Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΤΕΥΚΡΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3520-0513




Παρουσίαση

Στη δίνη των γεγονότων του ταραγμένου εικοστού αιώνα, τρεις μεγάλοι έρωτες κι ένα "περιθωριακό" μαθηματικό πρόβλημα συνθέτουν τον καμβά του νέου μυθιστορήματος του Τεύκρου Μιχαηλίδη. Στο κέντρο του κύκλου, που οι ακτίνες του περνούν απ' το Παρίσι, το Γκέτινγκεν και την Αθήνα, βρίσκεται η Σέριφος: η Σέριφος των πρώτων εργατικών κινητοποιήσεων του 1916, η Σέριφος του οικονομικού μαρασμού που ακολούθησε το κλείσιμο των μεταλλείων το 1963, η Σέριφος της άλογης τουριστικής ανάπτυξης που ζούμε σήμερα. Τρεις Σερφιώτισσες, γιαγιά, μάνα και κόρη, ζουν η καθεμιά το δικό της ερωτικό δράμα με φόντο έναν μαθηματικό γρίφο που, αφού επί ένα περίπου αιώνα παίδεψε μερικές από τις λαμπρότερες μαθηματικές ιδιοφυίες, έβαλε, με τη λύση του, μια μικρή βόμβα στον τρόπο που σκεφτόμαστε τα μαθηματικά: πόσο μπορούμε να εμπιστευτούμε μια λύση που βασίζεται σε δεδομένα ηλεκτρονικού υπολογιστή τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε; Άραγε στον αιώνα της πληροφορικής "απόδειξη" σημαίνει το ίδιο που σήμαινε και την εποχή του Ευκλείδη; Κι ακόμα, πόσο μπορεί ένα μαθηματικό πρόβλημα να επηρεάσει τις συγκλίνουσες τροχιές μιας γυναίκας κι ενός άντρα που οι καρδιές τους μοιάζουν να έχουν φτιαχτεί για να χτυπούν συντονισμένα; Αφού στα δύο προηγούμενα βιβλία του ενέπλεξε τα μαθηματικά με το αστυνομικό και το ιστορικό αφήγημα, ο Μιχαηλίδης παρουσιάζει τώρα το πρώτο ερωτικό-μαθηματικό μυθιστόρημα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

[...] Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης, με αφορμή το πρόβλημα των τεσσάρων χρωμάτων, βρίσκει την ευκαιρία να θέσει ένα άλλο πρόβλημα, αυτό της "απόδειξης" στον αιώνα της πληροφορικής. Αδυνατώντας οι μαθηματικοί να δώσουν μόνοι τους τη λύση κατέφυγαν στη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Άραγε n "απόδειξη" μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή έχει την ίδια αξία όπως στην εποχή του Ευκλείδη; Ο αναγνώστης θα μείνει με ένα σοβαρό φιλοσοφικό ερώτημα, αλλά θα έχει απολαύσει ένα ωραίο μυθιστόρημα. (ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ, ΕΘΝΟΣ, 16/1/2012)

Ε: Η έμπνευση του βιβλίου πώς προέκυψε;
Α: Θα προσέξατε πως κάθε κεφάλαιο ξεκινάει με ένα τραγούδι. Ένας φίλος, παραγωγός ραδιοφώνου, μου πρότεινε να δημιουργήσω μια ιστορία που να συνδέει τραγούδια που αγαπάω. Μου άρεσε ως ιδέα, δεν είμαι και άνθρωπος που λέει όχι, και την ξεκίνησα. Η ραδιοφωνική εκπομπή δεν έγινε ποτέ, αλλά η ιστορία που έφτιαξα συνειδητοποίησα πως μπορούσε να εξελιχθεί σε μυθιστόρημα. Όλα αυτά συνέβησαν καλοκαίρι, και επειδή καλοκαίρι σκέφτεσαι τον έρωτα, η υπόθεση κατέληξε ερωτική με φόντο τη Σέριφο, το νησί των πρώτων διακοπών μου με την παρέα μου. Την έφτιαχνα κολυμπώντας και περπατώντας. Αν και πρώτη φορά το λέω αυτό, την εξέλιξη των βιβλίων μου, πολλές φορές, τη σκέφτομαι την ώρα που επιτηρώ σε διαγωνίσματα. (Από συνέντευξη του Τ. Μιχαηλίδη στον Δημήτρη Μαστρογιαννίτη, ATHENS VOICE, 27/1/2012)
Λεπτομέρειες
ISBN139789604353323
ΕκδότηςΠΟΛΙΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΑπρίλιος 2012
Αριθμός σελίδων182
Διαστάσεις21x14
Κωδικός Πολιτείας3520-0513
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

Μενέλαος

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

sdontis, panfok, nikvrou, kostavas, Π.Γ.ΣΤΑΘΙΑΣ, Gabriel_1977, nikolaras, zogu1983, Dexileos14, kkaravassilis, nath, maria1977, voutsadakis

Κριτικές για το προϊόν

[30/11/2016] nikosxek.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Ένα ακόμα εξαιρετικό μυθιστόρημα, γραμμένο με τη γνωστή «συνταγή» του κ. Μιχαηλίδη, δηλαδή η μυθοπλασία αναπτύσσεται πάνω σε ένα πραγματικό Ιστορικό πλαίσιο και με φόντο φυσικά ένα μαθηματικό πρόβλημα. Το μαθηματικό αυτό πρόβλημα είναι πάρα πολύ απλό στη διατύπωσή του (δείτε για παράδειγμα το σύμβολο του Google στην επιφάνεια εργασίας ή/και στη γραμμή εργασιών του υπολογιστή σας), το οποίο όμως στάθηκε αδύνατο να αποδειχθεί χωρίς τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, γεγονός που προκάλεσε πολύ μεγάλη αναστάτωση στους «σκληροπυρηνικούς» μαθηματικούς (δείτε τα σχόλια και τη βιβλιογραφία στο τέλος του βιβλίου)!!! Το μαθηματικό πρόβλημα εισέρχεται κάπως αργά στην αφήγηση, περίπου λίγο πριν τη μέση του βιβλίου (το οποίο ούτως ή άλλως είναι σχετικά μικρό, περίπου 160 σελίδες), αλλά κυριαρχεί στην πλοκή στο δεύτερο μισό του βιβλίου. Απολαυστικό ανάγνωσμα, με αληθινά συγκινητικό τέλος. Το προτείνω ανεπιφύλακτα. Υ.Γ. Το βιβλίο περιέχει, εκτός των άλλων, και πολύ ωραίες Κυκλαδίτικες συνταγές για θαλασσινά και άλλα εδέσματα. Προτείνεται και για τους καλοφαγάδες!!!
[27/02/2015] minas.iak.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
πολύ ομορφα δομημενο μυθιστορημα, με την κλασσικη γραφη ενος πολυ αγαπημενου συγγραφεα, δεν ειναι κατα τη γνωμη μου στο ιδιο επιπεδο με τα Πυθαγορεια Εγκληματα, ομως διαβαζεται σα νερακι. Κυριολεκτικα.
[11/04/2014] ΛΕΝΑ ΖΥΓΟΥΡΗ.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Εξαιρετικό βιβλίο, διαβάζεται απνευστί!! Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που εμπλέκει τα μαθηματικά με δεξιοτεχνία. Δεν είναι απαραίτητη η εξειδικευμένη μαθηματική γνώση για την κατανόηση του βιβλίου. Πολύ διαφωτιστική η ιστορική αναδρομή στη Σέριφο του 20ου αιώνα.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ
DELECROIX VINCENT
€5.00 €2.50
(-50%)
Κερδίζετε €2.50
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΥΜΑ
ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
€31.35 €14.11
(-55%)
Κερδίζετε €17.24

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS