Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΜΙΑΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΜΙΑΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

ΠΑΠΠΑ ΕΛΛΗ
Κωδ. Πολιτείας: 2829-0206




Παρουσίαση

(. . .) Η Έλλη Παπά καταδικάστηκε σε θάνατο τον Φεβρουάριο του 1952, μαζί με τον Νίκο Μπελογιάννη και τους συναγωνιστές του Δημήτρη Μπάτση, Νικόλαο Καλούμενο και Ηλία Αργυριάδη εκείνη δεν εκτελέστηκε γιατί ο γιος της ήταν, εκείνη την εποχή, μόλις επτά μηνών. (. . .) Στα κείμενά της αποδίδει τα πράγματα όπως τα γνώρισε η ίδια, όπως τα αντιλήφθηκε, ή ακόμη και όπως τα ερμήνευσε και τα πίστευε. Άφησε πίσω της τους κομματικούς κανόνες και τον επίσημο κομματικό δρόμο, προκαλώντας την αναμενόμενη και εύλογη αντίδραση και δυσπιστία της ηγεσίας. Ωστόσο, ακόμη και εκτός κομματικού κορμού δεν έπαψε να μάχεται ως κομμουνίστρια και να συντάσσεται με τις βασικές ιδεολογικές αρχές του κινήματος, πιστεύοντας και ελπίζοντας μέχρι τέλους ότι την ουσιαστική λύση για τα κοινωνικά προβλήματα του τόπου θα έδινε αφενός η ενότητα της Αριστεράς και αφετέρου η συνεργασία της με τις όμορες πολιτικές δυνάμεις. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)

«Η Έλλη Παππά εξιστορεί τη ζωή της ανάμεσα σε τέτοια κομματικά στελέχη τα περισσότερα από τα οποία είτε ζούσαν ακόμα όταν ήμουν μικρή είτε είχα ακούσει να μιλούν γι’ αυτά μέσα στο σπίτι. Έτσι, αυτό το βιβλίο, το γραμμένο με αγανάκτηση και πίκρα, με όψιμη αυτογνωσία και όχι χωρίς χιούμορ, μοιάζει με μια πινακοθήκη τεράτων τα οποία τυχαίνει να ξέρω. Ανακινεί λοιπόν πλήθος αναμνήσεων από την παιδική μου ηλικία: ονόματα που δεν είχαν πρόσωπο και πρόσωπα χωρίς ονόματα που μπαινόβγαιναν στο σπίτι της οδού Αντιοχείας, στην Πατησίων· κι άλλα πρόσωπα αφανών αγωνιστών με ζωές κατεστραμμένες που αιωρούνταν ανάμεσα στις Συμπληγάδες: απ’ τη μια οι μοναρχοφασίστες κι απ’ την άλλη οι σοσιαλφασίστες· πώς να ζήσεις σαν αληθινός δημοκράτης; (...) Οι Μαρτυρίες μιας διαδρομής αποτελούν πράγματι μια διαθήκη και μια καταγγελία. Όλα όσα περιγράφει η Έλλη Παππά είναι γνωστά, τουλάχιστον σε ανθρώπους που μεγάλωσαν σε οικογένειες Κουκουέδων· όλα έχουν ακουστεί σε ψιθύρους, σε θραύσματα παραπόνων, σε μισές κατηγόριες. Αλλά η ιστορική αλήθεια έχει αργήσει υπερβολικά: σιωπή επιβλήθηκε· άνθρωποι χωρίς ισχυρή προσωπικότητα πολτοποιήθηκαν· έχασαν την ανεξαρτησία της σκέψης τους, την ατομικότητά τους. » (Σώτη Τριανταφύλλου, bookpress.gr, 26/10/2010)

«Τα κείμενα χαρακτηρίζονται από τον προσωπικό τόνο της Έλλης Παππά και σαφώς συναρτώνται «με το είδος και το μέγεθος της εμπλοκής της» στα πράγματα που έζησε. Ωστόσο, οι απόψεις της δεν μπορεί να θεωρούνται «μια ακόμη μαρτυρία», όπως διαβάζουμε σε διάφορα δημοσιεύματα, για την οποία «θα κρίνει η Ιστορία». Μεταφέρουν με ψυχραιμία και στέρεη θεωρητική και ηθική βάση το κλίμα μιας ολόκληρης εποχής. (...) Διαβάζοντας το Δελτίο Τύπου και το αυτί της κατά τα λοιπά εξαιρετικής έκδοσης, όπως και ορισμένα τσιγκούνικα δημοσιεύματα στον Τύπο, αναρωτιέμαι το σοκ που θα νιώσει ο ανεπηρέαστος αναγνώστης μόλις τελικά διαβάσει το ίδιο το βιβλίο, μόλις έρθει αντιμέτωπος με τα σταράτα και χωρίς υπεκφυγές λόγια της Παππά. Ένα παράδειγμα, ανάμεσα σε πολλά: «Είναι ένα από τα μεγάλα ιστορικά παράδοξα η άνεση με την οποία οι επαναστατικές δυνάμεις της Ευρώπης, που επαγγέλονταν την ελευθερία και την αδελφότητα, εφάρμοζαν τις πιο βρώμικες μεθόδους, για να εξοντώσουν τους δικούς τους αγωνιστές, όταν έκριναν πως αποτελούσαν εμπόδιο στην περαιτέρω πορεία της επανάστασης ή στην οπισθοδρόμησή της.» (Κ.Β. Κατσουλάρης, bookpress.gr, 27/10/2010)
Λεπτομέρειες
ISBN139789604760756
ΕκδότηςΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
ΣειράΜΑΡΤΥΡΙΕΣ 2
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2010
Αριθμός σελίδων352
Διαστάσεις24x16
ΕπιμέλειαΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ
Κωδικός Πολιτείας2829-0206
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

ΑΙΜΙΛΙΟΣ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

mitsost, godot, blacktom

Κριτικές για το προϊόν

[18/01/2019] pagaion.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:3
Ορος της συγγραφεα να εκδοθει μετα τον θανατο της. Συζυγος του Μπελογιαννη, φυλακισμενη μαζι του, περιγραφει την πορεια της στο ΚΚΕ. Αποδιδει στον Ζαχαριαδη την μη διασωση του Μπελογιαννη, μολονοτι, οπως γραφει, θα μπορουσε να το κανει με μια εκπομπη του Ρ/Σ που εξεπεμπε απο το Βουκουρεστι. Ανατριχιλα προκαλουν οι εγγραφες για την καταγγελια του ηδη εκτελεσμενου Πλουμπιδη απο το ΚΚΕ ως πρακτορα των Αμερικανων, που δηθεν ζουσε πλουσιοπαροχα στις ΗΠΑ, αλλα και για την ολομελεια του 1949 που μιλουσε για αυτοδιαθεση των ΣΝΟΦΙΤΩΝ . Περιγραφει πως οι περισσοτεροι συγκρατουμενοι της, αλλα και η ιδια δεν πιστεψαν ουτε συμφωνουσαν πλην σιωπουσαν γιατι αυτο απαιτουσε η κομματικη πειθαρχια. Τοση ανεξαρτησια σκεψης και εκφρασης. Τελος αναφερει τον συνωμμοτικο ρολο κομμουνιστων ηθοποιων, με μετεπειτα λαμπρες καριερες στο αστικο κρατος που αγωνιστηκαν να ανατρεψουν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΑΞΕΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
€25.00 €12.50
(-50%)
Κερδίζετε €12.50
Οι τελευταίες σελίδες από το ημερολόγιο μιας γυναίκας
BRYUSOV VALERY
€10.60 €4.77
(-55%)
Κερδίζετε €5.83

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS