Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΡΕΤΡΟΣΠΕΚΤΙΒΑ

ΡΕΤΡΟΣΠΕΚΤΙΒΑ

YEHOSHUA B. ABRAHAM
Κωδ. Πολιτείας: 3520-0625




Παρουσίαση

Ο Γιαΐρ Μόζες, ένας καταξιωμένος ισραηλινός σκηνοθέτης στη δύση της ζωής του, φτάνει στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα, μαζί με τη γερασμένη ηθοποιό και πρώην μούσα του, τη Ρουθ, για να παραστεί σε ένα αναδρομικό αφιέρωμα στο έργο του.
Για έναν ανεξήγητο, ύποπτο λόγο, έχουν επιλεγεί γι' αυτή τη ρετροσπεκτίβα μόνον οι πρώτες, νεανικές ταινίες του Μόζες, αυτές που είχε γυρίσει σε συνεργασία με τον πρώην σεναριογράφο του, με τον οποίο είναι μαλωμένος εδώ και τριάντα χρόνια. Πάνω από το κρεβάτι του, στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, ο Μόζες ανακαλύπτει το αντίγραφο ενός αινιγματικού πίνακα με τίτλο "Ρωμαϊκή ευσπλαχνία (Caritas Romana)", που παριστάνει μια νέα γυναίκα να θηλάζει έναν ηλικιωμένο φυλακισμένο. Η παράσταση αυτού του πίνακα μοιάζει σαν πιστή απεικόνιση μιας τολμηρής σκηνής που είχε συλλάβει ο ευφάνταστος, στα όρια της ιδιοφυΐας, σεναριογράφος του, και την οποία ο Μόζες είχε καταργήσει, βιαστικά και ανενδοίαστα, προκαλώντας έτσι την οριστική ρήξη μεταξύ τους.
Πως και γιατί βρίσκεται τώρα αυτός ο πίνακας στο δωμάτιο του; Και ποιος κινεί τα νήματα αυτής της παράξενης ρετροσπεκτίβας; Καθώς ξετυλίγονται στην οθόνη οι σκηνές από τις παλιές ταινίες του, θραύσματα αναμνήσεων και απωθημένα συναισθήματα κατακλύζουν τον γηραιό σκηνοθέτη. Ο Μόζες, σαν άλλος προσκυνητής, θα ξεκινήσει μια αναδρομή στον χρόνο, έναν απολογισμό των πεπραγμένων του, όχι για να κλείσει τα κιτάπια του, αλλά για να βρει έναν τρόπο να διορθώσει, ίσως, τα πράγματα και να μην απαρνηθεί την επιθυμία, τη λαχτάρα για δημιουργία, για αγάπη, για ζωή, "στον λίγο χρόνο που του [μας] απομένει". Οδηγός του σε αυτή την αναζήτηση θα είναι ο Δον Κιχώτης.
Βάζοντας σε εξέχουσα θέση την Τέχνη και το συναρπαστικό ερώτημα κατά πόσον η ζωή και η τέχνη είναι συγκοινωνούντα δοχεία που αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλοτροφοδοτούνται, ο Γεοσούα υπογράφει άλλο ένα εξαιρετικά τολμηρό, βαθιά ανθρώπινο, και γενναιόδωρο σε νοήματα μυθιστόρημα, με τη χαρακτηριστική, απαράμιλλη μυθοπλαστική του δεινότητα.
Η "Ρετροσπεκτίβα" τιμήθηκε με το βραβείο Medicis Etranger 2012. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η "Ρετροσπεκτίβα" του σημαντικού Ισραηλινού συγγραφέα Αβραάμ Β. Γεοσούα, εκτός από ένα μυθιστόρημα περίτεχνης πλοκής και σμίλευσης χαρακτήρων, με προφανή αυτοβιογραφικά στοιχεία, αποτελεί και ένα οξυδερκές σχόλιο πάνω στη συγγραφή ειδικά και στην καλλιτεχνική δημιουργία γενικότερα. (Γιάννης Τσίρμπας, Εφημερίδα των Συντακτών, 6/6/2014)

Περιεχόμενα

Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα
Αλληλοβοήθεια
Ο ύπνος των στρατιωτών
Στη συναγωγή μας
Εξομολόγηση
Τάξη στο παλιό σπίτι
Αξονική τομογραφία καρδιάς
Δείπνο με τον πρώην σεναριογράφο σου
Ρωμαϊκή ευσπλαχνία
Σημειώσεις της μεταφράστριας
ΜΑΓΚΥ ΚΟΕΝ
Επίμετρο
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςHESED SEFARADI
ISBN139789604359929
ΕκδότηςΠΟΛΙΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΑπρίλιος 2014
Αριθμός σελίδων576
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηCOHEN MAGGIE
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΓΕΟΣΟΥΑ Β. ΑΒΡΑΑΜ
Κωδικός Πολιτείας3520-0625
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

Μενέλαος, pampos, dimbik

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

nikAEL, CHRVAT, Marinik, latomos, Μενέλαος, ΦΜ70

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΕΠΙΓΝΩΣΗ
SIEGEL J. DANIEL
€18.80 €9.40
(-50%)
Κερδίζετε €9.40
ΕΛΑ ΚΑΛΕ ΤΩΡΑΑΑ!
ΒΡΑΝΑ ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ
€14.50 €5.07
(-65%)
Κερδίζετε €9.43

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS