Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ // ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ, ΕΝ

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ, ΕΝΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ

+
-
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΧΑΡΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3440-0359
Τιμή Έκδοσης
€25.00
Τιμή Πολιτείας
€17.50
(-30%)
Κερδίζετε €7.50


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Πριν 2.300 χρόνια ο Επίκουρος διακήρυξε μια απλή φιλοσοφία ευτυχισμένης ζωής βασισμένη στην αναζήτηση απλών φυσικών απολαύσεων, χωρίς την προσφυγή στη βοήθεια θρησκειών, του Θεού, της πολιτικής, του καταναλωτισμού, του πλούτου, της δύναμης, της προβολής. Ο Επίκουρος υποστήριξε ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να αποκτήσει και να διατηρήσει σωματική υγεία και ηρεμία μυαλού χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τις φυσικές του δυνάμεις.
Η προσπάθεια αυτή ωστόσο δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας εάν είναι μοναχική. Χρειάζεται ένα περιβάλλον ασφάλειας, όπως αυτό που δημιουργεί ένας περίγυρος φίλων και ομοϊδεατών: "Όσοι έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν πρώτα απ' όλα την ασφάλεια στη συμβίωση με τους ομόφρονές τους, αυτοί περνούν την πιο ευχάριστη ζωή, επειδή έχει ο ένας τον άλλον ως στερεότερο στήριγμα". Το φιλικό περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης βοηθά να αποκτήσουμε πρακτική και συναισθηματική υποστήριξη, να χτίσουμε το χαρακτήρα μας, να διαμορφώσουμε άποψη για τη ζωή και την κοινωνία, να αξιολογήσουμε την ποιότητα της ζωής μας, να συμμετάσχουμε σε κοινές δραστηριότητες για την επίτευξη κοινών στόχων. Μια κύρια δόξα διακήρυσσε: "Απ' όλα τα αγαθά που παρέχει η σοφία διασφαλίζοντας από κάθε άποψη τον ευτυχισμένο βίο, το μέγιστο είναι η απόκτηση φίλων". Η σημαντικότερη καινοτομία του Επίκουρου στο θέμα της φιλίας ήταν η προτροπή του να καλλιεργείται συστηματικά. Η φιλία υποστήριζε έχει τέτοια σημασία για την ασφάλεια και την ευτυχία που δεν θα πρέπει να αφήνεται στην τύχη, αλλά να καλλιεργείται συστηματικά. Η φράση, "αν θες να σώσεις τη γαλήνη και τον ανθρωπισμό σου ...κάνε τη δική σου πολιτεία, που θα σου δίνει όσα η επίσημη δεν μπορεί", αναδεικνύει με καθαρότητα το επικούρειο κοινωνικό πρότυπο ζωής, που δεν είναι άλλο από μια μικρή κοινωνία φίλων, ενωμένη με δεσμούς εμπιστοσύνης, ειλικρίνειας, καλοσύνης και αλληλοβοήθειας, σε συνδυασμό με τις αξίες της επικούρειας φιλοσοφίας.
Η επικούρεια προσέγγιση της ευτυχίας στηρίζεται στην υπόθεση ότι το μέτρο της αλήθειας στη ζωή το φανερώνει η Φύση και όχι η Λογική με τις σκέψεις. [...] (Από την έκδοση)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
1ο ΜΕΡΟΣ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
1. "Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΟΥ ή ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ;"
Εισαγωγή, ο Εαυτός μου, το μέτρο της αλήθειας στη ζωή, η συνείδηση και η προσοχή, ο διαχωρισμός σώματος και ψυχής: Δυϊσμός, η ενιαία φύση σώματος και ψυχής: Μονισμός, η τυραννία της λογικής, ο συναισθηματικός Εαυτός μου, ο τρόπος αλλαγής του Εαυτού μου, συμπεράσματα.
2. Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ
Η μετάδοση των μηνυμάτων στον εγκέφαλο, οι νευροδιαβιβαστές, η νευροπλαστικότητα, η ενδοκρινολογία, συμπεράσματα.
3. Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ
Εισαγωγή, η απόλυτη αιτιοκρατία: το μέλλον είναι καθορισμένο, η σχετική αιτιοκρατία: υπάρχει και ελεύθερη βούληση, η ελευθερία βούλησης στην επικούρεια φιλοσοφία, εμπειρικά δεδομένα ελευθερίας βούλησης, η προέλευση της ελεύθερης βούλησης, θα μπορούσαμε να είχαμε επιλέξει αλλιώς; τα χαρακτηριστικά της ελεύθερης βούλησης, η άσκηση της ελεύθερης βούλησης, συμπεράσματα.
4. ΤΟ «ΝΟΗΜΑ ΖΩΗΣ»
Εισαγωγή, το μεταφυσικό «Νόημα Ζωής», το φυσικό «Νόημα Ζωής», η ανυπαρξία «Νοήματος Ζωής», προσωπικό ή συλλογικό «Νόημα Ζωής»; τα παραδοσιακά νοήματα ζωής, το επικούρειο «Νόημα Ζωής», συμπεράσματα.
5. ΟΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ
Η υπαρξιακή ψυχολογία, το φροϋδικό ψυχοδυναμικό μοντέλο, η γνωσιακή ψυχολογία, η θετική ψυχολογία, συμπεράσματα.
6. ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΖΩΗΣ
Οι Ίωνες φιλόσοφοι, η Πλατωνική φιλοσοφία, ο Χριστιανισμός, η καταναλωτική φιλοσοφία, συμπεράσματα.
7. Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Εισαγωγή, η αναζήτηση της ευτυχίας στην επικούρεια φιλοσοφία, η τεχνική του ελέγχου της συνείδησης στην αναζήτηση της ευτυχίας, οι αρχές της επικούρειας φιλοσοφίας.
2ο ΜΕΡΟΣ: ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ
8. ΟΙ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ
Η απόλαυση: Ορισμός, ιδιότητες, η απόλαυση είναι το ύψιστο αγαθό, η φύση της απόλαυσης είναι ψυχοσωματική, η απόλαυση υλικών αγαθών και η απόλαυση εμπειριών, η απόλαυση έχει ανώτατο όριο, η αιωνιότητα δεν αυξάνει το μέγεθος των απολαύσεων, η απόλαυση είναι συνεχής, η σχέση απόλαυσης και αρετής, τα εμπόδια στην αναζήτηση της απόλαυσης, φυσικές απολαύσεις, μη φυσικές απολαύσεις, στρατηγική αναζήτησης απολαύσεων, συμπεράσματα.
9. ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ
Η διατροφή: Η αρχαιοελληνική λιτή διατροφή, η επικούρεια διατροφή, η υγιεινή διατροφή, διατροφή και ψυχική υγεία, συμπεράσματα.
Η κατοικία: Εισαγωγή, η αρχαιοελληνική κατοικία, ιδιοκατοίκηση: Υπέρ και Κατά, συμπεράσματα.
Η υγεία: Εισαγωγή, από τον Ασκληπιό στον Ιπποκράτη, ο ρόλος των συναισθημάτων στην επικούρεια φιλοσοφία, η γέννηση των συναισθημάτων, η ψυχική υγεία, τα θετικά συναισθήματα, η θετική σκέψη και στάση ζωής, συμπεράσματα.
Η ασφάλεια: Εισαγωγή, η ασφάλεια στην επικούρεια φιλοσοφία, η ψυχολογική ασφάλεια, ο οικονομικός κίνδυνος, ο κίνδυνος εξάρτησης από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, ο κίνδυνος δυστυχημάτων, ο καταναλωτικός κίνδυνος, ο χρηματιστηριακός κίνδυνος, συμπεράσματα.
Η φιλία: Εισαγωγή, η φιλία στην αρχαιότητα, η φιλία στην επικούρεια φιλοσοφία, τα χαρακτηριστικά της φιλίας, φιλία και ηθική, η σχέση φιλίας και ευτυχίας, οι φιλίες είναι οι σημαντικότερες σχέσεις των εφήβων, οι φιλίες σήμερα, συμπεράσματα.
Η Αληθινή Γνώση: Εισαγωγή, η «Γνώση» στην αρχαιότητα, η «Γνώση» στην επικούρεια φιλοσοφία, η «Γνώση» στη χριστιανική παράδοση, η αναζήτηση της Γνώσης μέσω της εσωστρέφειας, η αναζήτηση της Γνώσης μέσω της επιστήμης και της εμπειρίας, η διαστρέβλωση της Γνώσης, συμπεράσματα.
10. ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ
Οι αισθητηριακές απολαύσεις [...]
Οι αισθησιακές απολαύσεις
Οι απολαύσεις της φύσης
Οι απολαύσεις της άθλησης
Οι απολαύσεις της τέχνης
3ο ΜΕΡΟΣ: ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ
11. Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ
12. Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΣ
13. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
4ο ΜΕΡΟΣ: ΟΙ ΦΟΒΟΙ
14. Ο ΘΑΝΑΤΟΣ
15. Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ
16. ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
5ο ΜΕΡΟΣ: ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
17. ΟΙ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ
18. ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΟΕΣ
19. Η ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
6ο ΜΕΡΟΣ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ
20. ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
7ο ΜΕΡΟΣ: ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
8ο ΜΕΡΟΣ: ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ
Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ
ΤΟΜΑΣ ΤΖΕΦΕΡΣΟΝ: ΕΙΜΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Λεπτομέρειες
ISBN139789604381760
ΕκδότηςΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
ΣειράΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2015
Αριθμός σελίδων262
Διαστάσεις24x15
Κωδικός Πολιτείας3440-0359
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

GEREYS

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΘΡΥΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΙΤΑΝΕΣ
ΓΟΛΟΣΟΒΚΕΡ ΙΑΚΩΒΟΣ
€15.90 €7.95
(-50%)
Κερδίζετε €7.95
Οι ιππότες της Μάλτας
DIBDIN MICHAEL
€8.00 €4.00
(-50%)
Κερδίζετε €4.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS