Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ 1430-1912

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 2430-0755




Παρουσίαση

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών κυκλοφορεί με ιδιαίτερη ικανοποίηση την "Τοπογραφία της Θεσσαλονίκης κατά την εποχή της τουρκοκρατίας" του διευθυντού του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας κ. Βασίλη Δημητριάδη, γνωστού για την επίδοσή του στον κλάδο της τουρκολογίας. Ένα μεγάλο κενό καλύπτει η έκδοση αυτή που ανιστορεί την ταυτότητα της πόλης σε μια από τις πιο μορφολογικά άγνωστες περιόδους της ιστορίας της.
Τοπογραφικές μελέτες της Θεσσαλονίκης έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα πολλές, αλλά κυρίως για την αρχαία και τη βυζαντινή εποχή. "Η τοπογραφία της Θεσσαλονίκης κατά την τουρκοκρατία, όπως γράφει και ο συγγραφέας στην εισαγωγή του βιβλίου του, πολύ λίγο έχει απασχολήσει τους ερευνητές, κι αυτό μόνο για να αντλήσουν στοιχεία που θα τους βοηθούσαν να προσδιορίσουν τη θέση διαφόρων βυζαντινών κτισμάτων, κυρίως ναών και μοναστηριών. Ακόμη και παλαιοί ερευνητές και περιηγητές, που έζησαν στην τουρκοκρατία και γνώρισαν τη Θεσσαλονίκη της εποχής εκείνης, πολύ λίγες πληροφορίες προσφέρουν για τη μορφή της σύγχρονής τους πόλης". Έτσι η παρούσα μελέτη του κ. Βασίλη Δημητριάδη έρχεται να καλύψει ως προς το σημείο αυτό ένα πραγματικό κενό.
Ο κ. Βασίλης Δημητριάδης εργάστηκε με εφόδια τις βαθειές του γνώσεις, την επιστημονική του κατάρτιση και τη μεγάλη του εμπειρία, σε μια προσπάθεια να αποδώσει το πολεοδομικό και μνημειακό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης και τις ριζικές του εναλλαγές κατά την τουρκοκρατία. Η αλληλουχία αυτή των εναλλαγών είναι πολυκύμαντη και σταθμική, ανάλογα με τις μεταβολές που έχει υποστεί η "πρώτη μετά την πρώτην" πόλη της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η μετάπτωση από την ελευθερία στη δουλεία, με έναν κυρίαρχο που έφερε μαζί του δομές διοίκησης, οικονομίας και τρόπου ζωής τελείως διάφορους, ήταν επόμενο να αλλάξει την πολεοδομική υφή και την τοπογραφία κατά τρόπο άμεσο και ριζικό.
Μεταβολές επιβλήθηκαν κατόπιν και από τις άλλες συνθήκες. Τα πληθυσμιακά ρεύματα και οι επαναστάσεις σημάδεψαν αποφασιστικά τη ζωή της πόλης κατά τα 500 χρόνια της τουρκοκρατίας. Μεταξύ αυτών είναι η κατά καιρούς συρροή προσφύγων, η συνεχής εναλλαγή του τρόπου της ζωής που επιβαλλόταν από τις εξελίξεις των κοινωνικών, πολιτικών και πολεμικών διακυμάνσεων και από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στην παραγωγή και την οικονομία.
Έτσι στην ίδια γη κατά τη μισή χιλιετία έχουμε ένα πλήθος όψεων σε μορφές εποπτικών εικόνων πολεοδομικής συγκρότησης, οικοδομημένης επιφάνειας και χωροταξικής διάταξης, καθώς και εξέλιξης και διαφοροποίησης μνημείων. Το έργο λοιπόν του ιστορικού και ερευνητή στην τοπογραφία επιδιώκει την έξοδο από έναν πραγματικό δαίδαλο που επιτείνεται από τις ανεπαλήθευτες παραδόσεις και ερμηνείες των περασμένων εποχών. Από τον τοπογραφικό και πολεοδομικό αυτόν δαίδαλο και από τη σύγχυση που επικρατεί ως προς την εναλλαγή των όψεων της Θεσσαλονίκης στα χρόνια αυτά επιδιώκει να μας απαλλάξει ο Βασίλης Δημητριάδης. Με όργανα τη μελέτη, την αντιπαράθεση, τη σύγκριση, την επιστημοσύνη, την αφοσίωση στην ιστορική αλήθεια και στην ανταπόκριση των στοιχείων προς την πραγματικότητα, μας παρουσιάζει καρπό μόχθου το παρόν έργο. Τούτο είναι όμως ταυτόχρονα και αποτέλεσμα της αναμφισβήτητης αγάπης που τρέφει για την πόλη και τους ανθρώπους της, την αιώνια Θεσσαλονίκη και το πλήθος των κατοίκων της.
Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών πιστεύει ότι η ευγενική, ωραία και επίμοχθη προσφορά του κ. Δημητριάδη, θα συμβάλει στο να προχωρήσουν οι έρευνες ακόμη περισσότερο προς την ίδια κατεύθυνση και να ανιστορηθεί πληρέστερα η ροή της ζωής της Θεσσαλονίκης. Είναι τόσο απαραίτητη όχι μόνον για την επιστήμη της ιστορίας, αλλά και για την παράδοση και γνώση της ιδιαίτερης ταυτότητας της πόλης και των ανθρώπων της. Εξάλλου η προσφορά αυτή του συγγραφέα προσλαμβάνει ιδιαίτερη αίγλη και επικαιρότητα, αφού σε δύο χρόνια η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να γιορτάσει την επέτειο των 2.300 χρόνων της συνεχούς ζωής της στον κόσμο ως μεγαλούπολη και φωτοδότρα πολιτισμού. Χρίστος Λαμπρινός, Γενικός Γραμματέας Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περιεχόμενα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΙΚΟΝΩΝ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΧΑΡΤΩΝ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ
ΜΕΡΟΣ Α' ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΕΣ
1. Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ
2. ΟΙ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 15ο ΑΙΩΝΑ
Συνοικίες: Αγ. Μήνα, Χρυσή, Ομφαλού, Αγ. Δημητρίου, Καταφυγής, Αχειροποιήτου, Αγ. Πελαγίας, Ιπποδρομίου, Αγ. Ισαάκ, Ασωμάτων, Γιάννη Μαύρου Κάλη
Τοποθεσίες της Θεσσαλονίκης τον 15ο αιώνα
Οι Εβραίοι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης τον 15ο αιώνα
3. ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ
Α. ΚΑΤΑ ΤΟΝ 16ο-17ο ΑΙΩΝΑ
Β. ΚΑΤΑ ΤΟΝ 18ο-19ο ΑΙΩΝΑ
Γ. ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ
Συνοικίες: Αγ. Υπατίου, Tuzlu Cesme, Αγ. Κωνσταντίνου, Kebir Manastir, Παναγούδας, Αγ. Αθανασίου, Αγ. Νικολάου, Cavus Manastir, Yanik Manastir, Metrepolid, Kizlar Manastiri, Tavsan Manastiri
4. ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ
Α. ΚΑΤΑ ΤΟΝ 16ο-17ο ΑΙΩΝΑ
Β. ΚΑΤΑ ΤΟΝ 18ο-19ο ΑΙΩΝΑ
Γ. ΚΑΤΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ
Συνοικίες: Ahmed Subasi, Mes'ud Hasan, Iki Serife, Hayreddincik, Pinti Hasan, Ishak Pasa, Suluca, Haci Mu'min, Musa Baba, Saray 'Atik (Eski Saray), Kasimiye, Mu'id 'Alaeddin, Haci Isma'il, Tarakci, Astarci, Ya'kub Pasa, Haci Iskender, Yilan Mermer, Sehabeddin, Kazaz Haci Mustafa, Kazaz Haci Musa, Porta Kapi, Sinan Pasa, Koca Kasim Pasa, 'Ali Pasa, Hoca Burhan, Haci Hasan, 'Abdullah Kadi, Sinancik, Katib Musliheddin, Kara Haci, Balat, Hamza Bey, Sari Hatib, Kara Haci-oglu, Yahya Bali, Gulmez-oglu, Burmali Cami', Cezeri Kasim Pasa, Akce Mescid, Sulu Pasa, Dabag Hayreddin, Timurtas
5. ΟΙ ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ
Α. ΚΑΤΑ ΤΟΝ 16ο-19ο ΑΙΩΝΑ
Β. ΚΑΤΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ
Συνοικίες: Rogoz (ή Rogos), Aya Sofya, Kaldirgoc, Pulya, Leviye, Aguda, Baru, Findik, Kadi, Bedaron, Yeni Havlu, Kulhan, Ez-Haim, Salhane, Tophane, Cedide και Malta
6. ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Α. ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Β. Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ
Η Εγνατία, Λεωφόρος Belediye, Λεωφόρος Sabri Pasa, Η περιοχή της Αγοράς, Η περιοχή του λιμανιού (Istira), Η παραλία (Rihtim)
7. Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ
8. Η ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οι χείμαρροι, Η συνοικία Hamidiye, Η συνοικία Cayir
ΜΕΡΟΣ Β' ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ
1. ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ:
Άγ. Μηνάς, Μητρόπολη, Άγ. Νικόλαος, Παναγούδα, Υπαπαντή, Άγ. Υπάτιος, Άγ. Αθανάσιος, Μεγάλη ή Νέα Παναγία, Άγ. Αντώνιος, Άγ. Κωνσταντίνος, Άγ. Νικόλαος Ορφανός, Ναός του Σωτήρος, Παναγία Ελεούσα και Αγ. Παρασκευή, Παναγία Ελεούσα, Μετόχια, Μονές (Μονή Βλατάδων Αγ. Θεοδώρα, Παναγία Λαοδηγήτρια, Μονή Υπομιμνήσκοντος, Ξένες εκκλησίες)
2. ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Α. Η ΙΔΡΥΣΗ, Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ
Β. ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ:
Eski Cuma', Aya Sofya, Kasimiye, Hortac Efendi, Seray Atik, Ya'kub Pasa, Ishakiye, Iki Serife, Cezeri Kasim Pasa, Fethiye, Akce Mescid, Kazancilar, Burmali, Τζαμί του Koca Mustafa Pasa, Pismaniye, Τζαμί του Nu'man Pasa, Τζαμί του Ishak Pasa, Suluca, Τζαμί του Selim Pasa (Sa'atli Cami'), Τζαμί του Hamza Bey, Biyikli Suleyman Aga, Τζαμί του Esbak Mufti Efendi (Topal Mehmed Aga), Τζαμί του Koca Kasim Pasa, Τζαμί του Kara Ali Tekkesi, Yilan Mermer, Kelemeriye Kapisi Tekkesi, Cinarli, Kadir Baba Tekkesi, Kapan, Τζαμί του Ahmed Pasa, Τζαμί της Πύλης του Γιαλού (Yali Kapisi), Το τζαμί κοντά στη Σκάλα (Iksele Kubrinda), Τζαμί του Kadi Kemal, Τζαμί των Βυρσοδεψείων (Dabaghane Cami'i), Τζαμί του Popara, Παλαιό τζαμί (Eski Cami'), Τζαμί του Davud Pasa, Νέο Τζαμί (Yeni Cami')
Γ. ΤΑ ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΑ ΤΕΜΕΝΗ (MESCID)
3. ΟΙ ΣΥΝΑΓΩΓΕΣ
4. ΟΙ ΤΕΚΕΔΕΣ
5. ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Τα ελληνικά σχολεία, Τα τουρκικά σχολεία, Τα εβραϊκά σχολεία, Ξένα σχολεία
6. ΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΒΑΝ ΣΕΡΑΓΙΑ
7. ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
8. ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ
9. Η ΥΔΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το υδραγωγείο του Λεμπέτ, Το υδραγωγείο του Χορτιάτη
10. ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΥΣΩΛΕΙΑ
ΕΠΙΜΕΤΡΟ
Α. ΕΠΙΔΗΜΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Β. ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Γ. Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ:
-ΠΡΟΣΘΗΚΗ
-ΕΓΓΡΑΦΑ
-SUMMARY
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ:
ΟΙ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 1912
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΟΝΟΜΑΤΩΝ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
Λεπτομέρειες
ISBN139789604670376
ΕκδότηςΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΦΟΙ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ
Σειρά
ΒραβείοΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2008
Αριθμός σελίδων570
Διαστάσεις29x22
ΠρόλογοςΛΑΜΠΡΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ
Κωδικός Πολιτείας2430-0755
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ
ALHARTHI JOKHA
€13.00 €6.50
(-50%)
Κερδίζετε €6.50
Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
WOHLLEBEN PETER
€12.20 €6.10
(-50%)
Κερδίζετε €6.10

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS