Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1912-2012, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ // ΜΙΑ ΔΙΑΦ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1912-2012, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (ΔΙΓΛΩΣΣΗ ΕΚΔΟΣΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΑΓΓΛΙΚΑ)

ΓΕΡΟΛΥΜΠΟΣ ΓΙΩΡΓΗΣ, ΝΑΡ Α. ΛΕΩΝ
Κωδ. Πολιτείας: 2195-0080




Παρουσίαση

Την είπαν πόλη της φαντασίας, πόλη ποιητική, πρώτη των Μακεδόνων πόλη, των Ρωμαίων έδρα, βυζαντινή συμβασιλεύουσα, Σελανίκ των Τούρκων, δεύτερη Ιερουσαλήμ των Εβραίων, κοσμοπολίτισσα των αρχών του εικοστού αιώνα, πόλη βαλκάνια. Κατακτημένη ή κατακτήτρια, η Θεσσαλονίκη παρέμεινε διαχρονικός πόλος έλξης για όσους την εποφθαλμιούσαν , κυρίως εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης.
Το βιβλίο "Θεσσαλονίκη 1912-2012, το μέλλον του παρελθόντος", κυκλοφορεί με αφορμή την εκατοστή επέτειο από την παράδοση της Θεσσαλονίκης στα ελληνικά στρατεύματα. Οι συντελεστές του επετειακού αυτού λευκώματος φιλοδοξούν να αποτυπώσουν το μικρό σύμπαν της πόλης, εκκινώντας από την αίσθηση των βυζαντινών αποχρώσεών της, αλλά και παράλληλα αναδεικνύοντας όψεις της σύγχρονης δυτικής μεγαλούπολης. Άλλωστε, η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που έχει την ιδιότητα να ταξιδεύει το διαβάτη της ακατάπαυστα: με τους ιδιότυπους ήχους της, τις ευωδιές της, την αναζωογονητική ευφορία που αφήνει πίσω του ο βαρδάρης, τα ηλιοβασιλέματα στο Θερμαϊκό, το χιονισμένο Όλυμπο, τις ετερόκλητες εικόνες και την παραληρηματική της θέα.
Η πλούσια βιβλιογραφία σχετικά με τη Θεσσαλονίκη έχει διαμορφώσει σε πολλούς τη λανθασμένη εντύπωση ότι η μακρόχρονη ιστορία της έχει πλέον καλυφθεί με απόλυτη επάρκεια. Οι πιο πολλές από τις εκδόσεις αυτές, ακόμη και οι συλλογικές, μοιάζουν να υπόκεινται σε δύο δεσμεύσεις: αρκετές περιορίζονται σε έναν αυστηρά ακαδημαϊκό χαρακτήρα και δεν καταφέρνουν να είναι εξίσου ελκυστικές στο μέσο αναγνώστη, ενώ άλλες δείχνουν να εξαντλούνται στους νοσταλγικούς τόνους επικαλούμενες συνεχώς το ένδοξο παρελθόν της πόλης.
Το βιβλίο "Θεσσαλονίκη 1912-2012, το μέλλον του παρελθόντος", φιλοδοξεί να αναδείξει την πληθωρική εσωστρέφεια της σύγχρονης πόλης, διατρέχοντας τα εκατό τελευταία χρόνια της ιστορίας της, και να προσφέρει στο οπτικό υπερθέαμα της Θεσσαλονίκης νέες απεικονίσεις. Επιμένουμε ιδιαίτερα στον προσδιορισμό "νέες": Το παρόν λεύκωμα δεν περιορίζεται στη χρονολογική παράθεση γεγονότων της ιστορικής διαδρομής της Θεσσαλονίκης στον εικοστό αιώνα. Σ' αυτή την περίπτωση, θα αναπαρήγε απλώς προγενέστερες εκδόσεις οι οποίες, μολονότι είχαν αποφασιστική συμβολή στον επιστημονικό διάλογο που διεξήχθη γύρω από την ιστορία της πόλης, ωστόσο δεν κατάφεραν να καλλιεργήσουν, κυρίως στου νεότερους αναγνώστες, την αίσθηση τοπικής αυτογνωσίας που χαρακτήριζε τις παλαιότερες γενιές.
Στόχος του βιβλίου αυτού λοιπόν είναι να παραθέσει "στιγμιότυπα" του τελευταίου αιώνα, ιδωμένα όμως όχι μέσα από μια συγκεντρωμένη οπτική (π.χ. ιστορική, κοινωνιολογική, πολιτιστική ή άλλη), αλλά μέσα από μια δημιουργική και τεκμηριωμένη σύνθεση όλων των όψεων της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, της δημόσιας εικόνας της, της καθημερινότητάς της, της ανθρωπογεωγραφίας και του πολιτισμού της. Τόσο το κείμενο όσο και οι φωτογραφίες αποτυπώνουν στιγμές του παρελθόντος και του παρόντος μιας πόλης η οποία μοιάζει σήμερα να έχει αλλοιώσει αρκετά στοιχεία της ταυτότητάς της και να έχει περιχαρακώσει την ιστορική της μνήμη. [...] (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΙΓΟΚΑΙΕΙ ΑΚΟΜΗ
ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, Η ΑΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ Ο ΜΑΗΣ ΤΟΥ '36
Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Η ΑΝΩ ΠΟΛΗ ΚΑΙ Ο ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ
Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ, Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ
Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ '78, ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΞΕΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ
Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (1997) - Η ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςTHESSALONIKI 1912-2012, THE FUTURE OF THE PAST - A DIFFERENT NARRATION OF HISTORY
ISBN139789606878473
ΕκδότηςΚΑΠΟΝ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2011
Αριθμός σελίδων168
Διαστάσεις28x25
ΜετάφρασηDOUMAS ALEXANDRA
ΕπιμέλειαΧΡΗΣΤΟΥ ΔΑΦΝΗ
Κωδικός Πολιτείας2195-0080
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

landlab

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΔΟΞΑ ΤΟΝ ΑΛΛΑΧ ΕΙΜΑΙ ΑΘΕΟΣ (KAFIR)
SHERWAN AMED
€14.84 €7.42
(-50%)
Κερδίζετε €7.42
ΔΟΚΙΜΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΝΟΗΣΗ
LOCKE JOHN
€47.70 €21.47
(-55%)
Κερδίζετε €26.23

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS