Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΠΑΤΜΟΣ // ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ

ΠΑΤΜΟΣ

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ

ΤΑΛΙΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΧΑΤΖΗΦΩΤΗΣ Μ. ΙΩΑΝΝΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 2801-0482




Παρουσίαση

Το καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, κτίσμα βυζαντινό, έχει σκεπάσει τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης της Πάτμου και του ναού της Άρτεμης, που μαζί με τον Απόλλωνα λατρεύονταν κατά την αρχαιότητα στο νησί. Σώθηκαν, όμως, επιγραφές που μαρτυρούν ότι υπήρχε σ' αυτό ζωή, λατρεία και εξάρτηση από τη Μίλητο. Όπως γράφει ο Μ. Μαλανδράκης, η ανέγερση ναού προς τιμήν της Άρτεμης αποδίδεται στον Ορέστη: "Κατά τίνα αναθηματικήν επιγραφήν αποκαλυφθείσαν εν τη μονή επί τίνος τάφου Ορέστης ο νιος του Αγαμέμνονος μετά τον φόνον της μητρός του Κλυταιμνήστρας καταδιωκόμενος υπό των Εριννύων κατέφυγεν εις Πάτμον και ανήγειρεν εκεί τον ναόν της Σκυθίας ή Ταυροπόλου Αρτέμιδος".
Στο Σκευοφυλάκιο του Καθολικού της Μονής είναι εντοιχισμένη μια αρχαία επιγραφή που κάνει λόγο για μια ιέρεια Βήρα από το Άργος, που θυσίαζε στη θεά μικρά κατσίκια. Σύμφωνα με τον καθηγητή Δ. Παντερμαλή, "από κατσίκια προέρχονταν πιθανότατα και τα δέρματα που η επεξεργασία τους γινόταν στο παραλιακό αρχαίο βυρσοδεψείο του νησιού".
Με την εξορία από τον αυτοκράτορα Δομιτιανό του Ευαγγελιστή Ιωάννη, που έφτασε εκεί το 95 μ.Χ. μαζί με το μαθητή του Πρόχορο, και αργότερα με τον ερχομό του Οσίου Χριστοδούλου του Λατρηνού, τα κατάλοιπα της αρχαίας λατρείας εξαφανίστηκαν γίνεται μάλιστα λόγος για καταστροφή αγάλματος της θεάς που σωζόταν ως τον 11ο αι. μ.Χ. [...] (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Η Πάτμος αρμενίζει στο χρόνο
Ιστορικό περίγραμμα
Λεπτομέρειες
ISBN139789604642410
ΕκδότηςΜΙΛΗΤΟΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΦεβρουάριος 2012
Αριθμός σελίδων160
Διαστάσεις29x29
Κωδικός Πολιτείας2801-0482
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

evi201003

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ
FEUERBACH LUDWIG
€23.32 €10.49
(-55%)
Κερδίζετε €12.83
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
PRUDHOMME SYLVAIN
€20.00 €10.00
(-50%)
Κερδίζετε €10.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS