειαΜΠΟΥΚΑΛΑ ΑΡΕΤΗ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΛΕΡΕΡ ΤΖΟΝΑ
Κωδικός Πολιτείας0147-0008
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

agrofylakas, stella94, NT12345

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Ο ηθοποιός
RUIZ DON-MIGUEL
€12.20 €6.10
(-50%)
Κερδίζετε €6.10
Ανθολογία πορτογαλικής ποίησης
ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ
€23.32 €10.49
(-55%)
Κερδίζετε €12.83

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS