Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ // ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤ

Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ

ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΚΟΜΝΗΝΩΝ (1081-1180)

+
-
ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ Α. ΑΝΘΟΥΛΛΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1756-0154
Τιμή Έκδοσης
€29.68
Τιμή Πολιτείας
€22.26
(-25%)
Κερδίζετε €7.42


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Αναμφίβολα, ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α' Κομνηνός (1081-1118) καταλαμβάνοντας το θρόνο του Βυζαντίου εδραίωσε μια καινούρια δυναστεία και συνάμα επανίδρυσε το κράτος. Οι προοδευτικοί αυτοκράτορες του 11ου αιώνα βυθίζονται στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, καθώς στο προσκήνιο αναδύεται μια συντηρητική δυναστεία, που υπονομεύει κάθε ρηξικέλευθη ιδέα και προπαγανδίζει την παντοδυναμία του αυτοκράτορα. Οι Κομνηνοί επιβάλλουν μια πρωτόγνωρη από την εποχή της Εικονομαχίας, καταστολή, ως απάντηση στην αμφισβήτηση που δέχεται το ορθόδοξο δόγμα από δυϊστικές αιρέσεις, όπως ο Βογομιλισμός αλλά και θεωρίες λογίων, όπως αυτή του Ιωάννη Ιταλού. Οι καινοφανείς διδασκαλίες που τόσο πολύ επηρέασαν τη βυζαντινή κοινωνία, είχαν ως στόχο την επίσημη Ορθοδοξία προκειμένου να αμφισβητήσουν τον ίδιο τον αυτοκράτορα. Αν η Εκκλησία-κλήρος ήταν σάπια, τότε και όσοι ήταν ταυτισμένοι μαζί της ήταν εξίσου αξιόμεμπτοι και πρώτος απ' όλους ο αυτοκράτορας. Έτσι, οι Κομνηνοί οργάνωσαν και θεσμοθέτησαν από την αρχή ένα σύστημα καταστολής και παραδειγματικής τιμωρίας γι' αυτούς οι οποίοι έστρεφαν πάνω τους τις υποψίες για διαφοροποίηση από την τρέχουσα καθεστηκυία τάξη πραγμάτων. Ακόμη και νοοτροπίες τιμωρούνταν, όπως η επιλογή κάποιων για αυστηρή νηστεία. Καθώς, μια τέτοια στάση δημιουργούσε υποψίες για βογομιλισμό, το σύστημα καταστολής δρούσε προληπτικά. Ατελείωτες συλλήψεις, ανακρίσεις, δίκες, καταδίκες, αναθεματισμοί, κατατρεγμοί, ακόμη και τελετουργικό κάψιμο στην πυρά περίμεναν όσους φέρονταν να αμφισβητούν την Ορθοδοξία. Εξάλλου, η συντομογραφία ΑΙΜΑ, που απαντάται στη βιβλιογραφία, δεν παραπέμπει μόνο στα αρχικά των Αλεξίου Α', Ιωάννη Β', Μανουήλ Α' και Ανδρόνικου Α', αλλά και στις βίαιες τρομοκρατικές και ιδεχθείς μεθόδους επιβολής του ελέγχου που μεταχειρίστηκαν.
Οι Κομνηνοί σωστά ερμήνευαν την υπονόμευση της Ορθοδοξίας ως συγκαλειμμένη υπόσκαψη του αυτοκράτορα. Άνθρωποι χωρίς καμιά παιδεία συντάσσονταν με αιρέσεις και ειδικά με αυτές που έκαναν σαφή τη διαμαρτυρία τους για τη διαφθορά που επικρατούσε στην άρχουσα τάξη κλήρο, άρχοντες και αυτοκρατορική οικογένεια. Όσο, λοιπόν οι αιρέσεις αναδείκνυαν τα σαθρά θεμέλια του ιδεολογικού οικοδομήματος πάνω στο οποίο είχαν κυριολεκτικά γαντζωθεί οι Κομνηνοί, τόσο εκείνοι αντιδρούσαν με μέτρα όμοια με αυτά της Ιεράς Εξέτασης, η οποία επιβλήθηκε στη Δύση για αιώνες τόσο εκείνοι ενεργοποιούσαν τις δυνάμεις της προπαγάνδας για να διακηρύξουν πως ο ίδιος ο Χριστός εγκρίνει τη βία και το θάνατο που επέβαλαν, αλλά και για να εξάρουν τη θεϊκότητα του αξιώματός τους. Το μαρμάρινο γλυπτό της συλλογής του Dumbarton Oaks που θεωρείται ότι παριστάνει τον Ιωάννη Β' Κομνηνό (1118-1143), είναι ενδεικτικό για το πως ο αυτοκράτορας ταυτιζόταν με τον ακτινοβόλο ήλιο, με το σημαιοφόρο και εντολοδόχο του Θεού.
Η βυζαντινή «Ιερά Εξέταση» παρά τις πολλές ομοιότητές της με την Ιερά Εξέταση της Δύσης, εμφανίζει συνάμα μια θεμελιώδη διαφορά. Το όλο ζήτημα κάθε άλλο παρά θρησκευτικό ήταν. Η κοινωνία της Κύπρου αποτελεί μια μικρογραφία ολόκληρης της βυζαντινής επαρχίας αλλά και της ίδιας της Κωνσταντινούπολης. Εκεί καταδεικνύεται πως οι μεσαίες και κατώτερες κοινωνικές τάξεις διογκώνοντας το κύμα δυσαρέσκειας για την αδικία και την κατάρρευση παραδοσιακών αξιών και αρχών, επιτίθενται ενάντια σε ένα διεφθαρμένο σύστημα, που επιδίωκε να μεταβάλει τα υπάλληλα στρώματα σε οικονομικά-κοινωνικά εξαρτώμενους από την αριστοκρατία πληθυσμούς. Η διάθεση ανατροπής ενός σαθρού κατεστημένου από τις μάζες, αντιμετωπίστηκε με την πυγμή μιας νεοφώτιστης και υπερφιλόδοξης δυναστείας αυτοκρατόρων, η οποία αγωνιζόταν να επιβάλει σιδηρά πειθαχία και να κάνει ακόμη και ένα σύστημα που είχε εξαντλήσει τις δυνατότητές του να συνεχίσει να λειτουργεί. Αυτή ήταν η βυζαντινή «Ιερά Εξέταση». (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΜΕΡΟΣ Α': ΤΑ ΣΠΕΡΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ
Εισαγωγή. Ο ορισμός της αμφισβήτησης
Κεφάλαιο Α'. Ο "πεφωτισμένος" 11ος αιώνας
Κεφάλαιο Β'. Η αμφισβήτηση της Ορθοδοξίας ως αποτέλεσμα του διαφωτισμού
Κεφάλαιο Γ'. Η δυτική χριστιανοσύνη και η αμφισβήτηση: τα πνευματικά ρεύματα του 11ου και 12ου αιώνα
ΜΕΡΟΣ Β': Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ
Κεφάλαιο Α'. Η συγκαλυμμένη αμφισβήτηση
Κεφάλαιο Β'. Η έμμεση αμφισβήτηση: οι αιρετικές διδασκαλίες των λογίων
Κεφάλαιο Γ'. Η ευθεία αμφισβήτηση: ο Βογομιλισμός
Συμπεράσματα
ΜΕΡΟΣ Γ': ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ: Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ
Κεφάλαιο Α'. Το ιστορικό πλαίσιο: τα χρόνια της καταστολής
Κεφάλαιο Β'. Οι συνοδικές καταδίκες
Κεφάλαιο Γ'. Ο τελετουργικός θάνατος: ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα της καταστολής
Κεφάλαιο Δ'. Τα νομοθετικά μέτρα: η θεσμοθέτηση της καταστολής
Κεφάλαιο Ε'. Η καταστολή σε συμβολικό επίπεδο: ο ψυχολογικός πόλεμος
Κεφάλαιο ΣΤ'. Η καταστολή στη Δύση το 12ο αιώνα
ΜΕΡΟΣ Δ': ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Εισαγωγή
Κεφάλαιο Α'. Η Κύπρος και ο "Βυζαντινός Μενόκκιο"
Κεφάλαιο Β'. Κρήτες: Αεί ψεύσται, κακά θηρία, γαστέρες αργαί (Τίτον α' 12)
Κεφάλαιο Γ'. Αχρίδα: Η επανάσταση του δούλου
Κεφάλαιο Δ'. Ελλάς: Η παρουσία των Βογομίλων
Κεφάλαιο Ε'. Μικρά Ασία: Διέξοδος στις δυϊστικές αιρέσεις
Κεφάλαιο ΣΤ'. Κέρκυρα: Μια ακόμη περίπτωση
Κεφάλαιο Ζ'. Η παιδεία στην επαρχία και η δυνατότητα αντίληψης των αιρετικών διδασκαλιών
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
SUMMARY
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΝ
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςTHE BYZANTINE HOLY INQUISITION AND CYPRUS // DISPUTE AND REPRESSION IN THE SOCIETY UNDER THE KOMNENEAN DYNASTY (1081-1180)
ISBN139789606887208
ΕκδότηςΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΣεπτέμβριος 2010
Αριθμός σελίδων368
Διαστάσεις24x17
Κωδικός Πολιτείας1756-0154
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

agrofylakas

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΜΝΗΜΑΤΑ ΚΑΟΥΜΠΟΥΔΩΝ - ΠΑΤΡΙΔΑ - ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΡΟΜΟΥ
BOLANO ROBERTO
€15.00 €7.50
(-50%)
Κερδίζετε €7.50
Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΩΣ ΠΕΔΙΟ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΗΛΙΑΣ
€15.00 €7.50
(-50%)
Κερδίζετε €7.50

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS