Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΤΖΟΥΛΙΑ (ΝΑΤΟΥΡΑΛΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ) // Η ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ

Δεσποινίς Τζούλια (νατουραλιστική τραγωδία)

Η πιο δυνατή (αναθεωρημένη έκδοση 2021)

+
-
STRINDBERG AUGUST
Κωδ. Πολιτείας: 1250-0283
Τιμή Έκδοσης
€8.48
Τιμή Πολιτείας
€6.36
(-25%)
Κερδίζετε €2.12


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

"Στη "Δεσποινίδα Τζούλια" η σύγκρουση είναι διπλή: ανάμεσα στα δύο φύλα κι ανάμεσα σε δύο κοινωνικές τάξεις. Η Τζούλια και ο Ζαν αντιπροσωπεύουν τόσο το προαιώνια εχθρικό σύμπλεγμα του θηλυκού με το αρσενικό, όσο και τις αντίμαχες παρατάξεις: μια αριστοκρατία σαθρή και νόθα, που ξεπέφτει, και μια λαϊκή τάξη που επέρχεται αδίστακτη. Η τραγωδία εκτυλίσσεται σε μία πράξη με τρία μόνο πρόσωπα. Μια καλοκαιρινή νύχτα στο κτήμα του κόμη, η δεσποινίς Τζούλια, η 25χρονη κακομαθημένη κόρη του, παρασύρει σ' ένα ερωτικό παιχνίδι τον υπηρέτη του πατέρα της, Ζαν, έναν νεαρό μορφωμένο και αρχικά ταπεινό. Γρήγορα, όμως, οι ισορροπίες ανατρέπονται και τα απωθημένα εμφανίζονται: η δεσποινίς Τζούλια είναι αδύναμη και δυστυχισμένη και ο Ζαν με τυχοδιωκτισμό θέλει να εκμεταλλευτεί αυτή τη σχέση για να ανέλθει κοινωνικά και οικονομικά.
"Η πιο δυνατή" εκτυλίσσεται σε ένα άδειο cafe την παραμονή των Χριστουγέννων. Ο μονόλογος της Κυρίας Χ, που είναι παντρεμένη με τον Μπομπ, διευθυντή θεάτρου, απευθύνεται στην Αμέλια, ηθοποιό και ερωμένη του συζύγου της. Η μία μιλά, η άλλη σιωπά, χωρίς να διαφαίνεται ποια είναι η πιο δυνατή". (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ μοιάζει, σαν φυσιογνωμία και σαν δυναμισμός ψυχής, να ξεπερνάει το έργο του. Είναι από εκείνες τις μεγαλοφυΐες που φαίνονται ασύντακτες, γιατί δε χωράνε σε κανένα πλαίσιο, σε κανένα σύστημα, σε καμιά καθιερωμένη μορφή. Τους λείπει και το κατώτερο έστω όριο του μέτρου. Έτσι, βλέπουμε το μεγάλο αυτό δραματουργό να επικοινωνεί δύσκολα με το ευρύτερο κοινό, να μη γίνεται ποτέ, ενόσω ζει, συγγραφέας "επιτυχίας". Σ' αντιστάθμισμα όμως, αν ξεπερνάει το μέτρο, ξεπερνάει και την εποχή του. Πανθομολογούμενα, είναι ο πιο πρωτοπόρος δραματουργός του τέλους του 19ου αιώνα, αυτός που οδηγεί κατευθείαν στη δική μας την εποχή. Η επίδρασή του μένει ισχυρή κι ευκολογνώριστη στους πιο σημαντικούς θεατρικούς συγγραφείς του καιρού μας ιδιαίτερα στους Αμερικανούς, από τον Ευγένιο Ο' Νηλ και κάτω.
Η "Δεσποινίς Τζούλια" κατέχει μια θέση εντελώς ξεχωριστή στην παραγωγή του Στρίντμπεργκ. Με το δράμα του αυτό, το βασισμένο σ' ένα περιστατικό που του είχαν διηγηθεί, ο Σουηδός ποιητής έκανε ένα αποφασιστικό και πολυσήμαντο βήμα. Ο ίδιος, στον περιλάλητο πρόλογο του έργου, εκθέτει τις απόψεις του, τη θεωρία του περί δράματος. [...] (Απόσπασμα από το σημείωμα του Άγγελου Τερζάκη)

Το ιδιόμορφο αυτό μονόπρακτο του Στρίντμπεργκ γράφτηκε στα 1889. Την εποχή που ο Σουηδός δραματουργός έγραφε σύντομα Έργα για την «Ελεύθερη Σκηνή», του Αντουάν στο Παρίσι. Τότε ακριβώς προγραμμάτισε το δικό του πειραματικό θέατρο στην Στοκχόλμη μα που το σχέδιο δεν πραγματοποιήθηκε παρά στα 1907 όπου και πρωτοεμφανίστηκε από Σκηνής το εργάκι αυτό μαζί με ένα από τα έργα δωματίου του Στρίντμπεργκ: «Η καμμένη περιοχή». Από τότε το έργο παραστάθηκε σε πολλές χώρες και θεωρείται ως κόσμημα στους θεατρικούς μονολόγους. (Από την έκδοση)

Περιεχόμενα

Προλογικά σημειώματα: Άγγελος Τερζάκης - Μπιερνστιέρνε Μπιέρνσον
Επιλογή των έργων της σειράς: Μαρία Λάζου-Πορτολομαίου
Επιμέλεια αναθεωρημένης έκδοσης: Κλεονίκη Μαγκλάρα
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςFRAULEIN ZULIE - DIE STARKENE
ISBN139789605583071
ΕκδότηςΔΩΔΩΝΗ
ΣειράΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΘΕΑΤΡΟ
Χρονολογία ΈκδοσηςΑύγουστος 2014
Αριθμός σελίδων96
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΤΕΡΖΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΜετάφρασηΚΑΤΣΕΛΗΣ ΠΕΛΟΣ
ΕπιμέλειαΜΑΓΚΛΑΡΑ ΚΛΕΟΝΙΚΗ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΣΤΡΙΝΤΜΠΕΡΓΚ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Κωδικός Πολιτείας1250-0283
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Υπόγειο

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

maria vouka

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

kostas_rb, Hlias84, kantath, premgiannik, Nefeli Karapiperi, Krvag, maria vouka, sera1983, Baxevanos

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)
WELLS HERBERT-GEORGE
€11.90 €5.95
(-50%)
Κερδίζετε €5.95
ΕΠΙΓΝΩΣΗ
SIEGEL J. DANIEL
€18.80 €9.40
(-50%)
Κερδίζετε €9.40

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS