Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΒΙΑ, 1943-1946 // Η ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ Η ΛΗΘΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΒΙΑ, 1943-1946

Η ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ Η ΛΗΘΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

+
-
ΜΟΥΜΤΖΗΣ ΣΑΚΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1568-0306
Τιμή Έκδοσης
€15.92
Τιμή Πολιτείας
€11.14
(-30%)
Κερδίζετε €4.78


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Ο συγγραφέας προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα εάν η εμφύλια βία που ξέσπασε από τα μέσα του 1943, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, ήταν απόρροια των τοπικών ιδιομορφιών και των συνθηκών της Κατοχής ή ήταν αποτέλεσμα του τριτοδιεθνιστικού χαρακτήρα του ΚΚΕ. Δηλαδή ουσιαστικά πήγαζε από τη λενινιστική θεωρία και πρακτική με την οποία ήταν μπολιασμένα τα Κ.Κ. Συγχρόνως ο συγγραφέας προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα εάν ο γενικευμένος Εμφύλιος πόλεμος 1947 - 1949 ήταν προϊόν ψυχρής πολιτικής επιλογής της ηγεσίας του ΚΚΕ ή προέκυψε από τις κοινωνικές συγκρούσεις της ελληνικής κοινωνίας. Εάν η εμφύλια σύρραξη ήταν κυρίως η αντανάκλαση των νεοδιαμορφούμενων συσχετισμών δυνάμεων στον ευρωπαϊκό χώρο και στη βαλκανική ή τελικά οφειλόταν στη "λευκή τρομοκρατία" του 1945 - 1946.
Αναλύοντας την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα την περίοδο 1943 - 1946 και τα συμβάντα στον ελληνικό στρατό της Μέσης Ανατολής το 1943 και το 1944, ο συγγραφέας συγκροτεί το δικό του ερμηνευτικό σχήμα.
Το παρόν βιβλίο αποτελεί τον Α' τόμο ενός δίτομου έργου που καλύπτει την περίοδο 1943 - 1950. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ Θ. ΒΕΡΕΜΗ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΩΣ ΜΟΡΦΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ
Οι πλάστες της κοινωνίας
Η πολιτική στράτευση και η θεολογική της διάσταση
ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ 1943 - 44: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ
Ελλάδα - 1943
Η είδηση και η ταχύτητα κυκλοφορίας της
Στρατός: ο ρόλος του το 1943 - 44
Απότακτοι
Οι απότακτοι και τα Τάγματα Ασφαλείας
Κίνημα 1935 - Δεκεμβριανά 1944: από διαφορετικές αφετηρίες στην ίδια κατάληξη
Τα κινήματα του 1943 στη Μέση Ανατολή
Το ΚΚΕ και τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ
Αντί Προλόγου
Η Μαύρη Αγορά
Οι "πλουτίσαντες επί κατοχής"
Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1944
Η δύναμη του ΕΑΜ κατά την απελευθέρωση
Τα δύο καθοριστικά γεγονότα του Νοεμβρίου 1944
ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ
Η κατάληψη της εξουσίας του ΚΚΕ κατά τη Δεκεμβριανή σύγκρουση
Δεκέμβριος 1944
Η αφήγηση του Νικηφόρου
Οι επιθέσεις του ΕΛΑΣ στα Αστυνομικά Τμήματα
Το πολεμικό τοπίο μετά τις 20 Δεκεμβρίου 1944
"Πτώση" της Καισαριανής
Ο ρόλος των ελληνικών κυβερνητικών δυνάμεων στα Δεκεμβριανά
Η σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών στις 26 και 27 Δεκεμβρίου και οι προτάσεις-όροι του Σιάντου για ανακωχή
Ήταν αυθόρμητη η εξέγερση των Δεκεμβριανών;
Η ΟΠΛΑ και η πολιτοφυλακή, η ομηρία και οι εκτελέσεις
Επίλογος για τα Δεκεμβριανά
Θεσσαλονίκη, Νοέμβριος - Δεκέμβριος 1944
Σιάντος, Ιωαννίδης, Παπανδρέου οι πρωταγωνιστές της σύγκρουσης που χάραξε την πορεία της χώρας για τα επόμενα 30 χρόνια
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΑΛΛΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ, ΙΤΑΛΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ 1944
Γαλλία
Ιταλία
Βέλγιο
1945 - 1946
Τι είναι η πολιτική περιθωριοποίηση του αντιπάλου
Η Βρετανική πολιτική μετά τα Δεκεμβριανά
Συνοπτική περιγραφή της οικονομικής κατάστασης του 1946
Λευκή τρομοκρατία: οι διαστάσεις της
Αιτήματα της βάσης, επιλογές της ηγεσίας
Οι εκλογές του 1946 και η αποχή
Η εθνικόφρων παράταξη και η λογική της σύγκρουσης
Ήταν υπαρκτή η Σλαβική επιβουλή;
Ένας ενδιαφέρων διάλογος: ο Ζέβγος συζητά με τον Κοστόφ
Μπούλκες
Είχε κοινωνικές αιτίες ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος;
Διεθνής κατάσταση 1945 - 1946
Οι αγγλοσοβιετικές σχέσεις διαρκούντος του πολέμου
Ιράν, Νοέμβριος 1945 - Μάιος 1946
Η διάσκεψη του Μπρέντον Γουντς και η Σοβιετική Ένωση
Το γερμανικό πρόβλημα - μερικά σχόλια
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΩΝΥΜΙΩΝ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΟΡΩΝ
Λεπτομέρειες
ISBN139789604584727
ΕκδότηςΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2013
Αριθμός σελίδων370
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΒΕΡΕΜΗΣ ΘΑΝΟΣ
ΕπιμέλειαΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
Κωδικός Πολιτείας1568-0306
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

leonfx, Histor10, Α.Πα., antpth, Ανταίος.Φ, Βιβλιοφάγος, Theodoros_g

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

leonfx, costananidas, kosdimoger, antpth, Theodoros_g, aligeo68

Κριτικές για το προϊόν

[29/08/2021] jjjohnny.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:1
Ανεξάρτητα εαν συμφωνεί κάποιος με τις απόψεις του συγγραφέα ή όχι, νομίζω πως το βιβλίο είναι εξαιρετικά τεκμηριωμένο στο αντικείμενο που πραγματεύεται. Ασφαλώς και η ιστορία της περιόδου είναι πολύπλευρη και δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι πτυχές σε ένα πόνημα τέτοιου μεγέθους. Τα σχόλια κάποιων αναγνωστών παραπάνω μου φαντάζουν εντελώς ανυπόστατα- η Ορθοκωστά είναι ένα από τα 7 μόνον λογοτεχνικά κείμενα μέσα στα εκατοντάδες που αναφέρονται στις πηγές του βιβλίου.
[01/06/2020] Ιωάννης Ζ..   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο. Ο συγγραφέας δεν στηρίζεται σε "ακροδεξιές" πηγές αλλά κυρίως σε εαμικές και φιλο-εαμικές πηγές καθώς και σε αναγνωρισμένα και ευρείας αποδοχής έργα (Θανάσης Χατζής,«Η νικηφόρα που χάθηκε». Γιάννης Ιωαννίδης,«Αναμνήσεις». Χαρίλαος Μηχιώτης,«Δραματική πορεία». Χάγκεν Φλάισερ, «Στέμμα και σβάστικα». Σπύρος Γασπαρινάτος «Κατοχή, Απελευθέρωση-Δεκεμβριανά-Βάρκιζα». Ντέιβιντ Κλόουζ «Οι ρίζες του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα»,κλπ). Πολύ ενδιαφέροντα τα κεφάλαια...για την μαύρη αγορά και τους «πλουτίσαντες επί κατοχής». Τα αίτια που οδήγησαν στα Δεκεμβριανά. Η περίφημη «λευκή τρομοκρατία» σε ποιο βαθμό εφαρμόστηκε και αν όντως ήταν καταλυτικός παράγοντας για τις εμφύλιες συγκρούσεις. Και φυσικά η σύγκριση της ελληνικής πραγματικότητας με το διεθνές πολιτικό σκηνικό εκείνης της περιόδου και πόσο επηρεάστηκε η Ελλάδα από τις εξελίξεις στην Ευρώπη.
[28/05/2020] apoapost.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:0
Ο συγγραφέας του βιβλίου είναι αντικομμουνιστής με ακροδεξιές απόψεις, επομένως είναι προφανές ότι θα στηρίξει το παλιό αφήγημα των "τριών γύρων" σε μια πιο εκσυγχρονισμένη εκδοχή. Η ελληνική ιστοριογραφία έχει μπουχτίσει από όλη αυτή την ιδεοληπτική υστερία που εκπορεύεται είτε από την αριστερά είτε από τη δεξιά, η οποία αναμασά τις παλιές προβληματικές θεωρίες και δεν βοηθάει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, αλλά τα πάντα συσκοτίζονται μέσα στο πάθος και τον ιδεολογικό φανατισμό. Έχουμε δει την τελευταία δεκαετία υπέροχα βιβλία προς αυτή τη κατεύθυνση όπως του κυρίου Πολυμέρη Βόγλη και άλλων. Όποιος θέλει να δει την ουσία του πράγματος ψάχνει μελέτες με επιστημονική τεκμηρίωση και κύρος, όποιος θέλει να φανατιστεί με εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα διαβάζει βιβλία όπως του κυρίου Μουμτζή.
[25/05/2020] Μιλτιάδης Μ.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:2
Το βιβλίο αυτό εντάσσεται στην λεγόμενη "αναθεωρητική" προσέγγιση του Εμφυλίου. Σε γενικές γραμμές ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι το μονολιθικό, άκαμπτο και αντιδημοκρατικό ΚΚΕ είχε προαποφασίσει την κατάληψη της εξουσίας από το 1943. Ότι η απόφαση για ένοπλη εξέγερση τον Δεκέμβρη «πήγαζε από τη λενινιστική θεωρία και πρακτική με την οποία ήταν μπολιασμένο το ΚΚΕ». Στην πραγματικότητα ο συγγραφέας παραβιάζει ανοικτές θύρες. Προφανώς και οι επιθέσεις του ΕΛΑΣ στα αστυνομικά τμήματα και στου Μακρυγιάννη ήταν σχεδιασμένες (αν και κακοσχεδιασμένες). Αυτό δεν το αμφισβήτησε κανείς. Το ζήτημα είναι αν υπήρχε συγκεκριμένη πρόθεση ευθύς εξαρχής από το ΕΑΜ και το ΚΚΕ για βίαιη κατάληψη της εξουσίας. Και είτε το θέλουμε είτε όχι, τέτοια πρόθεση δεν υπήρχε. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η άποψη του συγγραφέα για τα Τάγματα Ασφαλείας. Υιοθετεί την άποψη του Γουντχάουζ ότι η δραστηριότητά τους δεν ήταν φιλοναζιστική αλλά αντικομουνιστική. Παραβλέπει το γεγονός ότι τα Τάγματα επιχειρούσαν μαζί με γερμανικές μονάδες εναντίον του ΕΛΑΣ, και προσμετρούσαν τις απώλειες Γερμανών στρατιωτών ως «δικές τους».Το συμπέρασμα του συγγραφέα ότι η Λευκή Τρομοκρατία, οι αντεκδικήσεις δηλαδή των δεξιών προς τους κομμουνιστές, ήταν αποτέλεσμα της Ερυθράς τρομοκρατίας και των σφαγών του Δεκέμβρη. Τα επιχειρήματά του σε πολλές περιπτώσεις δεν τεκμηριώνονται. Για παράδειγμα προκειμένου να υποστηρίξει τα Τάγματα Ασφαλείας, παραπέμπει σε ... μυθιστορήματα όπως η Ορθοκωστά του Γρηγόρη Βαλτινού, αγνοώντας επιδεικτικά εμπεριστατωμένες μελέτες για την δομή και τη δράση των ταγμάτων όπως π.χ. η «Αυτολογοκριμένη Μνήμη» του Τάσου Κωστόπουλου.Το αφήγημα επομένως του Σάκη Μουμτζή δεν στηρίζεται σε γερά θεμέλια. Μπορεί να έχει ορισμένες εύστοχες παρατηρήσεις και να θέτει προβληματισμούς, αλλά δεν διεισδύει εις βάθος και στερείται εμπεριστατωμένης τεκμηρίωσης.
[11/03/2020] Βιβλιοφάγος.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Ενα απο τα πιο ολοκληρωμενα εργα που εχουν γραφτει για τον ελληνικο εμφυλιο πολεμο. Πολυ αναλυτικο, χωρις να γινεται ομως κουραστικο, επαρκεστατα τεκμηριωμενο και με πολυ καλο υφος γραφης, καλυπτει ολες τις πτυχες του ζητηματος(πολιτικο, διπλωματικο, στρατιωτικο τομεα, διεθνες περιβαλλον κλπ) ωστε ο αναγνωστης να εχει μια πληρη εικονα. Ο συγγραφεας ως πρωην αριστερος, εχει την δυνατοτητα να διεισδυει στην νοοτροπια των πρωταγωνιστων της ηττημενης πλευρας και να κατανοει καλυτερα, κινητρα, αποφασεις κλπ. Στον πρωτο τομο εχουμε την περιοδο 1943(που ορθως θεωρειται ως το ετος εναρξης του εμφυλιου πολεμου) εως και το ετος 1946.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΚΑΙΖΕΝ: ΜΙΚΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
MOWRER R. ROBERT
€14.07 €5.63
(-60%)
Κερδίζετε €8.44
Η ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
NORTHRUP CHRISTIANE
€39.19 €15.68
(-60%)
Κερδίζετε €23.51

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS