Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΔΕΜ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ (ΔΙΓΛΩΣΣΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΑΓΓΛΙΚΑ) ON THE BEACH

ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ (ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ-ΔΙΓΛΩΣΣΗ ΕΚΔΟΣΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΑΓΓΛΙΚΑ)

+
-
ΔΕΠΟΛΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΗΣ, ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΗΡΑΚΛΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 4460-0007
Τιμή Έκδοσης
€36.04
Τιμή Πολιτείας
€16.22
(-55%)
Κερδίζετε €19.82


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

"Σε αφήγηση Γιώργου Δεπόλλα":
Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα με τις Παραλίες, είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή ο αναγνώστης θα χαμογελάσει. Θα έχει αντιληφθεί πως η σκοτεινή αύρα που περιβάλλει τα σώματα των λουσμένων υποδηλώνει τον καθαγιασμό τους, τη μετουσίωσή τους σε χαρακτήρες μιας πολύ προσωπικής μυθοπλασίας. Θα έχει καταλάβει πως ο Γιώργος Δεπόλλας με αυτές τις φωτογραφίες δεν περιγράφει καταστάσεις, αλλά αφηγείται ιστορίες, χαμογελώντας κι ο ίδιος.
Για όσους έχουν παρακολουθήσει το έργο του Γιώργου Δεπόλλα, το χαμόγελο του έχει ιδιαίτερη σημασία. Πρώτα απ' όλα γιατί τα πρόσωπα στις Παραλίες είναι τα αγαπημένα του πρόσωπα. Τους συνδέει μια μακρόχρονη σχέση, που μπορεί να πει κανείς ότι χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 70, την εποχή που άρχισε να τα φωτογραφίζει, κοιτάζοντάς τα τότε στα μάτια κι ακούγοντας τις ιστορίες τους. Έτσι άρχισε να τα μαθαίνει, να τα παρατηρεί και να συγκεντρώνει ένα σημαντικό φωτογραφικό υλικό που παρουσιάστηκε τελικά στις θεματικές ενότητες "Μοναχικοί άνθρωποι", 1979 και "Πορτραίτα", 1980. Ήταν οι άνθρωποι που συναντούσε ταξιδεύοντας στην ύπαιθρο, σε μικρές επαρχιακές πόλεις και χωριά. Ζευγάρια αγκαλιασμένα, άντρες βυθισμένοι στις σκέψεις τους, πρόσωπα άλλοτε αυστηρά κι άλλοτε γλυκά μ' ένα χαμόγελο που επισφραγίζει τη συνάντησή τους με το φωτογράφο.
Απ' αυτές τις πρώτες κιόλας φωτογραφίες διαφαίνεται η επιθυμία του Γιώργου Δεπόλλα να αφηγηθεί ιστορίες. Σε αυτήν την περίοδο του έργου του οι ιστορίες στηρίζονται κυρίως στους χαρακτήρες των προσώπων, κάτι στο οποίο αναφέρεται και ο ίδιος μιλώντας για τα αρχικά στάδια της ενασχόλησής του με την φωτογραφία: "Όταν άρχισα να κάνω φωτογραφία, τα μόνα πράγματα που ήξερα είχαν να κάνουν με τον κινηματογράφο και είχα πολλές επιρροές από Αμερικάνικες ταινίες, τον Ιταλικό νεορρεαλισμό, το Εγγλέζικο Free Cinema και αργότερα ορισμένα πράγματα πιο δύσκολα και περίτεχνα του Γαλλικού σινεμά... Ήταν επόμενο να κουβαλώ τις εικόνες προσώπων που συγκεντρώνουν όλη τη συναισθηματική φόρτιση της μυθοπλασίας στην οποία ανήκουν, όπως στις ταινίες του Μονιτσέλι, του Ντε Σίκα, του Φελίνι κ.ά, ή τις μοναχικές απόμακρες φυσιογνωμίες των ανδρών στο φιλμ νουάρ και το γουέστερν. Στοιχεία που εμπλέκουν το μοιραίο, την μοναχική πορεία, το λυρισμό, το κοινωνικό ντοκουμέντο, ήταν πάντοτε αυτά που με ενδιέφεραν και κατηύθυναν τις επιλογές μου". Οι φωτογραφίες αυτές πραγματοποιήθηκαν την δεκαετία του 70, περίοδο κατά την οποία στο διεθνή φωτογραφικό χώρο το κοινωνικό ντοκουμέντο γνώριζε την αποκορύφωσή του θέτοντας αυστηρά εκφραστικά όρια στη μορφή της φωτογραφικής απεικόνισης. [...]
Ανάμεσα στα «Πορτρέτα», τους «Μοναχικούς Ανθρώπους» και τις «Παραλίες» μεσολαβεί ουσιαστικά μια δεκαετία και σ’ αυτό το χρονικό διάστημα πολλά πράγματα άλλαξαν στη φωτογραφία. Η μορφή των φωτογραφιών στις «Παραλίες» είναι σημαντικά διαφορετική, δείχνοντας ταυτόχρονα με παραδειγματικό τρόπο τη μετάβαση της φωτογραφίας στο νέο εκφραστικό πεδίο της δεκαετίας του ’80. Σε αυτές τις νέες αντιλήψεις για τη φωτογραφία ο Γιώργος Δεπόλλας βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να αναπτύξει τη μυθοπλασία του. Οι φωτογραφίες αφορούν στιγμιότυπα λουόμενων σε παραλίες της Αττικής και κυρίως στην παραλία της Λούτσας, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Αθήνα. Η εκτύπωσή τους στο φωτογραφικό χαρτί δίνει την εντύπωση μιας γκρίζας ομίχλης, μιας μελαγχολικής αύρας που εκπορεύεσαι από τα σώματα των λουομένων. Μοιάζει σαν σκόνη από χώμα που σηκώνει ο αέρας από το έδαφος και λεκιάζει τον ουρανό, δημιουργεί κυκλικά στίγματα, διαχέεται στις παρυφές του τετράγωνου κάδρου και σκοτεινιάζει το φως του ήλιου. Όλα αυτά είναι ανεξήγητα ως φυσικά φαινόμενα αλλά και πρωτοφανή ως φωτογραφικά ιδιώματα. (...)
(Από την έκδοση)

Περιεχόμενα

Σε αφήγηση Γιώργου Δεπόλλα
Αττικού αιγιαλού αλληγορίαι

Storytelling by Yiorgos Depollas
Aquatic allegories of Attica
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςON THE BEACH
ISBN139789607524133
ΕκδότηςΦΩΤΟΡΑΜΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2003
Αριθμός σελίδων134
Διαστάσεις34x29
ΜετάφρασηΜΠΙΣΤΙΚΑ ΘΑΛΕΙΑ
ΕπιμέλειαΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΙΕΛΕΝΑ
Κωδικός Πολιτείας4460-0007
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ
HOFFMANN E.T.A.
€17.00 €8.50
(-50%)
Κερδίζετε €8.50
Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
WELLMER ALBRECHT
€21.20 €8.48
(-60%)
Κερδίζετε €12.72

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS