Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Γ΄Τ. ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ - ΓΕΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ (ΤΡΙΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)

ΓΕΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

ΔΡΑΝΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΜΠΗΤΡΟΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΜΠΑΛΤΑΣ Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 2853-0048




Παρουσίαση

Στους δύο προηγούμενους τόμους αυτού του συγγράμματος το επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν στη συμπεριφορά ενός καταναλωτή, στους νόμους της παραγωγής και του κόστους μιας επιχείρησης, και στις δυνάμεις που προσδιορίζουν τη διάρθρωση μιας αγοράς. Έτσι, άλλοτε ρητά, με την υπόθεση ceteris paribus, και άλλοτε άρρητα, αγνοούσαμε τις επιδράσεις που πηγάζουν από την αλληλεξάρτηση των φορέων και των αγορών στην οικονομία. Στον ανά χείρας τόμο μας ενδιαφέρουν αυτές ακριβώς οι επιδράσεις.
Τα κύρια ερωτήματα τα οποία εξετάζονται είναι: 1) έχει η οικονομία της αγοράς την τάση να επιτύχει ταυτοχρόνως ισορροπία για όλους τους καταναλωτές, όλες τις επιχειρήσεις, και όλες τις αγορές; 2) αν την έχει, μέσα από ποιους μηχανισμούς διοχετεύονται και πόσο καλά χρησιμοποιούνται οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι; 3) πόσο εύρωστες είναι οι απαντήσεις στα προηγούμενα ερωτήματα όταν οι υποθέσεις για την πολυπλοκότητα, το δυναμισμό και το θεσμικό πλαίσιο της υπό παρατήρηση οικονομίας αλλάζουν; 4) υπάρχουν εγγενή ή τεχνητά εμπόδια στη γενική ισορροπία; 5) εάν υπάρχουν, ποιες είναι οι παρενέργειες που προκαλούν και πως μπορούν να αντιμετωπισθούν, σε όποιο βαθμό είναι αυτό εφικτό; κλπ. Προφανώς, πρόκειται για θέματα τα οποία στην Ελληνική τουλάχιστον βιβλιογραφία δεν έχουν προσελκύσει την προσοχή η οποία σίγουρα τους αξίζει. [...] (Από τον πρόλογο στη δεύτερη έκδοση)

Περιεχόμενα

ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ
Στατική Γενική Ισορροπία
ΚΕΦ.16: Εισαγωγή στη Θεωρία της Γενικής Ισορροπίας
Αλληλεξάρτηση και Ισορροπία στην Οικονομία. Μερική και Γενική Ισορροπία. Γενική Ισορροπία υπό Στατικές και υπό Δυναμικές Συνθήκες. Quasnay, Walras, Pareto, Leontief, και Arrow-Debreu. Αλγεβρική Διατύπωση της Γενικής Στατικής Ισορροπίας: Γενική Ισορροπία στη Κατανάλωση, Γενική Ισορροπία στην Παραγωγή, Ισορροπία στις Αγορές, Γενική Ισορροπία στην Οικονομία. Διαγραμματική Διατύπωση της Γενικής Στατικής Ισορροπίας: Γενική Ισορροπία στην Κατανάλωση, Γενική Ισορροπία στην Παραγωγή, Εύρεση της Καμπύλης Παραγωγικών Δυνατοτήτων ή Μετασχηματισμού, Γενική Ισορροπία στην Οικονομία. Γενική Ισορροπία και Ανταγωνισμός. Ανακεφαλαίωση. Παράρτημα. Τα Προβλήματα της Ύπαρξης, της Μοναδικότητας, και της Ευστάθειας της Γενικής Ισορροπίας. Επιλογές Βιβλιογραφίας. Ασκήσεις.
ΚΕΦ.17: Επεκτάσεις και Εφαρμογές
Υφή και Εύρος Μεταγενεστέρων Συμβολών. Το Υπόδειγμα της Γενικής Ισορροπίας με Χρήμα: Σχετικές Τιμές, Απόλυτες Τιμές και Χρήμα. Το Υπόδειγμα της Γενικής Ισορροπίας του Patinkin: Το Υπόδειγμα Χωρίς Πιστωτική Αγορά, Το Υπόδειγμα με Πιστωτική Αγορά, Γενική Ισορροπία και Ορθολογικές Προσδοκίες. Το Υπόδειγμα των Οικονομικών της Ευημερίας: Εύρεση της Καμπύλης Δυνατοτήτων Χρησιμότητας, Από τη Συμβατική Καμπύλη στο Χώρο των Αγαθών στη Συμβατική Καμπύλη των Δυνατοτήτων Χρησιμότητας, η Μεγάλη Καμπύλη Δυνατοτήτων Χρησιμότητας ή Καμπύλη-Περίβλημα, Από τη Μεγάλη Καμπύλη Δυνατοτήτων Χρησιμότητας στο Σημείο Ευδαιμονίας κάτω από Περιορισμούς, Μερικά Τυπικά Θεωρήματα, Κριτήρια Κοινωνικών Επιλογών. Το Υπόδειγμα της Γενικής Ισορροπίας με Δύο Χώρες: Καμπύλη Μετασχηματισμού και Αποδόσεις Κλίμακας, Διατύπωση και Ανάλυση του Υποδείγματος, Πλήρης Εξειδίκευση, Εξίσωση Τιμών Συντελεστών και Θεωρήματα των Hecksher-Ohlin και Rybczynski, οι Επιδράσεις των Δασμών και των Επιδοτήσεων. Το Υπόδειγμα Γενικής Ισορροπίας του Leontief: Το Κλειστό Υπόδειγμα των Εισροών-Εκροών, Η Λύση, Τρία Βασικά Θεωρήματα, Ένα Απλό Αριθμητικό Παράδειγμα. [...]
ΚΕΦ.18: Εμπόδια στη Γενική Ισορροπία και στην Αποτελεσματικότητα
Τα Αίτια των Αποκλίσεων από τον Πλήρη Ανταγωνισμό. Ατέλειες λόγω Μονοπωλιακής Δυνάμεως: Τεχνικά Εμπόδια Εισόδου, Νομικά Εμπόδια Εισόδου, Προκλητά Εμπόδια Εισόδου. Ατέλειες λόγω Διοικητικών Παρεμβάσεων: Προστασία από Πρόσκαιρη Κερδοσκοπία, Αντιμετώπιση Μονοπωλιακών Συνθηκών, Ανακατανομή του Εισοδήματος. Επιδίωξη Αναπτυξιακών Στόχων: Ανάπτυξη της Νηπιακής Βιομηχανίας, Ανακατανομή των Επενδύσεων, Ποιοτική Βελτίωση της Οικονομικής Αναπτύξεως. Καταπολέμηση Πληθωρισμού. Εξυπηρέτηση μη Οικονομικών Στόχων. Εμπόδια Οφειλόμενα σε Εξωτερικότητες: Αποκλίσεις των Ιδιωτικών από τις Κοινωνικές Τιμές. Εξωτερικότητες στην Παραγωγή. Εξωτερικότητες στην Κατανάλωση. Τα Αίτια για τις Εξωτερικότητες: Εξωτερικότητες Ιδιοκτησίας. Τεχνικές Εξωτερικότητες. Εξωτερικότητες λόγω Συνωστισμού. Πολιτικές για τις Εξωτερικότητες: Φορολογία και Επιδοτήσεις. Η Προσέγγιση της Αγοράς. Δημόσια Αγαθά: Αδυναμία Αποκάλυψης των Προτιμήσεων. Μηχανισμοί Παροχής Δημοσίων Αγαθών. Μια Αντίθετη Άποψη. Ασυμμετρίες στην Πληροφόρηση και Άλλες Δυσκολίες: Το Δίλημμα του Φυλακισμένου. Ασυμμετρία στην Πληροφόρηση: Ηθικός Πειρασμός. Ασυμμετρία στην Πληροφόρηση: Ανορθολογική Επιλογή. Το πρόβλημα της Διανομής. Τρεις Απόψεις για τη Διαρθρωτική Πολιτική: Η Δεύτερη Καλύτερη Επιλογή. Το πληροφοριακό και το Διαχειριστικό Πρόβλημα. Οι Συνεπείς και οι Άριστες Διαρθρωτικές Πολιτικές.
Δυναμική Γενική Ισορροπία
ΚΕΦ.19: Θεωρία Κεφαλαίου
Μια Σύντομη Ιστορική Αναδρομή. Η Έννοια του Κεφαλαίου και της Επένδυσης. Εισαγωγή στη θεωρία του επιτοκίου: Ένα Υπόδειγμα Προσφοράς Αποταμιεύσεων, Ζήτηση Αποταμιεύσεων. Η Νεοκλασική Θεωρία του Επιτοκίου. Οι Απόψεις του Marshall για το Επιτόκιο. Η Χρήσιμη Ζωή του Κεφαλαίου.
ΚΕΦ.20: Ένα Αυστριακό Υπόδειγμα Γενικής Ισορροπίας
ΚΕΦ.21: Ένα Σουηδικό Υπόδειγμα Γενικής Ισορροπίας
ΚΕΦ.22: Το υπόδειγμα της Γενικής Ισορροπίας με Συσσώρευση Κεφαλαίου και Ενσωματούμενη Τεχνολογική Πρόοδο
ΚΕΦ.23: Κίνδυνοι και αβεβαιότητα
Λεπτομέρειες
ISBN139789606318108
ΕκδότηςΜΠΕΝΟΥ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΙανουάριος 2007
Αριθμός σελίδων212
Διαστάσεις24x17
ΕπιμέλειαΜΠΗΤΡΟΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Κωδικός Πολιτείας2853-0048
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΓΙΟΓΚΑ
FRASER TARA
€9.00 €4.50
(-50%)
Κερδίζετε €4.50
ΚΥΜΑΤΑ ΝΕΚΡΩΝ
RYAN CARRIE
€22.00 €8.80
(-60%)
Κερδίζετε €13.20

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS