Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ Κ

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ

Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΑΡ.201 ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΖΑΒΟΡΔΑΣ

+
-
ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Κωδ. Πολιτείας: 6048-0033
Τιμή Έκδοσης
€17.60
Τιμή Πολιτείας
€14.08
(-20%)
Κερδίζετε €3.52


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Το έργο αυτό αποτελεί ένα ιστοριογραφικό αφιέρωμα στην περιοχή του μέσου Αλιάκμονα, η οποία σήμερα μοιράζεται στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Προτείνει έναν τρόπο ανάγνωσης μιας τοπικής ενότητας με στόχο να ερμηνεύσει την ανάπτυξη των κύριων νοτιοδυτικών μακεδονικών οικισμών της τουρκοκρατίας: Κοζάνη, Βελβεντό, Σιάτιστα, Γρεβενά σε σχέση με το μακεδονικό παρελθόν της περιοχής και αντίστοιχα με τις νέες συνθήκες ζωής, όπως διαμορφώνονται με την βαθμιαία τούρκικη κατάκτησή της, κυρίως μετά το 16ο αιώνα. Η μελέτη αυτή δεν στοχεύει στην εξαντλητική μονογραφική παρουσίαση των παραπάνω πόλεων, αλλά στη συνολική τους διαπραγμάτευση καθώς και στη διατύπωση ενός ερμηνευτικού σχήματος σύμφωνα με το οποίο δίπλα σε μεσαιωνικές οχυρωμένες θέσεις με στρατηγική σημασία, όπως τα Σέρβια και το Σισάνι, οργανώνονται κατά την τουρκοκρατία πόλεις με χριστιανικό πληθυσμό. Παράλληλα στην ίδια περιοχή και την ίδια περίοδο ιδρύεται το σημαντικότερο μοναστηριακό συγκρότημα, η μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ζάβορδας. Η μονή εξετάζεται εδώ σε σχέση με την εξέλιξη του οικιστικού πλέγματος της περιοχής.
Η μεθοδολογική αυτή πρόταση αξιοποιεί μια πηγή εκκλησιαστικής προέλευσης, ως τεκμήριο για την ιστορία των οικισμών. Πρόκειται για την Παρρησία που αποτελεί το κύριο σώμα στον ακέφαλο κώδικα αρ. 201 της μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ζάβορδας από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. Να σημειωθεί ότι οι Παρρησίες και οι Προθέσεις αποτελούν ένα γνωστό αρχειακό υλικό που εντοπίζεται σε όλες τις μεγάλες ορθόδοξες μονές. Η πρώτη φιλολογική περιγραφή της συγκεκριμένης Παρρησίας μαζί με το σύνολο των χειρογράφων και κωδίκων της μονής έγινε από τον καθ. Λίνο Πολίτη και είναι ανέκδοτη. Η Παρρησία περιλαμβάνει μια κιονιδόν καταγραφή ονομάτων ιερωμένων και λαϊκών, ζωντανών τη στιγμή της εγγραφής τους, και λίγων «κεκοιμημένων». Όλοι είναι κάτοικοι οικισμών που εκτείνονται από τη Θεσσαλία έως την Ήπειρο και την Αλβανία, σε μια σχετικά μεγάλη γεωγραφική απόσταση από την ίδια τη μονή της Ζάβορδας. Ένας μεγάλος, λοιπόν, αριθμός βαπτιστικών ονομάτων καταχωρημένων κατά εκκλησιαστικές περιφέρειες και κατά οικισμούς καταγράφεται σε διαφορετικές χρονολογίες από τον 16ο αι. έως και τον 20ό αι. Το μοναδικό ενιαίο τεκμήριο στη χρονολογική αξιολόγηση των ονομάτων είναι η πρώτη ενιαία μεταγραφή τους το 1692, η οποία διαχωρίζει τα ονόματα της πρώτης περιόδου από εκείνα της δεύτερης. Το τέλος του 17ου αι. σηματοδοτεί μια περίοδο γενικότερων οικιστικών μεταβολών στην περιοχή, έτσι ώστε η δεύτερη περίοδος, η οποία σχηματικά ξεκινά στον 18ο αι., να συμπίπτει με την περίοδο ακμής των οικισμών της τουρκοκρατίας στη νοτιοδυτική Μακεδονία. [...] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)











[...] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Εισαγωγή
Ι. Τα ιστορικά μιας γεωγραφικής ενότητας
Α. Η κοιλάδα του μέσου Αλιάκμονα
Β. Το μεσαιωνικό οικιστικό στρώμα
Τα Σέρβια
Γ. Το νέο οικιστικό πλέγμα
Η Κοζάνη
Το Βελβεντό
Η Σιάτιστα
Τα Γρεβενά
Δ. Η συγκρότηση της Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ζάβορδας
Το μοναστηριακό πλέγμα του μέσου Αλιάκμονα
Η Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ζάβορδας
ΙΙ. Η Παρρησία ως τεκμήριο για την ιστορία των οικισμών
Τα βαπτιστικά ονόματα
Α. Ο κώδικας αρ. 201 της Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ζάβορδας
Β. Ευρετήρια οικισμών της Παρρησίας
Αλφαβητική αναγραφή οικισμών
Ευρετήριο οικισμών
Γ. Ευρετήρια ονομάτων της Παρρησίας
Ευρετήριο ονομάτων
Ευρετήριο ονομάτων μοναχών
ΙΙΙ. Επιλογή βιβλιογραφίας
Λεπτομέρειες
ISBN139789607916129
ΕκδότηςΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ (Ε.Ι.Ε.)
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούνιος 2000
Αριθμός σελίδων360
Διαστάσεις24x17
Κωδικός Πολιτείας6048-0033
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - ΔΙΟΝΥΣΟΣ
ΣΟΥΒΑΛΤΖΗ ΛΙΑΝΑ
€77.00 €34.65
(-55%)
Κερδίζετε €42.35
ΒΕΡΝΟΝ ΣΟΥΜΠΟΥΤΕΞ (ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ)
DESPENTES VIRGINIE
€22.00 €11.00
(-50%)
Κερδίζετε €11.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS