Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ // ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΝΕΑ

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ

ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΣΟΥΝΙΤΩΝ

COCKBURN PATRICK
Κωδ. Πολιτείας: 2760-2721




Παρουσίαση

Ένα εκρηκτικό βιβλίο, γραμμένο εν θερμώ από τον διάσημο ανταποκριτή στη Μέση Ανατολή Patrick Cockburn, στο οποίο αναλύονται τα γεγονότα που οδήγησαν στην άνοδο του Ισλαμικού Κράτους, μία από τις μεγαλύτερες πανωλεθρίες της εξωτερικής πολιτικής της Δύσης.
Μολονότι μπορούσαν να πραγματοποιούν θεαματικές επιθέσεις, όπως αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι οργανώσεις των τζιχαντιστών, με πρώτη τη διαβόητη Αλ Κάιντα, δεν ήταν σημαντικές δυνάμεις με εδαφικούς όρους. Άλλωστε, η στρατιωτική τους ισχύς είχε δεχτεί μεγάλο πλήγμα με την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν. Σήμερα όμως όλα αυτά έχουν αλλάξει. Εκμεταλλευόμενοι τα στραβοπατήματα της Δύσης τόσο στους πολέμους του Αφγανιστάν, της Λιβύης και της Συρίας, όσο και στις εκτιμήσεις σε σχέση με τη Συρία και τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης, οι τζιχαντιστές έχουν πετύχει εντυπωσιακές νίκες που οδήγησαν στη δημιουργία ενός χαλιφάτου το οποίο εκτείνεται από τη σουνιτική ενδοχώρα του Ιράκ έως μεγάλα τμήματα της Βορειοανατολικής Συρίας.
Οι κοσμικές και δημοκρατικές πολιτικές που υποτίθεται ότι ήρθαν στο προσκήνιο με την Αραβική Άνοιξη έχουν θαφτεί από την επιστροφή των τζιχαντιστών. Και, κατά πάσα πιθανότητα, για άλλη μια φορά, η Δύση θα καταστεί ένας από τους στόχους.
Πως πήγαν τα πράγματα τόσο στραβά; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Απλούστατα ο καλύτερος δυτικός δημοσιογράφος στο Ιράκ σήμερα» (Seymour Hersh, δημοσιογράφος)
«Εξαιρετικό βιβλίο» (BBC News)

Περιεχόμενα

Χάρτες
Πρόλογος: Οι εκατό ημέρες
Η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους
Η μάχη της Μοσούλης
Η άρνηση
Η επέλαση των τζιχαντιστών
Η σουνιτική εξέγερση στο Ιράκ
Οι τζιχαντιστές υφαρπάζουν τη συριακή εξέγερση
Η Σαουδική Αραβία αναθεωρεί τη στάση της
Εάν έχει αίμα γίνεται πρώτο θέμα
Σοκ και πόλεμος
Επίλογος
Ευχαριστίες
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςTHE JIHADIS RETURN, ISIS AND THE NEW SUNNI UPRISING
ISBN139789605668860
ΕκδότηςΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2014
Αριθμός σελίδων192
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΓΕΩΡΜΑΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΕπιμέλειαΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΚΟΚΜΠΕΡΝ ΠΑΤΡΙΚ
Κωδικός Πολιτείας2760-2721
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

vedder, dimos

Κριτικές για το προϊόν

[20/01/2018] Livorno.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Το βιβλίο του Ιρλανδού δημοσιογράφου Patrick Cockbu
, βιβλίο το οποίο εστιάζει στην ανάλυση του περιώνυμου 'Ισλαμικού Κράτους', συνιστά 'προϊόν' πολύχρονης δημοσιογραφικής ενασχόλησης του συγγραφέα με τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή, ένα βιβλίο το οποίο προσδιορίζει με ενάργεια την κίνηση και την ένταση της κίνησης του 'Ισλαμικού Κράτους' στην περιοχή. Ο συγγραφέας 'συλλαμβάνει' την κίνηση της οργάνωσης, συγκροτώντας ένα αναλυτικό σχήμα το οποίο φέρει χαρακτηριστικά μίας προσίδιας διττότητας: αφενός μεν, εστιάζει στην υποστήριξη που έλαβε το 'Ισλαμικό Κράτος' από καθεστώτα της περιοχής, δίχως όμως να εκπέσει στην 'παγίδα' της άρθρωσης ενός συνωμοσιολογικού λόγου, αφετέρου δε εμβαθύνει, και αυτό το πλαίσιο καθίσταται ιδιαιτέρως σημαντικό, στην κοινωνική γείωση που προσέλαβε το 'Ισλαμικό Κράτος', διαπερνώντας τις κοινωνικές 'ροές' σε χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ, διαμεσολαβώντας αντιθέσεις και εκφάνσεις διαμαρτυρίας προς τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών, και, συγκροτώντας κοινωνικές συμμαχίες με σουνιτικούς πληθυσμούς πάνω στον άξονα της 'απελευθέρωσης-απεξάρτησης' και της 'συνένωσης' με διαρκές επίδικο την συγκρότηση και ανα-πλαισίωση του 'Χαλιφάτου'. Στους συμβολισμούς & στις δυναμικές μίας φαντασιακής 'συνένωσης' μουσουλμανικών πληθυσμών και 'κατεχόμενων' μουσουλμανικών εδαφών, έτσι όπως εκφράζονται από την οργάνωση, η ανάλυση του Cockbu
εγγράφει τις όψεις ισχυροποίησης του 'Ισλαμικού Κράτους', εντός του ευρύτερου όσο και σύνθετου κοινωνιο-ανάγλυφου της περιοχής, εκεί όπου, προσιδιάζοντας προς την συγκρότηση ενός 'καθεστώτος' εδαφο-κυριαρχίας το οποίο αναπτύσσεται 'κρατικά' και κινητικά, καταλαμβάνοντας μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ.. Επρόκειτο για ένα 'προϊόν΄και 'σύμπτωμα' και με αυτόν τον τρόπο το προσεγγίζει ο Cockbu
σκιαγραφώντας τις εκφάνσεις, από πλευράς οργάνωσης, μεσσιανικής ιδεολογίας και βίας ως διαρκές επίδικο. Ένα αναλυτικό βιβλίο για ένα φαινόμενο που δεν πρέπει να θεωρηθεί λήξαν.
[02/11/2017] The Big Brother.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Η πρώτη απόπειρα ιστορίας για το IS (Ισλαμικό Κράτος), που σήμερα βρίσκεται υπό διάλυση. Κυρίως πρόκειται για δημοσιογραφική δουλειά. Είναι κατανοητό και κατατοπιστικό.
[23/03/2017] ΓιώργοςΜ.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:3
Αξιόλογο βιβλίο, ευσύνοπτο και κατατοπιστικό. Ωστόσο, προϋποθέτει βασικές γνώσεις ιστορίας της περιοχής ώστε να γίνει κατανοητό. Ο συγγραφέας επιχειρεί να παρουσιάσει μια αρκετά εξισορροπημένη αφήγηση χωρίς να δαιμονοποιεί κανέναν, αλλά ούτε και να αθωώνει κανέναν. Δεν παρουσιάζει τα μουσουλμανικά καθεστώτα ως μαριονέρες των κακών Δυτικών, αλλά παρουσιάζει την αληθινή διάσταση της πραγματικότητας, ότι δλδ αυτά τα κράτη έχουν τις δικές τους ατζέντες και δεν φέρονται όπως θέλουν οι 'κακοί' Αμερικάνοι, λες και είναι μαριονέτες. Αποδίδει τις ευθύνες που αναλογούν στους Δυτικούς (κυρίως ΗΠΑ), χωρίς να παραγνωρίζειτην εγγενή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανάμεσα σε Ιράν κ Σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου, που είναι η σκακιέρα όπου αναπτύσσονται όλα τα πιόνια. Ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Θα έπρεπε να είχε γίνει καλύτερη επιμέλεια, ωστόσο, αφού δίνει την εντύπωση μιας προχειροδουλειάς, με μόνο 2 χάρτες, χωρίς υποσημειώσεις, κ.λπ.
[29/05/2016] IOANNAVAS.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Ένα βιβλίο διαφωτιστικό για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, στο Ιράκ αλλά και στην γύρω περιοχή. Ο συγγραφέας – δημοσιογράφος, μια γνωστή φυσιογνωμία, βρίσκεται στην καρδιά των γεγονότων και γράφει χωρίς παρωπίδες και προιδεασμούς για τους κακούς δυτικούς και τους καλούς πλην καταπιεσμένους μουσουλμάνους ή το ανάποδο. Το βιβλίο θα ήταν πολύ καλύτερο αν περιείχε περισσότερους και αναλυτικότερους χάρτες, ένα χρονολόγιο και ίσως παραπομπές για τις βασικές έννοιες. Η αξία του όμως δεν επηρεάζεται ουσιαστικά από αυτά, παραμένει ένα καλό ανάγνωσμα για όσους θέλουν να είναι ενήμεροι πέρα από τα εντυπωσιακά ρεπορτάζ της τηλεόρασης αλλά και για όσους θέλουν να καταλάβουν τι συμβαίνει στον κόσμο δίπλα μας.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΥΤΟΑΝΑΛΥΣΗ
BOURDIEU PIERRE
€12.64 €4.42
(-65%)
Κερδίζετε €8.22
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ «ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ»
LANDAUER GUSTAV
€9.95 €4.97
(-50%)
Κερδίζετε €4.98

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS