Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΔΥΟ "ΧΩΡΙΑ" ΑΠ΄ ΤΗ ΜΥΚΟΝΟ - ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ -

ΔΥΟ "ΧΩΡΙΑ" ΑΠ' ΤΗ ΜΥΚΟΝΟ - ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ - ΞΩΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

ΣΕΤ 3 ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΕ ΚΑΣΕΤΙΝΑ

+
-
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΑΡΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3351-0378
Τιμή Έκδοσης
€25.01
Τιμή Πολιτείας
€17.51
(-30%)
Κερδίζετε €7.50


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Το ανανεωμένο ενδιαφέρον για το έργο του Άρη Κωνσταντινίδη, τόσο της αρχιτεκτονικής κοινότητας της χώρας -μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια- όσο και της αντίστοιχης διεθνούς, έκαναν επιβεβλημένη την πλήρη επανέκδοση των έργων του που έχουν από καιρό εξαντληθεί. Έτσι, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυκλοφορούν, ξανά -στοιχειοθετημένα εκ νέου άλλα με πλήρη διατήρηση της αρχικής μορφής τους- όλα τα έργα του Άρη Κωνσταντινίδη, με πρώτη τούτη την εμβληματική πλέον τριάδα έργων του "Δυο "χωριά" απ' τη Μύκονο", "Τα παλιά Αθηναϊκά σπίτια" και "Ξωκκλήσια της Μυκόνου". Με την επανέκδοση αυτή, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης φιλοδοξούν να κάνουν εκ νέου προσιτό στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό (και όχι μόνο στους αρχιτέκτονες) το έργο ενός μεγάλου έλληνα δημιουργού - ένα έργο αξεχώριστο από μια στάση και αντίληψη ζωής που γίνονται σήμερα όσο ποτέ επίκαιρες. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

ΔΥΟ "ΧΩΡΙΑ" ΑΠ' ΤΗ ΜΥΚΟΝΟ - ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΙΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ: Το πρώτο αυτό βιβλιαράκι του Άρη Κωνσταντινίδη, που δημοσιεύεται το 1947, είναι ένα ένθερμο αρχιτεκτονικό μανιφέστο με το οποίο ο αρχιτέκτονας παίρνει ενεργητική θέση στο πρόβλημα της παράδοσης. Η θέση αυτή -την οποία δεν εγκατέλειψε ποτέ στη διάρκεια της ζωής του- συνοψίζεται στο πρόταγμα ότι αυτό που πρέπει να προσεχθεί και να μας εμπνεύσει στην παράδοση δεν είναι η εξωτερική μορφή αλλά η εσωτερική δομή και οι διαχρονικές ανθρώπινες ανάγκες που γεννούν αυτή τη μορφή. Τη θέση του αυτή ο Άρης Κωνσταντινίδης αναδεικνύει μέσω μιας καταλυτικής πολεμικής εναντίον όσων "εραστών" -όπως τους χαρακτηρίζει- παρασύρονται από τη σαγηνευτική επιδερμικότητα της εξωτερικής μορφής και χάνουν την ουσία.
ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΣΠΙΤΙΑ: Στο δεύτερό του βιβλιαράκι (1950) ο Άρης Κωνσταντινίδης καταπιάνεται συγχρόνως με δύο αλληλένδετα ζητήματα:
(1) Εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η αρχιτεκτονική έχει υποχρέωση να αντιπροσωπεύει το κοινωνικό σύνολο και όχι την όποια καλλιτεχνική προσωπικότητα, καταγράφει και μελετά παλιά Αθηναϊκά σπίτια, προτάσσοντας τη σημασία αναζήτησης ενός αρχιτεκτονικού τύπου που θα εκφράζει το κατά Διονύσιο Σολωμό "κοινό και κύριο".
(2) Η λεπτομερής και πειστική καταγραφή ενός αρχιτεκτονικού τύπου βγαλμένου από τις ανάγκες του τότε νεοελληνικού βίου εμψυχώνει την πολεμική του Άρη Κωνσταντινίδη εναντίον των ξενόφερτων νεοκλασικών, ξεδιπλώνοντας μια ενεργητική τοποθέτηση σχετικά με το πρόβλημα της νεοελληνικής ταυτότητας που ταλανίζει τον τόπο μας από συστάσεως του Ελληνικού κράτους.
Δίπλα στον "εραστή" της παράδοσης τώρα τοποθετείται και ο "υποταγμένος" στο ξενόφερτο. Αποφεύγοντας αυτές τις Συμπληγάδες, ο Άρης Κωνσταντινίδης προτείνει μια Σύγχρονη Αληθινή Αρχιτεκτονική, την οποία δημιουργεί αργότερα με ένα σημαντικό σε έκταση κτισμένο έργο που αποτελεί ορόσημο για την αρχιτεκτονική του τόπου μας.
ΞΩΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ: Στο τρίτο αυτό βιβλιαράκι του Άρη Κωνσταντινίδη (1953) δεν υπάρχει κείμενο, με εξαίρεση μια προμετωπίδα από την "Ερωφίλη": "Κόσμοι αγαθοί και σιγανοί κι οι μυριαγαπημένοι". Ένας τέτοιος κόσμος απεικονίζεται σε μια σειρά κατόψεων, τομών, ελεύθερων σχεδίων και φωτογραφιών που συναποτελούν μια σεμνή και ευαίσθητη καταγραφή ενός ακόμη αρχιτεκτονικού τύπου, που αυτή τη φορά αφήνεται να "μιλήσει" μόνος του, καθρεφτίζοντας τη βαθειά αγάπη του Άρη Κωνσταντινίδη για την ανώνυμη αρχιτεκτονική που τον έθρεψε σε όλη του τη ζωή. (Δημήτρης Κωνσταντινίδης, από την ιστοσελίδα του εκδότη)
Λεπτομέρειες
ISBN139789605243203
ΕκδότηςΠΕΚ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ)
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΙανουάριος 2011
Αριθμός σελίδων390
Διαστάσεις18x13
Κωδικός Πολιτείας3351-0378
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

landlab, kkaravassilis

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

mar_pan, billy_kouts, GIANNEFF, kkaravassilis

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
WHITAKER CHRIS
€18.80 €9.40
(-50%)
Κερδίζετε €9.40
Ενάντια σε φρούρια και τείχη, 1821
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
€16.60 €8.30
(-50%)
Κερδίζετε €8.30

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS