Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ, 1912-1922

ΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ, 1912-1922

ΚΑΡΤΣΙΟΣ Σ. ΒΑΣΙΛΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1690-0209




Παρουσίαση

Ο Σερ Χένρι εκείνο το διάστημα παρακολουθούσε με εμφανή αποδοκιμασία τις προσπάθειες των Ελλήνων να γίνουν κάτοχοι ενός μεγάλου τμήματος της Ανατολίας σε βάρος των Τούρκων - ως αποτέλεσμα της ενέργειας του προέδρου Γουίλσον, του Κλεμανσώ και του Βρετανού πρωθυπουργού να στείλουν τους Έλληνες στη Σμύρνη μερικούς μήνες πριν. Ο G.I.G.S. (σ.σ.: Chief of the Imperial General Staff, ο επικεφαλής του βρετανικού αυτοκρατορικού γενικού επιτελείου στρατού) ήταν σθεναρά αντίθετος με αυτές τις ελληνικές περιπέτειες και υπάρχει μια αναφορά στο ημερολόγιό του στις 28 Οκτωβρίου (σ.σ.: 1919) από μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα αυτό με τον κ. Βενιζέλο στο Eaton Place εκείνη την ημέρα:
"Του είπα ευθέως ότι είχε καταστρέψει τη χώρα του και τον εαυτό του πηγαίνοντας στη Σμύρνη, και ο κακομοίρης συμφώνησε, αλλά είπε ότι αυτό έγινε επειδή το Παρίσι δεν είχε αποτελειώσει τους Τούρκους και έκανε ειρήνη μαζί τους. Αυτό, βεβαίως, είναι μερικώς σωστό. Ο Βενιζέλος πολύ χολωμένος εναντίον των Τούρκων είπε ότι και οι 12 μεραρχίες του ήταν διαθέσιμες αν αποτελειώναμε τους Τούρκους. Αναγνωρίζει ότι βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση και τώρα προσπαθεί να μας "πουλήσει" τις 12 μεραρχίες του. Με ικέτευσε να πω στον Λόυντ Τζωρτζ ότι και αυτός [ο Βενιζέλος] και η Ελλάδα τελείωσαν. Είπα ότι θα το κάνω. Ο παλιόφιλος "τετέλεσται"". (Από το ημερολόγιο του Field Marshal Σερ Χένρι Γουίλσον, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Τω κ. Ελευθερίω Βενιζέλω
Το πολιτικό ψυχογράφημα
Για την κατανόηση των πραγμάτων
Προλογικά
Ηθική αυτουργία. Τρόποι - μέσα προκλήσεως της αποφάσεως από τον ηθικό αυτουργό
Η προειδοποίηση του Θουκυδίδη
Τι είναι ιστορία
Ο Τέκτων Βενιζέλος
Η μεθοδευμένη αναρρίχηση
Ποιος κυβερνά αυτόν τον κόσμο;
Τα φοβερά ντοκουμέντα
Δωροδοκίες κατά ριπάς
Η καλοστημένη παγίδα
Όλα πήγαιναν κατ' ευχήν ή κατά διαόλου;
Η κατάρρευση του μετώπου
Καταδικασμένη σε αποτυχία
Τα παραμύθια της Σαλονίκης
Το τηλεγράφημα
Το "κόλπο γκρόσο" του Λονδίνου
Φιλοβουλγαρική εμμονή
1916. Στάσις εν Θεσσαλονίκη (17 και 18 Αυγούστου 1916)
(Ή αλλιώς το παραμύθι της "τριανδρίας")
Με την πειθώ των όπλων
Προβοκάτσιες απείρου κάλλους
Μη προνομιούχος πελάτης
Πετρέλαιο: Μία λησμονημένη παράμετρος και στο βάθος οι... μπολσεβίκοι
Έγκλημα και ατιμωρησία
Έκθεση της αποστολής του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού
Παράρτημα
Βενιζελική... διορατικότητα
Η "εξαφανισμένη" έκθεση κόλαφος
Δύο άγνωστα πορτρέτα
Ανρί ντε Ροκφέιγ, ο ιδρυτής του έξαλλου βενιζελισμού Μιχαήλ Φρούνζε, η μπολσεβίκικη βοήθεια στον Κεμάλ
Δολοφονία Γεώργιου: Ασύγγνωστος ερασιτεχνισμός
Έγγραφα από το ψηφιακό αρχείο ΕΙΕ & Μ "Ελευθέριος Βενιζέλος"
Βιβλιογραφία
Λεπτομέρειες
ISBN139789604541553
ΕκδότηςΕΡΩΔΙΟΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούλιος 2015
Αριθμός σελίδων344
Διαστάσεις24x17
Κωδικός Πολιτείας1690-0209
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

aposdrak, Ιωάννης Ζ.

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

aposdrak

Κριτικές για το προϊόν

[16/07/2022] Ιωάννης Ζ..   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Ένα βιβλίο που ο συγγραφέας φωτίζει άγνωστες πτυχές σχετικά με την δεκαετία 1912-1922 και κυρίως γύρω από τον Εθνικό Διχασμό και την Μικρασιατική Καταστροφή. Η οπτική του βιβλίου είναι σαφώς αντιβενιζελική αλλά ο συγγραφέας καταφέρνει και τεκμηριώνει σε μεγάλο βαθμό όσα αναφέρει μέσα στηριζόμενος σε αρχειακές πηγές (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», επιστολές και υπομνήματα του Βενιζέλου, Ε.Λ.Ι.Α. αρχείο Βενιζέλου, κλπ) και σε έργα ευρείας αποδοχής (Michael Llewellyn Smith-«Το όραμα της Ιωνίας», Η ιστορία του Εθνικού Διχασμού κατά την αρθρογραφία Ελ. Βενιζέλου και του Ι. Μεταξά, Ιστορία του Ελληνικού Έθνους (εκδοτικής Αθηνών), Douglas Dakin- «Η ενοποίηση της Ελλάδας 1770-1923», Σταμάτιος Αντωνόπουλος-«Αι συνθήκαι Λονδίνου, Βουκουρεστίου και Αθηνών», κλπ). Κάποια χρήση αμφιλεγόμενων αντιβενιζελικών πηγών (Αντωνακέας, Μπαρμπής, κλπ) είναι περιορισμένη και "ελεγχόμενη" και δεν επηρεάζει την ορθότητα των επιχειρημάτων του συγγραφέα. Αν κάποιος θέλει να διαβάσει κάτι τεκμηριωμένο και διαφορετικό από την επιβαλλόμενη ωραιοποίηση του έργου του Βενιζέλου, αυτό είναι ένα βιβλίο που το συνιστώ.
[23/08/2017] pagaion.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Μια αλλη αποψη, αιρετικη συμφωνα με την εικονα του Ελ. Βενιζελου που κυριαρχει στη χωρα μας (οχι ομως εξω), στηριζομενη γερα σε αδιαμφισβητητα εγγραφα της εποχης του διχασμου και του Μικρασιατικου ολοκαυτωματος, του οποιου την ευθυνη ο συγγραφεας ευθεως αποδιδει στην, πανθομολογουμενη ηδη (τουλαχιστον απο τους ξενους ιστορικους) τυχοδιωκτικη πολιτικη του Βενιζελου, που εστειλε τον στρατο στη Μ. Ασια, εναντι νεφελωδων και αβεβαιων ανταλλαγματων, που του υποσχεθηκαν οχι ολοι οι λεγομενοι συμμαχοι, αλλα η δυας Λουντ Τζωρτζ & Κλεμανσω, μεχρις οτου επιτυχουν τις βλεψεις τους στη Μ. Ανατολη (οι Ιταλοι ηταν απροκαλυπτα εχθρικοι και οι ΗΠΑ αντιθετες). Επισης ανατρεπει τον μυθο οτι οι λεγομενοι συμμαχοι δηθεν αλλαξαν πολιτικη μετα την επανοδο του Κωνταντινου (1920), την οποια κρυφοεπιθυμουσαν και χρησιμοποιησαν ως δικαιολογια για να εγκαταλειψουν την Ελλαδα στην περιπετεια της. Τελος επιτυχης η συγκριση Σικελικης & Μικρασιατικης εκστρατειας, οπως και του διδυμου Αλκιβιαδη-Βενιζελου.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

1984
ORWELL GEORGE
€15.90 €7.95
(-50%)
Κερδίζετε €7.95
ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΡΗΛΙΟΣ: ΤΑ ΕΙΣ ΕΑΥΤΟΝ
MARCUS AURELIUS
€17.49 €8.74
(-50%)
Κερδίζετε €8.75

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS