Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1944) .

ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1944)

+
-
ΤΟΜΑΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3000-0022
Τιμή Έκδοσης
€21.20
Τιμή Πολιτείας
€14.84
(-30%)
Κερδίζετε €6.36


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Όταν αρχίσαμε να γράφουμε το βιβλίο αυτό, είχαμε την πρόθεση να εξηγήσουμε και τι σημαίνει η ονομασία του κάθε δρόμου. Σύντομα, όμως, διαπιστώσαμε ότι θα χρειαζόταν, ούτε λίγο ούτε πολύ, να ξαναγράψουμε την Ελληνική Ιστορία, γιατί για κάθε μνημονευόμενο πρόσωπο ή τοποθεσία θα έπρεπε να γράψουμε τον ρόλο που έπαιξε στην ιστορία της πατρίδας μας. Κι αφού την ιστορία της χώρας μας την έχουν γράψει καλά ή κακά πολλοί, περιοριστήκαμε στην περιγραφή των δρόμων - καίτοι για μερικούς υποκύψαμε στον πειρασμό ν' αναφερθούμε και στην αιτία της ονομασίας τους. [...]
Mία λεπτομερειακή περιγραφή της πόλης, των γειτονιών και των δρόμων της, διανθισμένη με περιγραφές χαρακτηριστικών τοποθεσιών, κτισμάτων και ανθρώπων. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και μέχρι τον θάνατό του, το 1993, ο Κ. Τομανάς, εκπαιδευτικός το επάγγελμα, στον τομέα των φυσικών και μαθηματικών επιστημών, συγκέντρωνε υλικό για τη ζωή στην παλιά Θεσσαλονίκη. Μετά θάνατον, ο γιός του, Β. Τ., ταξινομεί και εκδίδει κατά ενότητες αυτό το υλικό.
Ο πλέον ογκώδης τόμος αφορά τους δρόμους και τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τη διήγηση της ιστορίας των δρόμων, όπως την φτιάχνουν πρόσωπα και κτίρια, σε μια περίοδο ογδόντα χρόνων. Ένα βιβλίο που, κατά την εκτίμησή μας, διαβάζεται επιλεκτικά, ίσως και γιατί, για τον μη Θεσσαλονικιό, ο φόρτος των πληροφοριών είναι μεγάλος. - Σε μια τέτοια επιλεκτική ανάγνωση, λ.χ., η οδός Εγνατία ξετυλίγεται ως μυθιστόρημα: "Στη γωνία με την οδό Πρασακάκη ήταν, και εξακολουθεί να είναι, το μέγαρο του ποιητή Τάκη Βαρβιτσιώτη, που στο ισόγειό του λειτουργούσε το περίφημο καφενείο Χρυσούν Απίδιον. Πριν από την πυρκαγιά του 1917, στη διασταύρωση των οδών Αγίας Σοφίας και Εγνατίας ήταν το σπίτι των πέντε Παπουλιάδων, του Γρηγόρη, του Αλέκου, του Αριστοτέλη (διάσημων χασομέρηδων της εποχής), του Φωκίωνα (που έπαιζε βιολί και διορίστηκε καθηγητής στο Κρατικό Ωδείο το 1916) και του Γιώργου (που ήταν ποιητής.). Θα αναφέρουμε μόνο δυο στίχους, που μας διάβασε με δόση ειρωνείας ο καθηγητής μας των Νέων Ελληνικών Πέτρος Σπανδωνίδης: Τικ-τακ το ωρολόγιον, τικ-τακ και ο σφυγμός μου / και όταν παύσει το τικ-τακ, απέρχομαι του κόσμου. Στη θέση του σπιτιού των Παπουλιάδων χτίστηκε ένα μέγαρο, που στο ισόγειό του εγκαταστάθηκε το φαρμακείο του κυρ Γαβριήλ Πεντζίκη". (Μάρη Θεοδοσοπούλου, Η ΕΠΟΧΗ, 25/1/1998)

Περιεχόμενα

Σταχυολογούμε από τα περιεχόμενα: Το οδικό δίκτυο της παλιάς Θεσσαλονίκης - Οδός Εθνικής Αμύνης - Τα παλιά δικαστήρια - H στοά Μάου - Τα λεγόμενα Βασιλικά - Το Βουνάκι - H Ευαγγελίστρια - Το προσφυγικό νοσοκομείο - Ο Τσάμης Καρατάσος και οι καπετάνισσες της Μακεδονίας - Ο καραγκιοζοπαίκτης Χαρίλαος - H καταδίωξη - Το καρισίκ του Σκεντέρ - Τα Σουλτανικά - Ο πλάτανος του Λευκού Πύργου - Οι πρώτοι έλληνες αεροπειρατές - Τα Τάγματα Ασφαλείας του Βήχου - Μία συνάντηση στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας - H Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών - H φράγκικη εκκλησία - H αρμένικη εκκλησία - H βουλγάρικη εκκλησία - H οικογένεια Ποζέλι - Ο Μεβλεβίχανες - Ο Κώστας Ταχτσής - Τα γραφεία κηδειών στην Εγνατία - H Ροτόντα - Τα κοιμητήρια της Αγίας Παρασκευής κ.τ.λ.
Λεπτομέρειες
ISBN139789608480179
ΕκδότηςΝΗΣΙΔΕΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούνιος 2006
Αριθμός σελίδων324
Διαστάσεις24x17
ΕπιμέλειαΤΟΜΑΝΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Κωδικός Πολιτείας3000-0022
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Οθωμανική αυτοκρατορία 1300-1923
FINKEL CAROLINE
€27.75 €13.88
(-50%)
Κερδίζετε €13.87
ΛΕΓΕΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΦΑΛΑΓΓΑΣ
COLE MYKE
€22.00 €11.00
(-50%)
Κερδίζετε €11.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS