Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Η ΧΩΡΑ ΜΟΥ

Η ΧΩΡΑ ΜΟΥ

ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3570-0202




Παρουσίαση

«Η φωτογραφική ταυτότητα του Κώστα Μπαλάφα»:
Οι φωτογραφίες του είναι αναγνωρίσιμες. Εικόνες σε τόνους άσπρου, μαύρου, γκρι. Οροσειρές, ράχες, φαράγγια, ποτάμια, καιρός βαρύς, «φορτωμένος» ομίχλη. Πρόσωπα σκαμμένα, βλέμματα διαπεραστικά, σώματα αγέρωχα, σφιγμένα. Σκηνές ζωής -πανηγύρια, γάμοι, κηδείες- όπως εκδηλώνονταν στην κοινωνία της ελληνικής υπαίθρου σε εποχές που φαίνονται μακρινές, αν και δεν είναι, ακόμα και χρονικά απροσδιόριστες για ένα μέρος του νεότερου ελληνικού πληθυσμού. Σκηνές «...από αυτές που τρώει ο χρόνος και καταστρέφει ο πολιτισμός...», όπως ο ίδιος λέει. Η μεταπολεμική Ελλάδα μέσα από το φακό του Κώστα Μπαλάφα. Η ταυτότητα της Χώρας του με τα στοιχεία που ο ίδιος επέλεξε ως κυρίαρχα. Χώρας ρημαγμένης, με ανθρώπους που αγωνιούν και μάχονται για να δαμάσουν την άγονη γη, αλλά και να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που προκάλεσε ο κατακτητής και ο εμφύλιος σπαραγμός. Εικόνες που ανεξίτηλα τυπώνονται στην ασθενική συλλογική μας μνήμη, καταχωρούνται στα αρχεία της Ελληνικής Ιστορίας ως πολύτιμες μαρτυρίες και αποτελούν σπουδαίο κεφάλαιο στο υπό συγγραφή βιβλίο της Ελληνικής Φωτογραφίας.
Αν και οι φωτογραφίες του έγιναν γνωστές την τελευταία τριακονταετία, η μοναχική του διαδρομή άρχισε πολύ νωρίτερα. Η αφετηρία της βρίσκεται στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, όταν το πάθος του για την τέχνη του φακού συνδυασμένο με μια συνειδητή στάση προς τις ιστορικές στιγμές που βίωνε, τον ώθησαν να καταγράψει τη γενναία αντίσταση του ηπειρωτικού λαού. Πρόκειται για "Το αντάρτικο στην Ήπειρο", στο οποίο και ο ίδιος συμμετείχε. Από τότε, δεν έπαψε να αποτυπώνει σταθερά το γενέθλιο τόπο του, αλλά και κομμάτια της νησιωτικής και της υπόλοιπης ηπειρωτικής Ελλάδας, εστιάζοντας πάντα στους απλούς ανθρώπους και σε εκδηλώσεις που η αρχή τους χάνεται στο βάθος του χρόνου. Τίποτα δεν φωτογράφιζε στην τύχη. Κι αυτό, γιατί οι εικόνες του βασίζονται στις αξίες που είχε ενστερνιστεί από νέος, πρεσβεύει ως σήμερα και επικυρώνει με το παράδειγμα της ίδιας του της ζωής. Εξάλλου, η αποφασιστικότητα και η προσήλωση, χαρακτηριστικά που χρεώνονται στην καταγωγή του από τα απομονωμένα μικρά χωριά της Ηπείρου, εξασφάλισαν την αδιάκοπη συνέχεια της φωτογραφικής του δημιουργίας, καθώς μάλιστα ο ίδιος δεν είχε την ανάγκη να τροφοδοτείται από επιβραβεύσεις αλλά ούτε και από υλικές αμοιβές. Η ωφελιμιστική σχέση με το έργο του, ουδέποτε υπήρξε.
Η πρώτη παρουσίαση μιας μικρής επιλογής θεμάτων από την πλούσια συγκομιδή του έγινε στο υπόγειο του κτηρίου της ΔΕΗ όπου εργαζόταν, στην οδό Χαλκοκονδύλη, τέλη της δεκαετίας του 1970. Η λιτότητα και η αυστηρότητα του φωτογραφικού του ιδιώματος, κέντρισαν τη νεότερη γενιά των συναδέλφων του. [...] (Από την έκδοση)

Περιεχόμενα

ΦΑΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΛΑΦΑ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΟΥΡΟΥΝΗΣ - ΜΕΡΟΝΥΧΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ. ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ - ΜΙΚΡΟΙ ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ
ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΧΕΙΜΑΔΙΑ
Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ
ΜΑΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ
ΟΙ ΑΝΑΣΤΕΝΑΡΗΔΕΣ
ΜΕΤΕΩΡΑ
ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
ΑΧΕΛΩΟΣ
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΜΟΧΘΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Λεπτομέρειες
ISBN139789606691348
ΕκδότηςΠΟΤΑΜΟΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2008
Αριθμός σελίδων262
Διαστάσεις34x28
ΕπιμέλειαΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΦΑΝΗ
Κωδικός Πολιτείας3570-0202
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

mtoli, digibill

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

digibill, StefChar

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Μπάμπιτ
LEWIS SINCLAIR (NOBEL 1930)
€21.20 €10.60
(-50%)
Κερδίζετε €10.60
Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΩΣ ΠΕΔΙΟ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΗΛΙΑΣ
€15.00 €7.50
(-50%)
Κερδίζετε €7.50

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS