Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΞΕΝΟΙ ΘΕΟΙ κ ΤΕΡΑΤΑ

ΞΕΝΟΙ, ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ

+
-
KEARNEY RICHARD
Κωδ. Πολιτείας: 2020-0240
Τιμή Έκδοσης
€29.00
Τιμή Πολιτείας
€7.25
(-75%)
Κερδίζετε €21.75


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Το "Ξένοι, Θεοί και Τέρατα" είναι μια συναρπαστική περιήγηση στον τρόπο που η ανθρώπινη ταυτότητα μορφοποιείται από τις τρεις αυτές, ισχυρές αλλά συνάμα αινιγματικές, δυνάμεις. Ο Richard Kearney εξερευνά το ερώτημα της σχέσης με τον Άλλο μεταβαίνοντας, κεφάλαιο το κεφάλαιο, από τη φιλοσοφία και την πολιτισμική ανθρωπολογία στη λογοτεχνία, από τον κινηματογράφο στην ψυχανάλυση, από τον στοχασμό γεγονότων της επικαιρότητας (επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, πόλεμος στο Ιράκ) στον σχολιασμό θρησκευτικών κειμένων.
Τα κεφάλαια για τον Άμλετ ή τον Οδυσσέα του James Joyce συναντούν τις συνομιλίες του συγγραφέα με τον παρανοϊκό συνταγματάρχη Kurtz στο Αποκάλυψη τώρα του Coppola και τις γριφώδεις έννοιες του Heidegger, του Derrida, του Jack Caputo, της Kristeva, του Girard, κ.ά. Εν κατακλείδι, ο Kearney αποδεικνύει πως οι "ξένοι, οι θεοί και τα τέρατα" δεν αποτελούν μέρος του Μύθου, αλλά καταλαμβάνουν κεντρικό μέρος του συλλογικού μας ασυνείδητου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Πρόλογος
Μια ερμηνευτική της διάκρισης: Σε αναμονή του "Εφικτού Θεού"
Εισαγωγή
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ:
Ξένοι και αποδιοπομπαίοι τράγοι
Δικαιώματα θυσίας
Οι ξένοι και οι άλλοι
Το κακό, η τερατωδία και το υψηλό
Περί τρόμου
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ:
Τα φαντάσματα του Άμλετ
Μελαγχολία
Το λησμονημένο
Θεός ή Χώρα;
Ύστατοι θεοί και κάποια τελευταία πράγματα
Συμπέρασμα
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςSTRANGERS, GODS AND MONSTERS - INTERPRETING OTHERNESS
ISBN139789605182724
ΕκδότηςΙΝΔΙΚΤΟΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2006
Αριθμός σελίδων488
Διαστάσεις23x17
ΠρόλογοςΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ
ΜετάφρασηΚΟΥΦΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΕπιμέλειαΓΙΑΡΜΕΝΙΤΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΚΕΡΝΙ ΡΙΤΣΑΡΝΤ
Κωδικός Πολιτείας2020-0240
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

lab.alex, dimbik

Κριτικές για το προϊόν

[25/12/2017] sporos2403.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Το οπισθόφυλλο είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό σχετικά με το περιεχόμενο του βιβλίου. Η περιγραφική διάσταση του έργου είναι εξαιρετική, η μελέτη του υλικού για την αντίληψη περί ξένου, είναι πειστική, αλλά η κανονιστική του, έχει κάποια προβλήματα. Στο έργο προτείνεται η μέση οδός μεταξύ νεωτερικότητας και μετανεωτερικότητας. Ασκείται κριτική στην πρώτη για το δογματισμό της και στη δεύτερη για τον αποφατισμό και τη συνεπακόλουθη έλλειψη κριτηρίου για την αξιολόγηση του Άλλου. Η κριτική έχει βάση, αλλά η οδός που προτείνεται είναι ασαφής. Η βασική θέση στηρίζεται στη σύνδεση του εαυτού με τον Άλλο. Εφόσον και ο εαυτός δύναται να γίνει Άλλος, ο φόβος και η βία προς τον ξένο δεν είναι επιτρεπτή, διότι ο ξένος δεν είναι απειλητικότερος από το Εγώ, αλλά και ο ξένος από την άλλη λόγω αυτής της σύνδεσης δεν είναι υπερβατικός και επομένως μπορεί και πρέπει να κριθεί με κάποια κριτήρια για τις πράξεις του. Σε πρακτικό επίπεδο όμως δεν προτείνεται κάτι συγκεκριμένο. Ναι μεν δεν πρέπει να υπάρχει καχυποψία απέναντι στον ξένο, αλλά ούτε και άκριτη υποδοχή του, ούτε δαιμονοποίηση ούτε ιεροποίηση του, αλλά δεν διασαφηνίζεται ποια πρέπει να είναι η στάση απέναντι του. Πιθανότατα πρέπει να γίνει αποδεκτός και εφόσον γίνει απειλητικός να υπάρξει αντίσταση, αλλά το πότε ξεκινά η απειλή και ποια είναι τα όρια μεταξύ κριτικής στάσης και καχυποψίας, είναι δυσδιάκριτα, με αποτέλεσμα να μην προτείνεται λύση σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
ΜΠΟΤΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ
€16.00 €8.00
(-50%)
Κερδίζετε €8.00
ΓΕΛΙΟ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ
NABOKOV VLADIMIR
€15.90 €7.95
(-50%)
Κερδίζετε €7.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS