Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΓΟΥΛΦ ΧΟΛ (ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ)

ΓΟΥΛΦ ΧΟΛ (ΤΟΜΟΣ Α')

MANTEL HILARY
Κωδ. Πολιτείας: 3250-0455




Παρουσίαση

"Κλείδωσε τον Κρόμγουελ σ' ένα μπουντρούμι το πρωί", έλεγε ο Τόμας Μορ, "και το βράδυ θα τον βρεις να κάθεται πάνω σε χοντρές μαξιλάρες και να τρώει πιτσούνια, ενώ όλοι οι φύλακες θα έχουν βρεθεί να του χρωστάνε λεφτά".
Η Αγγλία των Τιδόρ τη δεκαετία του 1520 βρίσκεται στα πρόθυρα του χάους. Ο Ερρίκος Η΄ θέλει πάση θυσία να αποκτήσει γιο, ώστε να διασφαλίσει τη διαδοχή στο θρόνο και να αποφευχθεί η πιθανότητα του εμφύλιου πολέμου. Η Αικατερίνη της Αραγώνας, σύζυγός του επί δύο δεκαετίες, δεν του γέννησε διάδοχο θέλει να ακυρώσει το γάμο του και να παντρευτεί την ερωμένη του Άννα Μπολέιν. Οι επιθυμίες του προσκρούουν στην αρνητική στάση του πάπα της Ρώμης, στάση για την οποία το τίμημα θα το πληρώσει αρχικά ο Λόρδος Καγκελάριος του Ερρίκου, ο περίφημος αρχιεπίσκοπος Γούλσι.
Τον γόρδιο δεσμό καλείται να λύσει ο Τόμας Κρόμγουελ, δεξί χέρι του Γούλσι, που μετά την πτώση του προστάτη του θα κατορθώσει με τη σιδερένια του θέληση και τον πραγματισμό του όχι μόνο να επιβιώσει στη λυκοφωλιά της αυλής των Τιδόρ αλλά να γίνει ο άνθρωπος κλειδί της διακυβέρνησης του Ερρίκου. Ο ταπεινής καταγωγής Κρόμγουελ, γιος ενός ταπεινού σιδερά, είναι ο άνθρωπος που θα συγκρουστεί με τους εκπροσώπους του σκοταδισμού και της μισαλλοδοξίας και θα πρωταγωνιστήσει στη ρήξη της Αγγλίας με τη Ρώμη και στην εισαγωγή της Μεταρρύθμισης, έχοντας πάντα κατά νου, λόγω και των προσωπικών του βιωμάτων, ότι όλα ισορροπούν σε ένα τεντωμένο σκοινί, ότι όλα αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η 58χρονη Χίλαρι Μαντέλ δεν είναι άγνωστη στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Τρία μυθιστορήματά της έχουν κυκλοφορήσει από το 1995 στη χώρα μας. Το Γουλφ Χολ είναι το καλύτερο βιβλίο της και δικαίως τιμήθηκε πέρυσι με το Βραβείο Βooker. Τέσσερα χρόνια διήρκεσε η έρευνα της συγγραφέως στα ντοκουμέντα και στα αρχεία της εποχής, που τα αξιοποίησε κατά τρόπο θα λέγαμε ιδεώδη. Χωρίς να ενδίδει στα στερεότυπα, εκμεταλλεύθηκε το υπάρχον υλικό και συνέθεσε τα πορτρέτα των πρωταγωνιστών της με βάση τα πραγματικά γεγονότα. Ο Τόμας Μορ δεν ήταν ο αδιάφθορος καθολικός που τόλμησε να αντιπαρατεθεί στον "ακόλαστο" βασιλιά, αλλά ένας σκληρός άνθρωπος- και απηνής διώκτης των προτεσταντών. Όπως αντίστοιχα ο Ρόμπερτ Γκρέιβς ανέδειξε έναν ρωμαίο αυτοκράτορα που υπήρξε "μαύρο πρόβατο" στο αριστούργημά του Εγώ ο Κλαύδιος, έτσι και αυτή δημιούργησε το πορτρέτο ενός Κρόμγουελ που απεχθανόταν την εξουσία των ευγενών, τις δεισιδαιμονίες του κλήρου, ενός μορφωμένου "λουθηρανού" που δημιούργησε τις βάσεις ενός αστικού κράτους, το οποίο αργότερα θα έβγαινε στις ανοιχτές θάλασσες και θα καθίστατο αυτοκρατορία μέσα σε λίγα χρόνια. Διεισδύοντας φαντασιακά στον ψυχισμό του πρωταγωνιστή της, ζωντάνεψε εκ νέου μια ολόκληρη εποχή και μέσα από αυτήν την άνοδο της μεσαίας και της κατώτερης τάξης, οι οποίες επέπρωτο να είναι το μέλλον της Αγγλίας. Ο τίτλος του βιβλίου είναι το όνομα μιας περιοχής αλλά έχει και μεταφορική σημασία. Παραπέμπει στο λατινικό homo homini lupus (o άνθρωπος είναι λύκος για τον άνθρωπο) του Πλαύτου. Και τέτοια ήταν η αυλή του Ερρίκου Η΄: μια τεράστια λυκοφωλιά. (ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΤΗΣ, ΤΟ ΒΗΜΑ, 5/9/2010)

Περιεχόμενα

ΤΟΜΟΣ Α'
Κατάλογος χαρακτήρων
Γενεαλογικά δέντρα
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Ι. Πέρα από τα Στενά της Μάγχης. 1500
II. Πατρότητα. 1527
III. Στο Όστιν Φράιαρς. 1527
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Ι. Δοκιμασία. 1529
II. Μια απόκρυφη ιστορία της Βρετανίας. 1521-1529
III. Κερδίζουμε ή χανόμαστε. ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ, 1529
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
Ι. Το παιχνίδι του παπά. ΧΕΙΜΩΝΑΣ 1529 - ΑΝΟΙΞΗ 1530
ΙΙ. Ο λίαν αγαπητός Κρόμγουελ. ΑΝΟΙΞΗ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1530
III. Οι νεκροί παραπονιούνται από τον τάφο τους. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 1530
Σημειώσεις του μεταφραστή
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςWOLF HALL
ISBN139789604860296
ΕκδότηςΠΑΠΥΡΟΣ
ΣειράΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΒραβείοBOOKER
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2013
Αριθμός σελίδων372
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΖΑΒΑΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΜΑΝΤΕΛ ΧΙΛΑΡΙ
Κωδικός Πολιτείας3250-0455
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

geogatz

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

ΦΜ70

Κριτικές για το προϊόν

[13/08/2015] Petrosar.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:2
Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια συναρπαστική ιστορία που ο τρόπος γραφής της δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες που είχα αγοράζοντας το βιβλίο. Ενώ το θέμα προδιαθέτει για ένα ταξίδι στην ιστορία αλλά και την προσωπική ζωή των κεντρικότερων ηρώων, το βιβλίο είναι μέτριο ή τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τη μετάφραση και τη στίξη της συγκεκριμένης έκδοσης. Δεν είμαι σίγουρος για το πότε θα διαβάσω το δεύτερο βιβλίο και δεν πιστεύω ότι θα μου αλλάξει την εικόνα που έχω ως τώρα.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS