Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΑΘΗΝΑ - ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΚΛΑΣΙΚΙΣΜΟΥ

ΑΘΗΝΑ

ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΚΛΑΣΙΚΙΣΜΟΥ

+
-
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΒΕΝΕΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 2195-0024
Τιμή Έκδοσης
€58.30
Τιμή Πολιτείας
€43.72
(-25%)
Κερδίζετε €14.58


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Η πρωτεύουσα της χώρας, η Αθήνα, αντιπροσωπεύει σε διεθνές επίπεδο ένα ενδιαφέρον παράδειγμα μεγαλούπολης, που σφύζει από ζωή και που αγωνίζεται για την κατάκτηση των δύσκολων ισορροπιών μεταξύ της επιθυμητής υλικής ευμάρειας και της κοινωνικής ανάπτυξης αλλά και των αντίρροπων κινδύνων αισθητικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Η πληροφόρησή μας για την εξέλιξη της ιστορικής αυτής πόλης παραμένει, ωστόσο, αποσπασματική. Με εξαίρεση έναν περιορισμένο αριθμό αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων και ιστορικών, η πλειονότητα των Αθηναίων ζει σήμερα σε έναν αστικό χώρο που ούτε οικείος τής είναι ούτε πραγματικά γνωστός. Και όμως ανάγκη πάσα είναι να εξοικειωθούμε με τον χώρο στον οποίο ζούμε «με λογισμό και με όνειρο», με γνώση και συναίσθημα.
Το βιβλίο του καθηγητή κ. Αλεξάνδρου Παπαγεωργίου-Βενετά παρουσιάζει μεθοδικά, με πλούτο ιστορικών σχεδίων, εικόνων και κειμένων, αλλά και με αναλυτική κριτική θεώρηση, την κρίσιμη πρώτη δεκαετία (1833-1843) της νεότερης Αθήνας, και κυρίως τις πολεοδομικές προτάσεις για το σχεδιασμό της νέας πόλης. (...)
(ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΜΕΡΟΣ Α'
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο
Η Αθήνα στα χρόνια 1831-1839. Οι σωζόμενες πολεοδομικές προτάσεις σχεδιασμού της νέας Αθήνας, υπό το φως των ανταγωνιστικών ιδεατών προτύπων χωροθέτησης της νέας πόλης, σε σχέση με την αρχαία αρχιτεκτονική κληρονομιά. Μια ιστορική ανασκόπηση
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο
Η πόλη στη βόρεια πεδιάδα: Η γεωμετρική σχηματικότης ως εργαλείο πολεοδομικού σχεδιασμού στο πνεύμα της πεφωτισμένης δεσποτείας, το σχέδιο των Κλεάνθη και Schaubert (1832-1833): Η γενεσιουργός ιδέα για τη νέα Αθήνα
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο
Η «πόλη των λόφων» περί το αναβιωμένο κάστρο: Η προτεραιότης της ιστορικής συνέχειας. Η πολεοδομική πρόταση του Alexander Ferdinard von Quast και το σχέδιο για ένα ανάκτορο στην Ακρόπολη του Karl Friedrich Schinkel (1834)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο
Αντιφατικός σχεδιασμός: Η «πόλη επί λόφων» ως ιδεατός στόχος, η συρρίκνωση του αρχικού σχεδίου ως πραγματικό αποτέλεσμα. Η αναθεώρηση του σχεδίου των Κλεάνθη και Schaubert από τον Leo von Klenze. Οι βασικές πολεοδομικές του απόψεις για τη νέα Αθήνα (1834)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ο
Η συμμετρία ως αφηρημένος κανών: Η σχηματοποίηση του σχεδιασμού της Αθήνας. Το «τοπογραφικό» σχέδιο του August Traxel (1836)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο
Η πόλη στην ανατολική πεδιάδα: Ο ορθογώνιος κάναβος ως προάγγελος της πόλης της βιομηχανικής εποχής. Η πολεοδομική πρόταση του Λύσανδρου Καυταντζόγλου: Μια ορθολογική εναλλακτική πρόταση (1839)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7ο
Οι πολεοδομικές προτάσεις για τη νέα Αθήνα θεωρημένες στο πλαίσιο της εποχής τους. Μια αποτίμηση στο χώρο της ιστορίας των ιδεών
ΜΕΡΟΣ Β'
ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟΝ
Λεπτομέρειες
ISBN139789607037022
ΕκδότηςΚΑΠΟΝ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2010
Αριθμός σελίδων410
Διαστάσεις30x23
ΜετάφρασηΣΙΕΤΗ ΤΟΥΛΑ
ΕπιμέλειαΒΑΛΑΒΑΝΗΣ ΠΑΝΟΣ
Κωδικός Πολιτείας2195-0024
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

11/9 ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ;
CHOMSKY NOAM
€13.00 €6.50
(-50%)
Κερδίζετε €6.50
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ «ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ»
LANDAUER GUSTAV
€9.95 €4.97
(-50%)
Κερδίζετε €4.98

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS