Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΦΩΣ ΤΗΣ ΦΟΝΙΑΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΣΕΙΡΑ)

ΦΩΣ ΤΗΣ ΦΟΝΙΑΣ

+
-
ΑΤΖΑΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 0020-1147
Τιμή Έκδοσης
€18.50
Τιμή Πολιτείας
€12.95
(-30%)
Κερδίζετε €5.55


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Ο Γιάννης Αρχοντής -το ατίθασο αγόρι των Διπλωμένων φτερών, το υποταγμένο παιδί του Θολού βυθού- στο Φως της Φονιάς, μετά την περιπλάνηση οκτώ χρόνων, επιστρέφει ως ξένος στο νησί του. Τελειώνει, έτσι, η μικρή "Οδύσσεια" στον έξω κόσμο, για να αρχίσει η οδυνηρή οδοιπορία του στους δικούς του λαβυρίνθους, καθώς πρέπει τώρα να μεταμορφωθεί από "παιδί της βασίλισσας" και πάλι σε γιο του αντάρτη.
Όσο ο μοναχικός έφηβος αγωνίζεται να γνωρίσει τον εαυτό του και να ορίσει τη μοίρα του, θα στοιχειώνουν τις μέρες του η αμφίθυμη σχέση με έναν πατέρα που αναδύεται "σαν σκιά από τον Άδη" και το κρυφό σαράκι ενός αγνού και ανεκπλήρωτου έρωτα πάνω στον κόκκινο βράχο μιας θρυλούμενης κουρσάρικης σφαγής, τον κάβο της Φονιάς. Ακόμη βαθύτερα, στη δυστοπία μιας άξενης πολιτείας, έχει αρχίσει να κατέχεται από την αλλόκοτη εμμονή να εκπληρώσει κάποτε το "συγγραφικό πεπρωμένο" του - φαντασίωση που η πνοή μιας μοιραίας φιλίας θα της προσδώσει το νόημα "εντολής".
Τα τρία φωτεινά καλοκαίρια του στο νησί, κοντά στους ταπεινούς ξωμάχους, δίπλα στις δύο γνωστικές γερόντισσες και τον τυφλό γέρο που έβλεπε το αόρατο, δεν είναι γι' αυτόν παρά τα πρώτα μαθήματα αληθινής ζωής και ελευθερίας, η αρχή της μύησής του σ' έναν κόσμο σκληρό και άγνωστο. Στην πυρωμένη πέτρα της "μεγάλης κοιλάδας", τα ερημικά ξωκλήσια και τα φτωχικά καλύβια, στη νυχτερινή σιγή του δάσους, τη βοή του αγέρα και τον αχό του πελάγους συλλαβίζει το ξεχασμένο παιδικό του αλφαβητάρι.
Το Φως της Φονιάς, το τελευταίο μέρος της τριλογίας, με μιαν επική αφήγηση αποτυπώνει την ελληνική κοινωνία κάτω από τον βαρύ ίσκιο του Εμφυλίου, στην τραγική δεκαετία 1949 - 1959, όταν οι διώξεις και η εξαθλίωση οδηγούν στη "μεγάλη έξοδο" από τη χώρα. Οι σκληροτράχηλοι εκείνοι άνθρωποι μιας μυθικής πια εποχής μοιάζει να αποδοκιμάζουν σιωπηρά την απληστία και την πλησμονή, να χλευάζουν σχεδόν τη μαλθακότητα και την αφροσύνη των επιγόνων τους. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΝΟΣΤΟΣ
Ο δρόμος του νερού
Φωνές του χώματος
"Νόστιμον ήμαρ"
Η στέρνα
Μια ατίθαση γίδα, ένας ανυπότακτος γέρος
Φαρμακωμένη μέρα
Η σαϊτιά
Η λαβωματιά
Ο πόνος
Δυο Κυριακές
Αύγουστε, κυρ-Αύγουστε...
Κάβο-Φονιά
Η προσβολή
Το κουμάντο
ΜΑΘΗΤΕΙΑ
Η κυρα-Σουλτάνα
Δύο επισκέψεις, ένας αγιασμός
Στο χαμολόγι ή Μαθιός ο Πάθιας
Κοίμησις Νίκου Καζαντζάκη
Το φωτεινό μονοπάτι
Όνειρο στο νησί
Ο "Ταλαίπωρος"
ΕΡΩΣ
Τα προσκυνήματα
"Αντίον δε Σαμοθρηίκης, όρος μέγα..."
Σαν σκιά του Άδη
"Το δαχτυλίδι πέρασε..."
Ο "Τρυγητής"
Η ΕΝΤΟΛΗ
Η "φυλακή"
Μέλι πικρό
Ξόβεργα και δοξάρια
Λάμπουν τ' αστέρια
Γλωσσάρι
Λεπτομέρειες
ISBN139789605050917
ΕκδότηςΑΓΡΑ
ΣειράΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2013
Αριθμός σελίδων392
Διαστάσεις21x14
ΕπιμέλειαΠΕΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Κωδικός Πολιτείας0020-1147
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

mtoli, something, laurel

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

ΦΜ70, drmm, laurel

Κριτικές για το προϊόν

[30/03/2014] Χρ. Σαμαντάς.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Περίμενα με αγωνία τον επίλογο της τριλογίας (ΔΙΠΛΩΜΕΝΑ ΦΤΕΡΑ – ΘΟΛΟΣ ΒΥΘΟΣ) και θαρρώ ότι κατακλύζεται πανηγυρικά και τούτο από απίστευτη τρυφερότητα, σύνεση στις νεανικές κρίσεις του ήρωα, φιλοσοφικές αναζητήσεις με αντιδογματική αντίληψη, αγωνιώδη προσπάθεια επιβίωσης και προκοπής, όνειρα και συγκαλυμμένες προτάσεις για μια καλύτερη και δικαιότερη ζωή, οικολογική ευαισθησία, σεβασμό σε κάθε πνευματικό αγώνα, μετριοπάθεια και γενναιοδωρία ακόμη και προς αυτούς που είχαν πρόθεση να τον αδικήσουν, αλλά προπάντων αποτελεί μια ανεπανάληπτη σπονδή στον αγνό έρωτα, τον έρωτα της ψυχής κατά τον Σωκράτη! Σπάνια συναντάς σε βιβλία τόσους διάσπαρτους κομμούς! Τραγωδία με όλα τα χαρακτηριστικά της! Βέβαια, ο Γιάννης Ατζακάς είναι ένας λαμπρός φιλόλογος, άρα άριστος γνώστης και χειριστής του λόγου. Κι αυτό πάλι δεν θα αρκούσε, αν δεν ήταν γητευτής του βιωματικού συναισθήματος, φροντίζοντας ωστόσο να κρατά τις ισορροπίες με τη λογική! Δεν ηθικολογεί, αλλά σου δείχνει με τον τρόπο του εμψυχωτή δασκάλου, ότι κάθε στιγμή της ζωής του ανθρώπου κρύβει μια ευκαιρία μόρφωσης, ενεργητικής συμμετοχής και φροντίδας. Τίποτα δεν πάει χαμένο, ακόμη και τα δεινά σε ατσαλώνουν και σε καλλιεργούν, αρκεί να μη λιγοψυχήσεις. Φαντάζει μυθιστόρημα, αλλά μακάρι να ήταν. Θα είχε τότε γλιτώσει ο ήρωας –εν προκειμένω ο ίδιος ο συγγραφέας- πάμπολλες απεχθείς περιπέτειες, χωρίς όμως να είμαι σίγουρος για το αισθητικό και λογοτεχνικό αποτέλεσμα του μυθιστορήματος. Καταγράφεις και εκφράζεις καλύτερα, ό,τι βιώνεις οριακά και κεντρίζει βαθιά την ευαισθησία σου. Κι ο Γιάννης Ατζακάς φαίνεται να διαθέτει περίσσιο νου, καρδιά και μάλιστα νεανική μεγάλου ειδικού βάρους! Όσο για τη γλώσσα, τι να πω, τέτοια περιποίηση στην επικοινωνιακή ντοπιολαλιά δε θα μπορούσε να υπάρξει άλλη. Ένας απίστευτος λεκτικός λαογραφικός πλούτος κεντάει όλες τις σελίδες του βιβλίου. Χρ. Σαμαντάς
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΠΡΟΣ Τ' ΑΣΤΡΑ
ΚΑΣΤΑΝΑΣ ΠΑΥΛΟΣ
€18.55 €9.28
(-50%)
Κερδίζετε €9.27
Νανά
ZOLA EMILE
€18.02 €9.01
(-50%)
Κερδίζετε €9.01

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS