Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ 1867-1928 - Ο ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ, Ο ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΛΕΥΚΩΜΑ 313 ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ, ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

+
-
ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ, ΠΙΤΣΙΛΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 0511-0016
Τιμή Έκδοσης
€45.65
Τιμή Πολιτείας
€31.96
(-30%)
Κερδίζετε €13.69


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Η οικογένεια Στουρνάρα είναι ίσως η μόνη στην Ελλάδα, που δίκαια της ανήκει ο τίτλος της «δυναστείας». Μιας δυναστείας καλλιτεχνών φωτογράφων, που ξεκίνησαν πριν από 105 χρόνια και μέχρι σήμερα συνεχίζουν τη φωτογραφική παράδοση της οικογένειάς τους.
Γενάρχης της φωτογραφικής δυναστείας υπήρξε ο Στέφανος Στουρνάρας. Γεννήθηκε το 1867 στη Ζαγορά του Βόλου και σε πολύ μικρή ηλικία, βρέθηκε για ένα σύντομο διάστημα στη Σμύρνη. Φύση ανήσυχη και ευαίσθητη, θα έρθει λίγο αργότερα στην Αθήνα, για να σπουδάσει ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών. Για δάσκαλό του είχε τον Νικηφόρο Λύτρα, που πολλά θα προσφέρει στον ταλαντούχο μαθητή του. Σπουδαστής ακόμα, θα ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ζωγράφων και θα ασχοληθεί με τη φωτογραφία. Με τα χρήματα που κέρδιζε, συνέχιζε τις σπουδές του. Δεν είναι γνωστό κοντά σε ποιους Αθηναίους φωτογράφους εργάστηκε σαν βοηθός. Αν κρίνουμε, όμως, από το μετέπειτα έργο του, φαίνεται ότι, απέκτησε πολύ καλές και σωστές βάσεις, που τον βοήθησαν στη σταδιοδρομία του.
Το 1889 αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο και εγκαταστάθηκε στο Βόλο, όπου και ασχολήθηκε με την αγιογραφία. Δεν είναι λίγες οι εκκλησίες της περιοχής, τις αγιογραφίες των οποίων έχει φιλοτεχνήσει ο Στέφανος Στουρνάρας. «Συνδυάσας την ζωγραφικήν με την φωτογραφικήν τέχνην, ήνοιξε καλλιτεχνικόν φωτογραφείον, πλουτίσας αυτό δια τελειοτάτων μηχανημάτων. Εκ του εργοστασίου του τούτου εξέρχονται έργα αντάξια της ιδιοφυΐας και τέχνης του Στουρνάρα», μας πληροφορεί το «Ημερολόγιον της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Βόλου», το 1899. [...]
Ο Στέφανος Στουρνάρας, ο γιος του Νικολάου, είναι μαζί με την αδελφή του, οι συνεχιστές της μακράς φωτογραφικής πορείας της οικογένειάς τους. Όπως λέει ο ίδιος, "γεννήθηκε μέσα στη φωτογραφία" και ούτε προς στιγμή σκέφτηκε ότι, θα μπορούσε να υπάρχει άλλη επαγγελματική επιλογή γι' αυτόν. Σπούδασε στη φωτογραφική σχολή της Κολωνίας και ύστερα ειδικεύτηκε σαν φωτογράφος - μηχανικός. Συνεργάστηκε με τον πατέρα του, που υπήρξε και ο μεγάλος δάσκαλός του και τώρα συνεχίζει με την συνεργασία της αδελφής του Μαρίας Στουρνάρα, που έχει ειδικευθεί στην επιμέλεια εντύπων. Τελευταίος έρχεται ο Νικόλας Στουρνάρας, γιος του Στεφάνου. Σπούδασε φωτογραφία στη σχολή ΑΚΤΟ και ετοιμάζεται να μπει στο φωτογραφικό στίβο.
Η φωτογραφική δυναστεία των Στουρνάρα, μοναδικό φαινόμενο στην Ελλάδα, συνεχίζει αθόρυβα, με ήθος και υπευθυνότητα τη δημιουργική πορεία της στο φωτογραφικό επάγγελμα, που περισσότερο από έναν αιώνα υπηρετεί. Και σημαντική ήταν και παραμένει η προσφορά της στην Ελληνική φωτογραφία. (Άλκης Ξανθάκης, Οικογένεια Στέφανου Στουρνάρα Μια δυναστεία φωτογράφων)

Περιεχόμενα

Φωτογραφών και μαχόμενος... - του Νίκου Αναγνωστάκη
Στέφανος Στουρνάρας, Ένας άγιος της φωτογραφίας - του Μάνου Ελευθερίου
Οικογένεια Στέφανου Στουρνάρα, μια δυναστεία φωτογράφων - του Άλκη Ξανθάκη
Στέφανος Στουρνάρας (1867-1928)
Ελαιογραφίες
Αγιογραφία
Προσωπογραφία
Κάτοικοι του Βόλου
Ενδυμασίες - Στολές
Εύβοια
Μαγνησία
Βόλος Πήλιο
Σκιάθος
Σκόπελος
Καρδίτσα
Φάρσαλα
Λάρισα
Αμπελάκια
Τέμπη
Τύρναβος
Ελασσόνα
Όλυμπος
Τρίκαλα
Μετέωρα
Θεσσαλονίκη
Άγιον Όρος
Επιστολικά Δελτάρια
Λεπτομέρειες
ISBN139789607911520
ΕκδότηςΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2007
Αριθμός σελίδων372
Διαστάσεις23x23
ΠρόλογοςΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΜΑΝΟΣ
ΕπιμέλειαΒΑΤΙΚΙΩΤΗ ΝΙΝΕΤΤΑ
Κωδικός Πολιτείας0511-0016
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΜΙΑ ΚΟΣΜΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
TAYLOR CHARLES
€43.00 €21.50
(-50%)
Κερδίζετε €21.50
ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΜΑ
JAMES PETER
€9.90 €4.95
(-50%)
Κερδίζετε €4.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS