Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΚΟΧΛΙΑΣ // ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1945-1948 - ΕΙΣΑΓΩΓΗ, ΣΥ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΚΟΧΛΙΑΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1945-1948 - ΕΙΣΑΓΩΓΗ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΟΥΡΟΥΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Κωδ. Πολιτείας: 2860-0008




Παρουσίαση

Η εργασία αυτή ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1990 με την αποδελτίωση των περιεχομένων του περιοδικού "Κοχλίας". Η αποδελτίωση αυτή κατατέθηκε ως πτυχιακή εργασία στο τμήμα Βιβλιοθηκονομίας του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, η πενιχρή βιβλιογραφία για τον "Κοχλία" -ουσιαστικά υπήρξε μόνο ένα άρθρο του Γ. Θέμελη γι' αυτόν- με οδήγησε στη σκέψη να πλαισιώσω την εργασία μου με συνεντεύξεις από τους συνεργάτες του περιοδικού που ζούσαν ακόμη, καθώς και από μερικούς άλλους λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης. Οι συνεντεύξεις αυτές καταγράφηκαν σε κασετόφωνο το πρώτο εξάμηνο του 1991 (εκτός από δύο, του Γ. Θ. Βαφόπουλου και του Τηλ. Αλαβέρα, που έγιναν δυο χρόνια αργότερα). Η συνέντευξη του Κλείτου Κύρου δόθηκε γραπτά, ενώ του Κάρολου Τσίζεκ δόθηκε πρώτα προφορικά και στη συνέχεια η απομαγνητοφώνησή της αντικαταστάθηκε με βελτιωμένη γραπτή μορφή. Η απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη του Ντίνου Χριστιανόπουλου δέχτηκε πολλές εκ των υστέρων επεμβάσεις. Το υλικό που συγκεντρώθηκε αποδείχθηκε πολύτιμο, καθώς εμπλουτίζει τις γνώσεις μας και την ευαισθησία μας γύρω από το αξιόλογο αυτό περιοδικό.
Στη συνέχεια, έγραψα την εισαγωγή, στην οποία προσπάθησα να θίξω με συντομία πολλά από τα ιδιαίτερα στοιχεία και χαρακτηριστικά του "Κοχλία", την ιστορία του, τα προβλήματά του, το ζήτημα της προϊστορίας αλλά και της επιβίωσης του περιοδικού σε σχέση με άλλα περιοδικά, την επισήμανση των ξένων συγγραφέων που πρωτοπαρουσίασε ο Κοχλίας κ.ά. Παρά τις αδυναμίες που παρουσιάζει αναπόφευκτα η εισαγωγή εξαιτίας της απειρίας μου, νομίζω ότι βοηθά αρκετά στην καλύτερη γνώση του θέματος.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αγαπητούς φίλους Βασίλη Δημητράκο, που με παρότρυνε να ασχοληθώ με τον "Κοχλία", τον Ντίνο Χριστιανόπουλο που μου υπέδειξε βασικά θέματα και διόρθωσε με προσοχή το χειρόγραφό μου, την Ηρώ Φραντζή-Αδαμοπούλου, την Αγάπη Δελή, την Τούλα Μαστοροστεργίου-Πιέρρου και τον Χρήστο Μπραούζη για την ποικίλη τους συμπαράσταση. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τους φίλους του "Μπιλιέτου", που με αγάπη δέχθηκαν να παρουσιάσουν την εργασία μου αυτή από τις εκδόσεις τους. (Θεσσαλονίκη, Καλοκαίρι 1995, Κώστας Κουρούδης, από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περιεχόμενα

[Πρόλογος]
Το περιοδικό "Κοχλίας"
Συνεντεύξεις:
Γιώργος Κιτσόπουλος
Ν. Γ. Πεντζίκης
Ζωή Καρέλλη
Λευτέρης Κονιόρδος
Τάκης Βαρβιτσιώτης
Γιώργος Στογιαννίδης
Κάρολος Τσίζεκ
Τάκης Ιατρού
Κλείτος Κύρου
Ντίνος Χριστιανόπουλος
Γιώργος Βαφόπουλος
Τηλέμαχος Αλαβέρας
Βιβλιογραφία για το περιοδικό "Κοχλίας"
Ευρετήριο ονομάτων
Ευρετήριο περιοδικών
Περιεχόμενα
Λεπτομέρειες
ISBN139789608537774
ΕκδότηςΜΠΙΛΙΕΤΟ
ΣειράΜΠΙΛΙΕΤΟ 12
Χρονολογία ΈκδοσηςΙανουάριος 1997
Αριθμός σελίδων168
Διαστάσεις21x14
ΕπιμέλειαΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Κωδικός Πολιτείας2860-0008
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΒΕΡΝΟΝ ΣΟΥΜΠΟΥΤΕΞ (ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ)
DESPENTES VIRGINIE
€22.00 €11.00
(-50%)
Κερδίζετε €11.00
ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥ 1944-1946
ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Δ. ΙΑΚΩΒΟΣ
€17.14 €8.57
(-50%)
Κερδίζετε €8.57

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS